Contoh Resume dan Cara Membuat CV Yang Terbaik dan Menarik

Apa Itu Resume?

Adakah anda keliru dan tidak tahu apa yang dimaksud dengan resume? Pengertian resume adalah suatu komunikasi bertulis yang berfungsi sebagai pengenalan diri pemohon kerja kepada bakal majikan. Ia juga dikenali sebagai curriculum vitae (CV) oleh keramaian orang.

contoh resume
contoh resume

Oleh kerana bakal majikan tidak mengenali pemohon, maka resume berperanan penting dalam memberi gambaran awal mengenai latarbelakang pemohon. Sebelum menulis resume, suka saya peringatkan kepada para pemohon kerja supaya memahami dan menulis dengan menggunakan format yang sesuai bagi menjamin keberkesanannya sebelum menghantarnya kepada bakal majikan.

Kompetensi utama meliputi:

 • Pembangunan portfolio peribadi
 • Kewangan peramalan
 • Pencen pengurusan portfolio
 • Pembangunan yang sedang berjalan strategi pertumbuhan profesional

Sama seperti resume anda secara keseluruhan, ringkasan anda harus ditulis dengan baik dan bebas daripada kesalahan. Pastikan untuk meninjau ringkasan anda, dan menyesuaikan diperlukan untuk berbagai kesempatan bunga.

Sebuah ringkasan yang berkesan akan membantu anda “hook” majikan anda, itu harus menjual anda sebagai calon utama untuk pekerjaan itu, meninggalkan majikan anda dengan kesan pertama yang hebat daripada anda.

Apakah Kenyataan Objektif Resume?

Kenyataan objektif resume memperkenalkan resume anda kepada pengurus pengambilan pekerja. Ia akan menjawab soalan seperti: “Apa matlamat yang resume ini cuba untuk capai?” Objektif resume biasanya menyatakan pekerjaan yang anda ingin mohon dan juga matlamat kerjaya anda.

Jenis Resume

Terdapat 3 jenis resume yang biasa diterima oleh kebanyakan Sumber Manusia(HR) di dalam satu syarikat:

 1. Resume Kronologi
 2. Functional format
 3. Combination format

Resume Kronologi(Chronological Format)

Apa itu resume kronologi?
Resume kronologi adalah salah satu daripada tiga format resume utama. Format ini memberi tumpuan kepada pengalaman kerja. Pekerjaan semasa anda atau posisi terkini disenaraikan dahulu, dan ia diteruskan dalam susunan kronologi terbalik menerusi sejarah kerja anda.

Kelebihan
Resume kronologi jelas menunjukkan kedudukan pekerjaan anda dan berapa lama anda bekerja di sesuatu syarikat.

Majikan biasanya lebih suka dengan format resume kronologi sebab dapat mengetahui latar belakang pekerjaan pemohon itu dengan jelas.

Keburukan
Resume kronologi membuat jurang dalam sejarah kerja anda lebih ketara.

Format ini tidak sesuai jika anda memohon kedudukan dalam bidang yang anda belum pernah bekerja sebelum ini.

Jika anda seorang pelajar baru habis belajar atau memulakan kerjaya anda, resume kronologi akan mendedahkan kekurangan pengalaman anda.

Download sample resume kronologi.

Format Fungsi(Functional Format)

Resume berfungsi, juga dikenali sebagai kemahiran, memberi tumpuan kepada kemahiran dan pencapaian anda. Ia boleh digunakan untuk menyembunyikan fakta bahawa anda mempunyai pengalaman kerja yang tidak sempurna, atau kerana anda memindahkan ke industri lain.

Jika anda mempunyai tempoh pengangguran, anda mesti menerangkan jurang-jurang pada resume anda.

Download contoh resume pdf untuk format fungsi.

Format Combinasi(Combination Format)

Resume gabungan dirancang untuk pencari kerja yang sudah mempunyai sedikit pengalaman di bawah pekerjaan mereka. Bagi mereka yang memohon jawatan yang memerlukan banyak kemahiran teknikal dan kepakaran, menggunakan format gabungan adalah cara terbaik untuk mempamerkan kebolehan ini kepada pengurus pengambilan pekerja.

Download sample resume format combinasi.

Bagaimana Tulis Resume Secara Professional

Dalam pasaran kerja yang kompetitif dewasa ini, majikan bergantung pada resume yang ditulis dengan baik untuk memilih calon yang berpotensi.

Dalam banyak kes, majikan melihat melalui laman web carian pekerjaan, seperti Jobstreet atau Monster.com.my, untuk mencari calon yang profesional dengan kemahiran, pendidikan dan pengalaman yang sesuai dengan keperluan mereka.

Laman-laman carian kerja web, bersama-sama dengan aplikasi sendiri dari banyak syarikat online, memerlukan calon untuk meng-upload resume mereka untuk mendedahkan minat tertentu.

Tanpa kesempatan untuk menghantar e-mel peribadi, atau surat pengantar, anda harus memastikan bahawa resume anda mengekspresikan keperibadian anda di samping senarai pengalaman profesional dan pendidikan dan prestasi.

Untuk melakukannya, anda boleh menyertakan profil profesional atau ringkasan pada awal resume anda yang membolehkan anda untuk memasarkan diri anda sendiri melalui explorer.

Bahagian ini membolehkan para majikan mempelajari sesuatu yang unik tentang anda dan kerjaya anda, serta mendapatkan perasaan yang baik kemahiran komunikasi anda.

Ringkasan Yang Berkesan

Untuk menulis ringkasan yang berkesan, terlebih dahulu anda harus memahami maklumat apa yang tidak boleh dikomunikasikan dalam resume anda.

Sementara ringkasan memberikan wawasan apa yang unik dan kompetitif tentang anda, itu bukan tempat bagi anda untuk menunjukkan maklumat peribadi yang tidak berkaitan dengan kerjaya anda.

Maklumat seperti etnik, status perkahwinan, orientasi seksual, keyakinan keagamaan dan sekutu, dll harus dibiarkan dari resume anda. Sedangkan penerangan siapa anda, maklumat ini tidak relevan dengan majikan potensi anda untuk paparan pra-kelayakan anda untuk kesempatan mereka.

Selain itu, ringkasan tidak boleh mengandungi pengalaman profesional anda, kecuali anda dengan jelas dapat menunjukkan bagaimana latar belakang tersebut dapat menjadi nilai dalam pembangunan kerjaya masa depan anda.

Waspadalah terhadap kenyataan umum, seperti “Saya seorang yang cermat dengan baik dan detail oriented.” Usahawan ingin mendengar suara yang unik anda dan mendapatkan rasa kemampuan komunikasi anda saat membaca bahagian ringkasan dari resume anda.

Menggunakan generalisasi tentang kemampuan anda akan membuat pengusaha percaya bahawa anda baik komunikasi miskin atau menggunakan kenyataan seperti untuk mengisi ruang pada resume anda.

Review anda harus dalam bentuk sebuah perenggan pendek atau pernyataan bullet, hanya mengandungi beberapa kalimat. Ada batas bukanlah kalimat, tetapi sebagai Peraturan tidak memakan lebih dari satu suku laman.

Review anda harus mulai dengan suatu tajuk yang merangkumi tajuk profesional anda dan / atau kenyataan profesional anda.

Tekankan judul anda dengan memaparkan tajuk dalam huruf tebal dan lebih besar, kerana membolehkan syarikat yang berpotensi anda untuk memahami siapa anda dengan cepat. Sebagai contoh:

 • Perancangan Kewangan Profesional.
 • Meraih Double-Digit Balik untuk Semua Pelanggan melalui Portfolio Well-Balanced Kewangan.

Adalah penting bahawa judul ini dibuat baik, kerana kesan pertama majikan berpotensi anda akan memiliki anda.
Ada tiga hal ringkasan yang ditulis harus alamat:

 • Pengalaman anda dan kemahiran yang berkaitan dengan pekerjaan idea anda.
 • Apa yang boleh anda bawa ke organisasi dan kedudukan terbuka yang tidak ada calon lain boleh.
 • Objektif profesional anda.

Walaupun ringkasan resume anda ditulis oleh anda, itu harus disusun dalam orang ketiga, pada saat tegang. Menganggapnya sebagai ringkasan dari apa yang salah satu rakan terbaik anda akan mengatakan tentang prestasi profesional anda.

Memperkuat judul anda, dan hanya menjual pengalaman dan kemahiran yang memenuhi matlamat kerjaya anda. Jika anda mempunyai beberapa tujuan kerjaya, seperti anda ingin mendapatkan kedudukan yang baik dalam pemasaran atau hubungan masyarakat, mengembangkan kembali ringkasan berasingan untuk setiap tujuan.

Ringkasan juga boleh mengandungi sebuah bahagian bullet singkat hanya menyoroti beberapa kemahiran kompetitif penting bahawa anda membawa ke meja. Contoh ringkasan yang berkesan akan menjadi sebagai berikut:

Sukses perancangan kewangan profesional dengan lebih daripada 15 tahun pengalaman peribadi dan perancangan bersara. Managed sebuah syarikat perancangan kecil kewangan, mencapai keuntungan kewangan double-digit untuk semua pelanggan dengan mengembangkan portfolio pelaburan peribadi.

Pemimpin dalam perkembangan dan pertumbuhan profesional empat perancang kewangan yang lain dalam syarikat melalui strategi yang berkesan dan memotivasi mentoring.

Cara Untuk Buat CV atau Menulis Resume Terbaik Untuk Pencari Kerja

Sebuah resume kerja yang baik haruslah mencakupi aspek-aspek dibawah:

Kemas
Resume perlulah dipersembahkan secara tersusun dan kemas. Penggunaan tulisan yang jelas dan mudah dibaca amat digalakkan. Pastikan juga kertas yang digunakan untuk menulis resume adalah bersih dan tidak berwarna-warni.

Walaupun terdapat orang lain kata bahawa kertas resume kena warna selain daripada putih. Sebab nanti dalam banyak resume yang berwarna putih, majikan tu akan nampak warna yang ganjil yang menarik perhatian. Penyataan itu agak pelik tetapi agak popular juga tentang percakapan itu. Tapi saya tetap menggalakkan anda pakai saja dengan kertas putih.

Mengikut kronologi
Tulislah resume yang mempunyai kesinambungan yang baik. Mulakan dengan maklumat yang terbaru dan yang lama selepas itu.

Gambar yang sopan
Pastikan gambar yang anda sertakan dalam ukuran pasport dan segak/cantik. Jangan letak gambar anda yang kusut masai sebagai pelengkap resume.

Tulis maklumat yang penting dan berkenaan dengan jawatan yang dipohon sahaja
Okey yang nie penting, jangan kerana hanya ingin memenuhi ruangan pada kertas resume anda, benda remeh-temeh yang tidak berkaitan pun anda bubuh ke dalam. Tidakkah nampak pelik sekiranya anda turut meletakkan kemenangan anda dalam permainan “Galah Panjang” di dalam resume yang anda tulis.

Pastikan apa yang anda tulis ada berkaitan dengan pekerjaan yang anda ingin mohon. Mana yang tak perlu tidak payah masukkan. Walaupun ia mungkin nampak hebat dan boleh mencantikkan kertas resume anda, tapi majikan tu tidak akan berminat nak tahu semua tu sebenarnya.

Memberi nombor telefon dan nama rujukan yang betul-betul mengenali anda
Elakkan meletakkan nama perujuk yang tidak mengenali anda secara detail. Kalau boleh pilihlah guru anda sebagai orang yang dirujuk atau sekurang-kurangnya orang yang rapat dengan anda.

Cara Membuat Resume Kerja Yang Baik dan Benar

Terdapat beberapa cara ringkas yang boleh membantu anda buat CV dengan cepat dan mudah. Antaranya ialah:

1. Membuat Resume dari Template (MS Word 2003, 2007, 2010, 2013)

Boleh anda gunakan template yang prapasang di Microsoft Word.
Dalam Word 2007 anda perlu klik pada “installed templates.”
Dalam Word 2010 ia akan menjadi “sample templates.”
Dalam Word 2011 ia akan menjadi “new from template.”
Dalam Word 2013 template akan dipaparkan apabila anda klik pada “New.”

ms word resume

2. Muat Turun Template Resume Dalam Word

Word dilengkapi dengan beberapa template yang telah dipasangkan untuk digunakan. Tetapi anda masih ada pilihan yang lebih besar yang tersedia melalui Office Online. Anda boleh mencari template resume di Office Online dan download template yang anda suka. Apa yang perlu anda buat adalah:

 • Buka dokumen baru dan cari “resume” di bahagian Microsoft Office Online.
 • Dalam Word 2013, selepas mengklik pada “New”, anda akan melihat beberapa template dan bar carian yang mengatakan “search for online templates.”
 • Selepas mencari, anda akan melihat beberapa template resume yang berlainan yang boleh anda cuba.

3. Video Tutorial

Boleh anda rujuk ke video di bawah untuk cara membuat CV yang menarik di word.

Contoh Resume Yang Berlainan

Terdapat banyak format resume yang berlainan. Ia bergantung kepada apa jenis pekerjaan yang anda mohon. Saya bersediakan beberapa contoh resume untuk rujukan anda. Anda boleh lihat gambar resume itu atau jika anda ingin buat resume yang sama, boleh anda download dari link yang diberikan.

Contoh resume terkini

Boleh download di sini.

Contoh resume dalam Bahasa Melayu

contoh resume dalam bahasa melayu

Rujukan: CV Bella Gloria dari slideshare

Contoh resume lengkap Microsoft Word

Contoh resume lengkap Microsoft Word

Download sample di sini.

Template dan Layout CV Yang Menarik

Jika anda rasa kecewa tanpa dapat tahu apa format resume yang boleh anda fikirkan, di sin saya akan mengesyorkan anda beberapa laman yang mempunyai banyak template dan layout CV yang boleh anda download dan edit sendiri untuk masukkan perincian peribadi anda ke dalam template yang cantik itu.

1. Freesumes.com

Laman itu terdapat 105 free template CV menarik yang boleh anda download. Kebanyakannya nampak amat professional.

Link ke laman itu: https://www.freesumes.com/free-resume-templates-for-ms-word/

2. CV Template Master

Anda akan mendapati 131 templat CV paling popular yang diberikan dalam format Microsoft Word untuk anda memuat turun dan menggunakan tanpa perlu anda buat sebarangan bayaran. Anda boleh download CV menarik semua tu untuk kegunaan peribadi anda sendiri.

Link ke laman itu: http://www.cvtemplatemaster.com/cv-template/

3. Microsoft Resume Templates

Ini adalah laman rasmi bagi Microsoft Office. Laman ini juga ada menyediakan banyak template dan layout CV yang menarik yang boleh anda muat turun demi penggunaan anda untuk buat resume anda sendiri.

Link ke laman itu: https://templates.office.com/en-US/Resumes-and-Cover-Letters

4. Creative Market

Laman ini terdapat 50 Microsoft Word resume template yang inovatif dan artistik. Layout CV tu boleh disesuaikan dengan pelbagai fon, warna, dan perubahan format.

Link ke laman itu: https://creativemarket.com/blog/microsoft-word-creative-resume-templates

5. Resume Genius

Templat resume percuma yang direka oleh profesional Resume Genius. Anda boleh pilih template kegemaran anda dan mula untuk tulis CV anda.

Sekiranya anda tidak ingin reka resume anda sendiri, anda juga boleh membuat resume dalam talian dengan pakai online resume builder yang disediakan di laman ini. Ia amat senang digunakan dan akan jimatkan masa anda. Boleh anda rujuk ke link yang diberikan di bawah untuk membuat CV online.

Link ke laman itu: https://resumegenius.com/resume-templates

Baca juga: Tip Lulus Temuduga Kerajaan SPA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *