Cara Guna Kuali Tahan Karat(Stainless Steel)

Kuali tahan karat adalah bagus untuk pelbagai sebab. Sesetengah orang lebih suka menggunakannya berbanding kuali tak melekat (nonstick pan) untuk perkara seperti memasak daging, kerana ia meninggalkan kepingan yang merupakan permulaan yang sempurna untuk banyak hidangan—seperti daging ayam dengan kuah.

Kami akan berkongsi bersama anda cara untuk pakai kuali tahan karat ini, termasuk cara mengelakkan beberapa kesilapan yang boleh memendekkan jangka hayat kuali anda.

kuali tahan karat

Cara Elak Makanan Daripada Melekat pada Kuali Tahan Karat

Perkara yang paling menjengkelkan tentang kuali tahan karat ialah makanan suka melekat pada permukaannya semasa memasak. Nasib baik, ini boleh dicegah dengan melakukan dua perkara mudah. Pertama, sentiasa pastikan untuk memanaskan kuali sebelum memasak. Selepas dua hingga tiga minit, masukkan lapisan nipis minyak masak ke dalam kuali. Apabila ia mula berkilauan, kuali sedia untuk digunakan.

Satu lagi cara untuk menguji sama ada kuali cukup panas adalah dengan menambah setitik air ke dalam kuali. Air harus mengeluarkan bunyi “TSS”, berpecah kepada beberapa titisan dan menguap.

Taruh Perasas Ke Dalam Kuali Tahan Karat

Kuali anda akan dapat berfungsi dengan baik apabila anda membumbuinya. Saya hanya merasakan bahawa dengan lemak dan suhu yang betul, anda boleh mendapatkan apa-apa jenis sos atau hasil hamis yang anda inginkan.

Anda boleh ambil tisu, celup sedikit minyak dan gosokkannya. Sebarang sisa akan hilang terus. Sebaik sahaja anda membersihkan kuali tahan karat dengan sabun dan air, selepas anda perasakannya, anda perlu perasakannya sekali lagi. Sekiranya anda benar-benar mahukan kemudahan untuk menggoreng telur, perasa akan membantu anda.

1. Pastikan suhu kuali berada pada sederhana atau lebih rendah.

Ini adalah perkara utama apabila memasak dengan kuali tahan karat. Oleh kerana stainless steel merupakan konduktor yang cepat mengalirkan haba, suhu sederhana hingga rendah adalah memadai untuk sebarang resipi. Tambahan pula, pemanasan atau memasak menggunakan kuali pada suhu yang lebih tinggi akan menyebabkan perubahan warna yang tidak sedap dipandang, yang akhirnya boleh menjejaskan kelihatan makan.

2. Sentiasa panaskan dulu kuali, melainkan resipi yang tidak panggil membuat demikian.

Langkah ini agak penting sebab ia membolehkan permukaan kuali anda mencapai pemasakan yang optimum untuk memasak daging, dan memastikan suhu konsisten buat keseluruhannya.

3. Tambah Minyak

Setelah kuali anda berada pada suhu yang sempurna, sudah tiba masanya untuk menambah minyak masak anda ke dalam kuali. Minyak perlu masa kira-kira 1-2 minit untuk dipanaskan.

Anda akan tahu minyak sudah sedia apabila ia berkilauan, dan mula beralun di seluruh permukaan. Jika minyak anda mula berasap, ini bermakna kuali anda sudah terlalu panas, dan anda harus menurunkan suhu. Kami mengesyorkan mengelakkan semburan masakan, kerana ia boleh bina sisa pada permukaan kuali anda.

4. Tambah Bahan Masakan Anda

Sama ada anda memasak dengan daging atau sayur-sayuran, pastikan ia berada pada suhu bilik. Juga pastikan ia kering untuk mengelakkan makanan terlekat. Makanan sejuk atau sebarang lembapan yang tertinggal pada ramuan anda akan menghalangnya untuk mencapai keperangan kerak.

Elakkan Untuk Lakukan Perkara Berikut Atas Kuali Tahan Karat Anda

1. Jangan letakkan kuali panas di dalam sinki yang diisi dengan air sejuk.

Ini adalah satu perkara yang paling penting perlu anda ingati. Apabila kuali yang sangat panas dilambung dalam air sejuk, kejutan haba boleh meledingkan logam. Ini benar terutamanya jika kuali menjadi terlalu panas.

Saya pernah ada kuali di mana lapisannya telah dipisahkan, dan ia jadi cembung yang tidak lagi rata. Jadi, apa yang sepatutnya anda buat ialah biarkan kuali sejuk dahulu dan gunakan air suam untuk cuci dan bukan air sejuk.

2. Jangan biarkan kuali kosong di atas dapur gas terlalu lama.

Anda boleh memanaskan kuali anda buat sebentar sebelum menumis atau memasak (jika anda hanya memanaskan semula sup atau mengukus sayur-sayuran, itu lain cerita). Dan anda tidak mahu menambah lemak masakan anda sehingga kuali jadi panas.

Seperti yang dikatakan oleh ahli sains makanan Harold McGee, “Semakin lama minyak bersentuhan dengan permukaan panas, terutamanya logam, semakin banyak masa ia perlu dipecahkan oleh keadaan yang melampau dan pendedahan kepada oksigen. Minyak yang pecah menjadi likat dan bergetah, malah sedikit sebanyak ini boleh menyumbang kepada melekat dan sisa pada makanan.”

Tetapi jangan biarkan kuali kosong itu dipanaskan terlalu lama, atau biarkan ia mendidih, kerana haba tinggi yang berpanjangan boleh menyebabkan perubahan warna. Anda mungkin mempunyai warna kuning, coklat, kebiruan atau pelangi pada permukaan yang sukar ditanggalkan.

3. Jangan gunakan penyental yang terlalu kasar.

Jangan gunakan bulu keluli melainkan anda mahu memberikan kemasan berus keluli tahan karat berkilat anda. Span gosok merupakan pembersih pengelupasan yang lebih lembut yang tidak akan menyebabkan banyak kerosakan atas kuali anda.

4. Jangan gunakannya di atas panggangan atau dalam ketuhar(microwave).

Kebanyakan kuali tahan karat dimaksudkan untuk digunakan pada haba sederhana dan secara teknikal boleh menahan sehingga 500 atau 600 darjah Fahrenheit. Gril berpotensi menjadi lebih panas, yang boleh merosakkan dan meledingkan logam.

Haba yang tinggi dan tidak diperlukan adalah musuh bagi peralatan memasak. Ketuhar gelombang mikro boleh menyebabkan arus elektrik dalam logam, dan jika terdapat tepi bergerigi atau kekusutan, ia boleh menyebabkan percikan api.

5. Jangan gunakan penyembur masakan

Masalah dengan penyembur masakan ialah ia bukan sahaja mengandungi minyak, ia juga mempunyai bahan seperti pengemulsi, propelan dan agen anti-buih. Pengemulsi, khususnya, mempunyai kecenderungan untuk terkumpul menjadi salutan yang melekit.

Penyembur masakan sangat bergetah dan hampir mustahil untuk dikeluarkan dari kuali. Jadi, jika nak pakai, boleh anda pertimbangkan untuk guna mentega atau minyak sebaliknya!

Ini saja yang saya ingin berkongsi bersama anda cara untuk guna kuali tahan karat dan juga peringatan yang perlu anda tahu untuk elakkan kerosakan kuali kegemaran anda. Cubalah anda sendiri dan anda pasti akan rasa kagum!

Baca juga:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *