Mengenai Prudential BSN Takaful

Apabila berhadapan dengan peristiwa yang tidak terjangka, anda ingin memastikan yang setiap perkara adalah dilindungi. Prudential BSN Takaful (PruBSN Pelindung) menawarkan perlindungan lebih dari perlindungan asas seperti kehilangan nyawa dan kecacatan akibat kemalangan.

Ia juga menyediakan liputan menyeluruh ke seluruh dunia untuk perkara tidak di ingini serta peningkatan liputan 5% secara automatik setiap tahun. Di samping itu, anda juga boleh memasukkan ahli keluarga anda ke dalam satu pelan perlindungan untuk ketenangan menyeluruh.

Prudential BSN Takaful
Prudential BSN Takaful

Oleh yang demikian, jangan hanya dapatkan pelan perlindungan, dapatkan Prudential BSN Takaful! Ketahui apa yang di lindungi di bawah PruBSN Takaful.

Perlindungan Asas

Kematian Akibat Kemalangan dan Kecacatan Kekal

Perlindungan 24 jam di seluruh dunia untuk anda dan / atau pasangan anda dan / atau anak-anak anda.

Manfaat Berganda

Menyediakan liputan berganda jika kematian kemalangan, lumpuh seluruhnya atau kehilangan dua anggota badan yang terjadi semasa perjalanan melalui mana-mana pengangkutan awam sebagai penumpang tambang berbayar.

Perbelanjaan Perubatan

Mengembalikan bil perubatan anda sehingga jumlah pelan yang anda pilih.

Elaun Berkabung

Bayaran RM2,000 sekali akibat kematian kemalangan bagi membantu keluarga anda dengan perbelanjaan pengebumian.

Perbelanjaan Penghantaran Balik

Pembayaran balik sehingga RM5,000 untuk penghantaran balik jenazah orang yang dilindungi ke Malaysia sekiranya kematian kemalangan berlaku di luar negara.

Manfaat Mingguan

Dapatkan manfaat tunai mingguan apabila anda terpaksa berehat dari bekerja di sebabkan kecacatan menyeluruh sementara akibat kemalangan.

prubsn

Sumber foto: luarteko

Perlindungan Tambahan

Perlindungan Peristiwa Bukan Kemalangan

 • Perbelanjaan perubatan untuk setiap ahli keluarga bagi kes denggi atau malaria;
 • Pembunuhan dan serangan tanpa provokasi;
 • Keracunan makanan dan minuman;
 • Bencana semulajadi seperti tsunami, gempa bumi, angin ribut, banjir atau tanah runtuh;
 • Keracunan akibat gas asap / gas beracun.

Peningkatan Perlindungan Automatik

Kehilangan nyawa dan kehilangan upaya kekal anda akibat kemalangan akan meningkat 5% secara automatik bagi setiap tahun yang berterusan tanpa sumbangan tambahan sehingga 40% dengan syarat anda tidak membuat tuntutan hilang upaya kekal.

Pengecualian

PruBSN Pelindung tidak melindungi kematian dan kecederaan yang disebabkan oleh peristiwa berikut:

 • Perang dan risiko yang berkaitan;
 • Bahan nuklear dan berkaitan;
 • Sukan berbahaya;
 • Bunuh diri, Mencederakan diri sendiri dan gila;
 • Kelahiran, keguguran, kehamilan atau apa-apa komplikasi yang berkaitan;
 • AIDS, Perkara yang berkaitan dengan AIDS atau penyakit jangkitan seksual;
 • Perjalanan udara kecuali sebagai penumpang tambang berbayar di syarikat penerbangan komersil;
 • Akta Keganasan;
 • Pembunuhan atau serangan akibat provokasi;
 • Semasa terlibat atau cuba melakukan apa-apa tindakan yang menyalahi undang-undang termasuk penentangan terhadap penangkapan; dan
 • Semasa memandu kenderaan bermotor jika paras alkohol dalam darah melebihi apa yang dibenarkan oleh undang-undang.

Pengecualian dan kekangan di atas tidak lengkap dan anda harus merujuk kepada dokumen sijil untuk maklumat lebih lanjut.

Salah Faham Tentang Perlindungan Prudential BSN Takaful

Ia amat menyedihkan bila mengetahui kebanyakan orang membeli insurans dengan menumpukan kepada bahagian ‘pulangan’ / ‘simpanan’ dan bukannya ‘perlindungan’. Saya telah menyebut tentang ini berkali-kali (sebahagian darinya kerana desakan agen) tetapi saya akan katakannya sekali lagi, “Jika anda ingin membuat simpanan sepenuhnya, sila pergi ke bank atau beli unit amanah atau hartanah.”

Juga, sila berhati-hati dengan produk yang dipromosikan oleh bank. Sesetengahnya adalah produk insurans tetapi di ‘pakej’kan untuk kelihatan seolah-olah ia juga adalah simpanan. Kebanyakan pelan simpanan dengan perkataan “insurans” terikat dengan caj admin, caj insurans, yuran pemprosesan dan perbelanjaan lain yang menjadikan IRR tidak menarik, setengahnya malah lebih rendah dari deposit tetap bank!

Polisi Link Pelaburan terikat kepada dana asas & Dasar berkaitan pelaburan Prudential terdiri dari 3 bahagian utama:

1. Akaun Unit Asas, pengguna hidup / CI
2 .Akaun Unit Perlindungan, kemalangan pengguna, PA, pengecualian, kad perubatan pengguna
3. Akaun Unit Pelaburan – Jika anda TAMBAH premium anda ke bahagian ini, 95% daripada premium akan diperuntukkan untuk membelikan anda unit.

Bagi PruBSN, seksyen 1 & 2 “caj Wakalah” adalah dari tahun 1 hingga 6 tahun 60% 60% 50% 30% 20% 0%.

Ini bermakna untuk tahun 1 & 2, hanya 40% dari premium anda digunakan untuk membeli unit yang seterusnya menghasilkan RM 600 untuk anda. Kini apabila dana sedang ‘tinggi’, anda sebenarnya membeli unit yang lebih kecil, yang bermaksud nilai tunai yang lebih rendah.

Apabila dana anda telah dilancarkan ke dalam jumlah yang besar, ia dipindahkan ke bon (bila dana adalah tinggi) dan sekiranya dana jatuh, ia akan di tukarkan balik ke Ekuiti bagi menempuh gelombang. Ini adalah pengulangan tanpa henti jika anda serius menguruskan wang anda.

Tiada Istilah Takaful Yang Terbaik

Terdapat bermacam-macam perlindungan insurans dan Takaful yang ditawarkan oleh pelbagai syarikat. Memang tiada mana satu Takaful yang paling baik jika anda ingin dapat Takafu seperti ini memang tak apa. Apa yang anda sepatutnya cari adalah mana satu Takaful yang paling sesuai untuk saya.

Jadi, jika anda sudah pilih dan beliĀ  Prudential BSN Takaful, maka apa yang paling baik adalah anda perlu baca dan faham semua syarat-syarat dan polisi yang dilindungi oleh Takaful ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *