Kepentingan Untuk Makan Sarapan Setiap Pagi

Masyarakat kita sekarang ini lebih gemar meninggalkan sarapan mereka. Mungkin kerana tergesa-gesa mahu ke tempat kerja. Mungkin tidak sempat masak. Mungkin juga bangun lewat. Kita tidak melihat dari sudut pentingnya sarapan untuk badan kita. Tabiat meninggalkan sarapan ini adalah suatu tabiat yang tidak elok.

Makan sarapan adalah satu peristiwa yang sangat baik untuk diamalkan. Jadikan tabiat makan sarapan pagi yang baik pada zaman kanak-kanak dan mengekalkannya sepanjang masa remaja mungkin merupakan faktor penting dalam kehidupan kita.

Ia boleh mengurangkan pelangkauan sarapan dan membangunkan tabiat makan yang baik yang boleh berlangsung buat seumur kehidupan kita.

makan sarapan
makan sarapan

Kajian Beberapa Institusi Antarabangsa

Kajian terbaru yang dijalankan oleh Harvard School of Public Health mendapati lelaki yang selalu meninggalkan sarapan mempunyai 27% risiko lebih tinggi untuk mendapat serangan jantung atau sakit jantung koronari berbanding mereka yang mengambil sarapan mereka.

Mereka yang tidak sarapan akan makan lebih pada makan tengah hari dan makan lebih banyak pada waktu malam yang seterusnya membawa kepada perubahan metabolisme dan sakit jantung.

Kajian ini diterbitkan dalam jurnal the American Heart Association pada 22 Julai 2013. Dalam kajian ini, penyelidik menganalisa data daripada tahun 1992 hingga 2008 terhadap 26 902 orang lelaki yang berumur 45 hingga 82.

Walaupun, faktor seperti diet, aktiviti fizikal, merokok, dan gaya hidup yang lain telah diambil kira, kaitan meninggalkan sarapan dengan sakit jantung masih wujud.

Meninggalkan sarapan juga membawa kepada risiko obesiti, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan diabetes. Seterusnya membawa kepada serangan jantung. Kajian lain juga menunjukkan hubungan antara sarapan dengan obesiti, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kesihatan. Kalau kita lihat di sini, sangat banyak kesan akibat meninggalkan sarapan pagi.

Kajian ini dijalankan hanya pada lelaki berkulit putih, walau bagaimanapun hasilnya boleh diaplikasikan kepada kaum wanita dan juga etnik lain tetapi memerlukan kajian tambahan. Kita boleh mengambil sudut positif dalam kajian ini dengan mengubah gaya hidup yang tidak sihat.

Kalau kita lihat nenek moyang kita, adakah mereka jenis yang meninggalkan sarapan mereka? Sebab itu kita boleh lihat generasi dahulu lebih sihat berbanding generasi sekarang yang mudah untuk mendapat penyakit.

sarapan pagi
sarapan pagi

Dalam konteks orang yang berpuasa pula, sahur merupakan sarapan bagi orang yang berpuasa. Sebab itulah, Rasulullah SAW sangat mengalakkan kita bersahur walaupun dengan sebiji tamar (kurma). Kita boleh mengubahnya.

Sarapan Yang Penuh Dengan Nutrisi

Selain daripada membekalkan tenaga kepada badan kita, makanan sarapan juga adalah sumber nutrisi yang mengandungi sumber kalsium, besi dan vitamin B, protein dan serat.

Tubuh badan kita memerlukan nutrien yang penting ini dan beberapa penyelidikan saintis telah menunjukkan bahawa jika seseorang tidak makan sarapan pada waktu pagi, mereka akan kurang berkompromi untuk kemudian hari.

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber vitamin dan mineral yang baik. Jadi cuba memasukkan sebahagian makanan ini dalam sarapan anda semasa menyediakan makanan pada waktu pagi.

Jadi, kita kena makan sarapan setiap waktu pagi. Kalau tidak, nanti tengah hari mulalah nak melantak banyak-banyak. Makan dengan cara ini memang tidak bagus demi kesihatan badan kita.

Pakar Pemakanan memberikan nasihat bahawa:

  • Sarapan pagi perlu dimakan dalam masa dua jam selepas bangun dari katil.
  • Sarapan pagi yang sihat perlu menyediakan kalori dalam lingkungan 20-35% daripada elaun harian anda(guideline daily allowance).

Sarapan Pagi Menurunkan Selera Makan

Terdapat kajian yang telah membuktikan bahawa sarapan pagi yang dimakan pada waktu pagi sangat berkesan untuk mengurangkan kelaparan dan keinginan untuk makan buat sepanjang hari.

Terdapat ramai orang yang melangkaukan sarapan pagi untuk mengelakkan makan kalori yang lebih. Tetapi dengan makan sarapan yang mempunyai serat dan nutrisi yang tinggi pada waktu pagi, anda sebenarnya mungkin tidak akan rasa lapar untuk sepanjang hari.

Kebaikan Untuk Makan Sarapan Pada Waktu Pagi

Pelbagai kajian telah menemui manfaat yang berlainan untuk memulakan hari anda dengan makan sarapan pagi, antara kebaikan yang boleh didapati termasuk:

  • Mempunyai BMI yang lebih rendah.
  • Mengambil lemak yang lebih kurang buat sepanjang hari.
  • Mempunyai pengambilan serat harian yang lebih tinggi.
    Mempunyai pengambilan kalsium harian yang lebih tinggi.
  • Menemui penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran yang disyorkan.
  • Mempunyai prestasi memori yang lebih baik dan boleh tumpu perhatian atas pelajaran bagi kanak-kanak.

Apabila memilih apa makanan yang hendak dimakan untuk sarapan pagi anda, adalah baik untuk anda cuba makan makanan yang penuh dengan nutrien. Contohnya termasuk telur, yoghurt, oat, buah-buahan, dan roti gandum. Cuba untuk menghadkan makan bijirin manis, roti putih, dan lain-lain makanan yang sudah diproses.

Makan sarapan pagi yang sihat mempunyai banyak manfaat demi kesihatan kita. Sekiranya anda serius tentang kesihatan anda dan ingin menurunkan berat badan, maka adalah penting untuk anda menjadikan makan sarapan pagi sebagai satu jadual yang tetap dalam aspek rutin harian anda.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *