Mengapa Kucing Muntah dan Cara Mengatasinya

Semua kucing akan muntah sekali-sekala, tetapi keadaan muntah memang bukan tingkah laku normal bagi kucing. Sekiranya kucing anda muntah lebih dari sekali seminggu, atau bahkan secara konsisten setiap beberapa minggu, maka anda perlu bawa kucing anda untuk berjumpa dengan doktor haiwan.

Mengapa Kucing Muntah Selepas Makan?

Kebanyakan kucing yang muntah selepas makan adalah disebabkan oleh refluks asid. Kucing yang makan terlalu cepat boleh muntah kerana makanan mencetuskan refleks regangan di perut. Kucing ini beregulasi tepat setelah makan dan makanannya tidak dicerna dalam bentuk tubular. Ia juga kelihatan seperti timbunan makanan yang tidak dicerna.

kucing muntah

Mengapa Kucing Muntah Buih Putih?

Terdapat beberapa sebab yang mendasari kucing muntah buih putih. Doktor haiwan anda dapat membantu anda mengetahui apa penyakit yang kucing anda hidapi dan bagaimana untuk melegakan kucing kesayangan anda.

Antara sebab-sebabnya boleh jadi seperti berikut:

Gangguan Pencernaan

Sama seperti manusia, perut kucing juga boleh menghasilkan pelbagai jus gastrik dan asid hidroklorik untuk mencerna makanan mereka. Bila pencernaan tidak dapat dijalan dengan lancar, maka kucing mungkin akan muntah keluar buih putih.

Termakan Bulu Sendiri

Semua kucing suka menjilat badan mereka dan mereka pasti akan termakan bulu ketika melakukannya. Kadang-kadang mereka boleh menyebarkan bulu di dalam najis mereka, tetapi kadang-kadang bulu itu sangkut dalam perut dan tidak dapat dilepaskan. Jadi ia akan muntah keluar dari mulut kucing.

Sindrom Usus Kerengsaan (IBS)

Sindrom usus atau penyakit radang usus yang menjengkelkan adalah salah satu penyebab muntah pada kucing yang paling biasa.

Gastrik

Sekiranya kucing anda termakan apa-apa makanan yang tidak sepatutnya, ada kemungkinan mereka menjengkelkan perut mereka dengan bahan yang telah mereka makan. Apabila ini berlaku, anda mungkin melihat muntah buih putih selain muntah darah dan hempedu.

Kekurangan Hepatik

Kucing yang menderita penyakit hati dapat menunjukkan pelbagai gejala yang tidak spesifik, seperti muntah, kurang selera makan, atau penurunan berat badan, serta gejala yang lebih teruk seperti penyakit kuning, atau menguning kulit dan putih mata.

Diabetes

Gejala utama diabetes pada kucing, seperti pada anjing dan orang, adalah peningkatan minum air yang banyak dan buang air kecil dengan kerap. Di samping itu, berat badan kucing akan turun dan ia akan jadi selalu dehidrasi.

Parasit

Kadang-kadang muntah adalah berkaitan dengan cirit-birit pada anak kucing muda yang boleh menjadi tanda jangkitan parasit yang tidak diperiksa.

Jika kucing anda ada gejala seperti ini, boleh anda memeriksa sampel najis dan dapatkan ubat penyahairan yang sesuai untuk merawatnya dengan cepat.

Pankreatitis

Kucing boleh menderita pankreatitis seperti anjing dan juga manusia. Ia boleh menjadi akut atau kronik. Ia juga boleh jadi bersamaan dengan penyakit lain, seperti penyakit gastrointestinal, penyakit hati, atau diabetes.

Kekurangan Renal

Penyakit buah pinggang kronik (CKD) adalah penyakit yang sangat biasa yang dijangkiti oleh kucing tua. Gejala lain dari CKD termasuk peningkatan minum air yang banyak, perubahan pengeluaran air kencing, kehilangan selera makan, dehidrasi, berasa kusam, bulu yang buruk, dan jadi lemah.

Hipertiroidisme

Tiroid yang terlalu aktif adalah penyakit yang sangat biasa bagi kucing tua juga. Gejala yang akan didapati selain dari muntah, juga termasuk penurunan berat badan walaupun terdapat peningkatan makan dan minum, cirit-birit, peningkatan kencing, dan suara yang berlebihan.

Bila Patut Membawa Kucing Anda Untuk Berjumpa Doktor Haiwan?

Sekiranya anda mendapati kucing anda jatuh sakit sekali atau dua kali tetapi keadaannya kelihatan baik, boleh anda cuba untuk elakkan bagi mereka sebarang makan buat beberapa jam.

Lepas tu beri makanan dalam bilangan yang kecil dan sangat mudah dicerna seperti ayam, atau makanan diet yang rekomen oleh doktor haiwan anda. Beri juga kucing anda sikit air. Selepas 24 jam, jika tiada apa-apa ketidakselesa tentang kucing anda, maka boleh anda kembali ke rutin biasa.

Perlu anda hubungi doktor haiwan sekiranya kucing anda:

 • berulang kali muntah
 • minum air dengan kerap
 • lesu
 • mempunyai gusi pucat, kering, sejuk atau kuning
 • mengalami cirit-birit selain dari muntah
 • mungkin termakan sesuatu yang tidak biasa
 • mempunyai keadaan asas yang diketahui seperti diabetes atau penyakit buah pinggang
 • mempunyai darah dalam muntah

Bagaimana Merawat Kucing Muntah

Anda perlu perlu tahu membezakan antara muntah akut dan muntah kronik terlebih dahulu. Muntah kronik dianggap sebagai kucing yang muntah lebih dari sekali seminggu atau telah muntah kejap-kejap selama lebih dari tiga bulan. Ini jauh berbeza dengan kucing yang tiba-tiba muntah (akut).

Merawat Muntah Akut pada Kucing

Langkah pertama untuk merawat kucing adalah dengan mengenal pasti penyebabnya. Doktor haiwan biasanya akan melakukan diagnostik yang tidak invasif seperti:

 • Kimia dan CBC (ujian darah umum) untuk memeriksa penyakit seperti penyakit buah pinggang dan diabetes.
 • Pemeriksaan tinja untuk mengesampingkan parasit.
 • Radiografi perut untuk mengesampingkan tumor yang mungkin menyebabkan penyumbatan.

Sekiranya ujian menunjukkan semua normal, tetapi kucing anda masih muntah, doktor haiwan mungkin akan mengesyorkan rawatan sokongan dengan ubat-ubatan anti-loya.

Kucing yang muntah sebab termakan bulu badan sendiri dapat dirawat dengan diet serat tinggi khusus bersama dengan ubat untuk membantu meringankan perjalanan bulu.

Merawat Kucing yang Terus Muntah (Muntah Kronik)

Sekiranya kucing anda terus muntah atau mempunyai sejarah muntah kronik, ujian selanjutnya akan dijalankan:

Panel gastrousus

Ujian ini akan menguji enzim pankreas untuk menyingkirkan pankreatitis. Ia juga akan melihat cobalamin dan folat untuk menentukan sama ada terdapat bukti penyerapan pada usus kecil.

Ultrasound perut

Modaliti pengimejan ini sangat sensitif untuk mengenal pasti objek asing yang lebih kecil yang tidak dapat dilakukan sinar-x. Ultrasound ini melihat pankreas dan membantu mengukur dinding saluran gastrousus.

X-ray dada

X-ray dada mungkin disyorkan jika tidak jelas sama ada kucing anda muntah atau batuk. X-ray dada juga disyorkan pada kucing yang lebih tua untuk mengesampingkan bukti barah.

Dalam sesetengah kes, diagnostik kembali normal atau tidak memberikan diagnosis yang pasti. Ini dapat dilihat jika penyakit ini berada pada tahap sel usus kecil.

Jika ini berlaku, langkah seterusnya ialah mendapatkan biopsi saluran gastrointestinal kucing anda untuk membezakan antara penyakit radang usus, hipersensitiviti makanan, dan limfoma gastrointestinal.

Doktor haiwan mungkin memberi diet baru sebelum mendapatkan biopsi sekiranya ia adalah berkaitan dengan alergi makanan.

Kucing Muntah Darah

Walaupun muntah pada kucing adalah agak biasa, tetapi jika kucing anda muntah darah, yang dikenali sebagai hematemesis, ia mungkin menunjukkan keadaan badan kucing anda sudah jadi serius. Anda perlu bawa kucing untuk jumpa doktor haiwan dengan segera.

Darah dalam muntah kucing mungkin berwarna merah terang atau berwarna gelap. Ia dapat dibezakan dari bintik-bintik darah yang terdapat dalam muntah.

Mengapa Kucing Muntah Darah?

 • Muntah berpanjangan atau muntah teruk dari sebarang sebab yang tidak dapat diubati. Muntah yang ketara boleh mengakibatkan radang perut, usus, atau esofagus yang boleh menyebabkan pendarahan.
 • Parasit usus seperti cacing gelang.
 • Jangkitan virus atau bakteria seperti virus panleukopenia kucing.
 • Masalah sistem pencernaan seperti ulser perut atau penyakit radang usus (IBD).
 • Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.
 • Pengambilan toksik.
 • Penyakit gigi yang teruk atau masalah kesihatan mulut yang lain.
 • Menelan sesuatu yang tajam (seperti cangkuk tulang atau ikan) atau sesuatu yang boleh menyebabkan perut atau usus tersumbat (misalnya mainan atau tali).
 • Penyakit seperti kegagalan buah pinggang atau penyakit hati.
 • Masalah dengan pembekuan darah.
 • Kecederaan traumatik.
 • Kanser.

Bagaimana Mengubati Darah Muntah Kucing?

Rawatan yang berlainan boleh diberikan berdasarkan penyebabnya:

Penyakit

Dalam banyak kes muntah darah yang disebabkan oleh penyakit, rawatan mungkin lebih agresif bergantung pada penyakitnya. Penyakit tertentu boleh diatasi dengan terapi ubat.

Gingivitis dapat dirawat melalui pembersihan gigi secara menyeluruh. Rawatan ke hospital dan terapi cairan intravena mungkin diperlukan untuk memulihkan elektrolit dan cecair yang hilang semasa muntah.

Ulser

Doktor haiwan boleh menetapkan ubat yang akan membantu mencegah ulser daripada menyebabkan kebahayaan pada lapisan perut dan mengurangkan keasidan persekitaran perut.

Diet khas perlu diamalkan oleh kucing anda buat sementara. Pembedahan adalah kaedah rawatan lain yang mungkin untuk bisul, yang memerlukan endoskopi terlebih dahulu untuk mencari ulser. Doktor haiwan anda akan menjadualkan janji temu susulan untuk memantau ulser melalui endoskopi.

Kanser

Bergantung pada lokasi dan tahap kanser, kaedah rawatan mungkin termasuk pembedahan, kemoterapi, atau rawatan radiasi. Doktor haiwan anda akan membincangkan pilihan yang ada dengan anda berdasarkan keperluan khusus kucing anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *