Contoh Resume dan Cara Membuat CV Yang Terbaik dan Menarik

Apa Itu Resume?

Adakah anda keliru dan tidak tahu apa yang dimaksud dengan resume? Pengertian resume adalah suatu komunikasi bertulis yang berfungsi sebagai pengenalan diri pemohon kerja kepada bakal majikan. Ia juga dikenali sebagai curriculum vitae (CV) oleh keramaian orang.

contoh resume
contoh resume

Oleh kerana bakal majikan tidak mengenali pemohon, maka resume berperanan penting dalam memberi gambaran awal mengenai latarbelakang pemohon. Sebelum menulis resume, suka saya peringatkan kepada para pemohon kerja supaya memahami dan menulis dengan menggunakan format yang sesuai bagi menjamin keberkesanannya sebelum menghantarnya kepada bakal majikan.

Apakah Kenyataan Objektif Resume?

Kenyataan objektif resume memperkenalkan resume anda kepada pengurus pengambilan pekerja. Ia akan menjawab soalan seperti: “Apa matlamat yang resume ini cuba untuk capai?” Objektif resume biasanya menyatakan pekerjaan yang anda ingin mohon dan juga matlamat kerjaya anda.

Jenis Resume

Terdapat 3 jenis resume yang biasa diterima oleh kebanyakan Sumber Manusia(HR) di dalam satu syarikat:

  1. Resume Kronologi
  2. Functional format
  3. Combination format

Resume Kronologi(Chronological Format)

Apa itu resume kronologi?
Resume kronologi adalah salah satu daripada tiga format resume utama. Format ini memberi tumpuan kepada pengalaman kerja. Pekerjaan semasa anda atau posisi terkini disenaraikan dahulu, dan ia diteruskan dalam susunan kronologi terbalik menerusi sejarah kerja anda.

Kelebihan
Resume kronologi jelas menunjukkan kedudukan pekerjaan anda dan berapa lama anda bekerja di sesuatu syarikat.

Majikan biasanya lebih suka dengan format resume kronologi sebab dapat mengetahui latar belakang pekerjaan pemohon itu dengan jelas.

Keburukan
Resume kronologi membuat jurang dalam sejarah kerja anda lebih ketara.

Format ini tidak sesuai jika anda memohon kedudukan dalam bidang yang anda belum pernah bekerja sebelum ini.

Jika anda seorang pelajar baru habis belajar atau memulakan kerjaya anda, resume kronologi akan mendedahkan kekurangan pengalaman anda.

Download sample resume kronologi.

Format Fungsi(Functional Format)

Resume berfungsi, juga dikenali sebagai kemahiran, memberi tumpuan kepada kemahiran dan pencapaian anda. Ia boleh digunakan untuk menyembunyikan fakta bahawa anda mempunyai pengalaman kerja yang tidak sempurna, atau kerana anda memindahkan ke industri lain.

Jika anda mempunyai tempoh pengangguran, anda mesti menerangkan jurang-jurang pada resume anda.

Download contoh resume pdf untuk format fungsi.

Format Combinasi(Combination Format)

Resume gabungan dirancang untuk pencari kerja yang sudah mempunyai sedikit pengalaman di bawah pekerjaan mereka. Bagi mereka yang memohon jawatan yang memerlukan banyak kemahiran teknikal dan kepakaran, menggunakan format gabungan adalah cara terbaik untuk mempamerkan kebolehan ini kepada pengurus pengambilan pekerja.

Download sample resume format combinasi.

Cara Untuk Buat CV atau Menulis Resume Terbaik Untuk Pencari Kerja

Sebuah resume kerja yang baik haruslah mencakupi aspek-aspek dibawah:

Kemas
Resume perlulah dipersembahkan secara tersusun dan kemas. Penggunaan tulisan yang jelas dan mudah dibaca amat digalakkan. Pastikan juga kertas yang digunakan untuk menulis resume adalah bersih dan tidak berwarna-warni.

Walaupun terdapat orang lain kata bahawa kertas resume kena warna selain daripada putih. Sebab nanti dalam banyak resume yang berwarna putih, majikan tu akan nampak warna yang ganjil yang menarik perhatian. Penyataan itu agak pelik tetapi agak popular juga tentang percakapan itu. Tapi saya tetap menggalakkan anda pakai saja dengan kertas putih.

Mengikut kronologi
Tulislah resume yang mempunyai kesinambungan yang baik. Mulakan dengan maklumat yang terbaru dan yang lama selepas itu.

Gambar yang sopan
Pastikan gambar yang anda sertakan dalam ukuran pasport dan segak/cantik. Jangan letak gambar anda yang kusut masai sebagai pelengkap resume.

Tulis maklumat yang penting dan berkenaan dengan jawatan yang dipohon sahaja
Okey yang nie penting, jangan kerana hanya ingin memenuhi ruangan pada kertas resume anda, benda remeh-temeh yang tidak berkaitan pun anda bubuh ke dalam. Tidakkah nampak pelik sekiranya anda turut meletakkan kemenangan anda dalam permainan “Galah Panjang” di dalam resume yang anda tulis.

Pastikan apa yang anda tulis ada berkaitan dengan pekerjaan yang anda ingin mohon. Mana yang tak perlu tidak payah masukkan. Walaupun ia mungkin nampak hebat dan boleh mencantikkan kertas resume anda, tapi majikan tu tidak akan berminat nak tahu semua tu sebenarnya.

Memberi nombor telefon dan nama rujukan yang betul-betul mengenali anda
Elakkan meletakkan nama perujuk yang tidak mengenali anda secara detail. Kalau boleh pilihlah guru anda sebagai orang yang dirujuk atau sekurang-kurangnya orang yang rapat dengan anda.

Cara Membuat Resume Kerja Yang Baik dan Benar

Terdapat beberapa cara ringkas yang boleh membantu anda buat CV dengan cepat dan mudah. Antaranya ialah:

1. Membuat Resume dari Template (MS Word 2003, 2007, 2010, 2013)

Boleh anda gunakan template yang prapasang di Microsoft Word.
Dalam Word 2007 anda perlu klik pada “installed templates.”
Dalam Word 2010 ia akan menjadi “sample templates.”
Dalam Word 2011 ia akan menjadi “new from template.”
Dalam Word 2013 template akan dipaparkan apabila anda klik pada “New.”

ms word resume

2. Muat Turun Template Resume Dalam Word

Word dilengkapi dengan beberapa template yang telah dipasangkan untuk digunakan. Tetapi anda masih ada pilihan yang lebih besar yang tersedia melalui Office Online. Anda boleh mencari template resume di Office Online dan download template yang anda suka. Apa yang perlu anda buat adalah:

  • Buka dokumen baru dan cari “resume” di bahagian Microsoft Office Online.
  • Dalam Word 2013, selepas mengklik pada “New”, anda akan melihat beberapa template dan bar carian yang mengatakan “search for online templates.”
  • Selepas mencari, anda akan melihat beberapa template resume yang berlainan yang boleh anda cuba.

3. Video Tutorial

Boleh anda rujuk ke video di bawah untuk cara membuat CV yang menarik di word.

Contoh Resume Yang Berlainan

Terdapat banyak format resume yang berlainan. Ia bergantung kepada apa jenis pekerjaan yang anda mohon. Saya bersediakan beberapa contoh resume untuk rujukan anda. Anda boleh lihat gambar resume itu atau jika anda ingin buat resume yang sama, boleh anda download dari link yang diberikan.

Contoh resume terkini

Boleh download di sini.

Contoh resume dalam Bahasa Melayu

contoh resume dalam bahasa melayu

Rujukan: CV Bella Gloria dari slideshare

Contoh resume lengkap Microsoft Word

Contoh resume lengkap Microsoft Word

Download sample di sini.

Template dan Layout CV Yang Menarik

Jika anda rasa kecewa tanpa dapat tahu apa format resume yang boleh anda fikirkan, di sin saya akan mengesyorkan anda beberapa laman yang mempunyai banyak template dan layout CV yang boleh anda download dan edit sendiri untuk masukkan perincian peribadi anda ke dalam template yang cantik itu.

1. Freesumes.com

Laman itu terdapat 105 free template CV menarik yang boleh anda download. Kebanyakannya nampak amat professional.

Link ke laman itu: https://www.freesumes.com/free-resume-templates-for-ms-word/

2. CV Template Master

Anda akan mendapati 131 templat CV paling popular yang diberikan dalam format Microsoft Word untuk anda memuat turun dan menggunakan tanpa perlu anda buat sebarangan bayaran. Anda boleh download CV menarik semua tu untuk kegunaan peribadi anda sendiri.

Link ke laman itu: http://www.cvtemplatemaster.com/cv-template/

3. Microsoft Resume Templates

Ini adalah laman rasmi bagi Microsoft Office. Laman ini juga ada menyediakan banyak template dan layout CV yang menarik yang boleh anda muat turun demi penggunaan anda untuk buat resume anda sendiri.

Link ke laman itu: https://templates.office.com/en-US/Resumes-and-Cover-Letters

4. Creative Market

Laman ini terdapat 50 Microsoft Word resume template yang inovatif dan artistik. Layout CV tu boleh disesuaikan dengan pelbagai fon, warna, dan perubahan format.

Link ke laman itu: https://creativemarket.com/blog/microsoft-word-creative-resume-templates

5. Resume Genius

Templat resume percuma yang direka oleh profesional Resume Genius. Anda boleh pilih template kegemaran anda dan mula untuk tulis CV anda.

Sekiranya anda tidak ingin reka resume anda sendiri, anda juga boleh membuat resume dalam talian dengan pakai online resume builder yang disediakan di laman ini. Ia amat senang digunakan dan akan jimatkan masa anda. Boleh anda rujuk ke link yang diberikan di bawah untuk membuat CV online.

Link ke laman itu: https://resumegenius.com/resume-templates

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *