9 Petua dan Cara Halau Tikus Yang Berkesan

Tikus boleh menjadi masalah besar di sesebuah rumah. Malangnya, anda tidak boleh melihatnya sehingga ia sudah masalah besar dan keadaan menjadi lebih sukar untuk anda menghapuskan tikus ini. Tikus boleh menyebabkan banyak kerosakan, mencemarkan makanan, dan membawa penyakit. Nasib baik, terdapat cara untuk membunuh tikus secara berkesan.

Tikus adalah antara beberapa haiwan yang paling bijak di bumi ini. Tetapi ia juga merupakan salah satu haiwan yang memgambil penyakit yang boleh menyebarkan kepada ramai orang. Itulah sebabnya begitu banyak orang tertanya-tanya bagaimana untuk menghilangkan tikus secara semula jadi dalam keadaan yang selamat.

cara halau tikus
cara halau tikus

Bagaimanakah Anda Boleh Mengenali Tanda-Tanda Tikus Dalam Rumah?

Tikus di rumah adalah masalah serius bagi kebanyakan pemilik rumah. Ini bukan sahaja kerana mereka membawa penyakit, tetapi juga kerana mereka boleh memakan makanan anda dan memusnahkan harta benda anda. Mungkin anda telah mengesan tanda-tanda tikus di rumah anda, tetapi bagaimana anda boleh mengenal pasti tanda-tanda ini dengan lebih pasti?

Sekiranya anda mendapati bukti wujudnya tikus, adalah lebih baik untuk menjejaki punca masalah dengan cepat dan melawan masalah tersebut dengan kaedah kawalan perosak yang selamat dan berkesan. Ini akan memastikan populasi tikus tidak berkembang dengan cepat dan memberikan anda rasa tenang apabila anda berada di rumah.

Bau Dan Bunyi

Mengetahui bau dan bunyi tikus di dalam rumah adalah cara yang paling biasa untuk mengenali tanda-tanda mereka. Bau mereka selalunya kuat dan tidak menyenangkan, manakala bunyi yang datang dari mereka mungkin melangkau atau meluncur. Jika anda mendengar atau merasakan ini, kemungkinan besar anda mempunyai tikus di rumah anda.

Selain itu, anda juga akan melihat sisa makanan atau tempat persembunyian tikus yang mungkin anda tidak sangka. Ini boleh menjadi kepingan kecil atau kotoran di lantai atau di sudut bilik. Ia juga boleh menyedarkan anda bahawa terdapat tikus tinggal di rumah anda.

Walaupun keberatan tikus boleh sampai sehingga 500 gram, tetapi selalu anda tidak dapat nampaknya. Kebanyakan orang mengetahui kewujudan tikus dalam rumah dengan melihat tanda-tanda kehadiran mereka.

Calitan

Calitan adalah cara lain untuk mengenali tanda-tanda tikus di dalam rumah. Calitan adalah jejak yang kekal di rumah apabila tikus bergerak. Mereka biasanya akan meninggalkan jejak semburan bijirin atau kotoran di tempat di mana mereka telah berpindah. Selain itu, cubitan juga boleh dilihat di tempat-tempat seperti lantai, meja atau bawah perabot. Calitan juga boleh dilihat di tempat-tempat seperti selat kayu, lantai dan pintu.

Untuk memastikan anda melihat jenis calar yang betul dan menjadikan diri anda lebih sensitif terhadap calar, pertimbangkan untuk memberi tikus makanan. Ini akan memudahkan proses mengenal pasti cakar kerana anda akan dapat melihat cara tikus membelanjakannya. Jangan tergesa-gesa untuk membersihkan kawasan yang tercalar jika anda melihatnya, ini akan memudahkan anda untuk melihat dengan lebih dekat apabila ia muncul semula dan mengetahui dengan pasti.

Berak

Biasanya, berak tikus akan meninggalkan jejak kotoran di area yang mereka lalui atau di mana mereka membuat tempat tidur. Kotoran ini biasanya berbentuk seperti biji-bijian kecil, dan berwarna coklat atau hitam. Jika Anda sudah tahu di mana tikus biasa bergerak, Anda harus melihat untuk titik-titik kecil yang mungkin berasal dari kotorannya.

Selain itu, kadangkala anda juga boleh mendengar bunyi yang dikeluarkan oleh tikus. Ini boleh termasuk air yang menitis, gemerisik makanan atau bunyi pergerakan semasa mereka merangkak di sekeliling bilik. Jika anda boleh mendengar bunyi dan berminat dengan sumbernya, anda harus melihat dengan teliti sama ada terdapat sebarang tanda lain seperti kotoran atau rongga katil.

Kerosakan

Kerosakan adalah salah satu tanda yang mungkin menunjukkan anda mempunyai tikus di dalam rumah. Ini mungkin terpakai jika tikus mula menggunakan lubang kecil untuk masuk atau keluar dari rumah anda. Kerosakan juga mungkin berlaku kerana mereka menggunakan bahan seperti kertas, kayu dan plastik untuk membuat sarang. Tanda-tanda lain termasuk pendarahan, najis longgar dan pengudaraan yang tidak lengkap.

Untuk mengesan kerosakan tikus, anda perlu melihat sekeliling bilik biasa di mana tikus mungkin tinggal atau tidur. Anda harus sentiasa memerhatikan bahan yang dipotong atau koyak, laluan baru yang dicipta oleh tikus, dan halangan pencuri seperti plastik atau kertas di dalam bilik. Jika anda melihat sesuatu yang agak ganjil, pastikan anda menyemaknya dengan teliti – kerana ini adalah salah satu cara terbaik untuk mengenal pasti sama ada terdapat tikus di rumah anda.

Sebagai langkah seterusnya, pastikan anda sentiasa menyemak sebarang penyesuaian baharu yang dikenakan. Cari bukti fizikal seperti najis dan kesan gigitan pada bahan di sekeliling rumah anda; jika terdapat sesuatu yang tidak normal, ia mungkin disebabkan oleh kehadiran haiwan seperti tikus. Dengan carian yang kerap dan mendalam, anda akan lebih cekap untuk mengetahui sama ada terdapat tetikus di rumah anda!

Kesan Tapak Kaki

Anda boleh tumpukan perhatian atas sisa berhampiran dengan sumber makanan. Juga, tikus selalu mengikuti laluan yang sama ketika mereka mencari makanan.

Kesan tapak kaki adalah salah satu cara terbaik untuk mengenali tanda-tanda tikus dalam rumah. Tapak kaki mereka yang berbentuk bulat, dengan jari-jemari yang panjang dan licin, adalah mudah untuk dikenal pasti. Jika anda perhatikan, anda akan melihat cecair hitam atau putih di sekitar tapak kaki ini – ini adalah air liur tikus. Ia boleh digunakan untuk mengesan kehadiran mereka dengan mudah.

Selain itu, anda boleh mencari gambar-gambar tikus di tempat-tempat yang lembap seperti dapur atau bilik air kerana ia merupakan tempat mereka suka berkumpul.

Selepas pastikan rumah anda mempunyai tikus, maka sampailah masa untuk anda hapuskan atau halau mereka keluar dari rumah anda.

Cara-Cara Halau Tikus

Sekarang I akan kongsi dengan anda 5 petua dan cara halau tikus yang boleh anda pakai untuk selesaikan masalah yang timbul di rumah anda.

1. Tangkap Tikus dengan Menggunakan Perangkap

Tikus yang dapat cari makanan yang baik tidak akan berminat untuk makan umpan yang digunakan dalam perangkap tikus atau racun tikus. Anda perlu menghilangkan sumber makanan mereka sebelum menetapkan perangkap atau menggunakan racun tikus. Ini bermakna anda perlu pastikan tong sampah ditutup dengan rapat dan menyimpan semua makanan dalam bekas yang dimeteraikan.

cara halau tikus perangkap tikus
cara halau tikus – perangkap tikus

Memperbaiki paip dan keran yang bocor dan memastikan penutup saliran tutup dengan sempurna. Ini akan menjadikan tikus sukar untuk mendapatkan air. Mentega kacang dan minyak bacon adalah umpan perangkap tikus yang popular, tetapi anda boleh menggunakan sebarang makanan yang akan dimakan oleh tikus juga.

Perhatian:
Perangkap tikus meninggalkan anda dengan masalah menyingkirkan tikus mati. Tugas ini tidak sesuai bagi orang yang takut nampak tikus dan ia juga boleh membentangkan risiko kesihatan kepada semua orang. Mengendalikan tikus boleh mendedahkan anda kepada pelbagai penyakit dan parasit yang mereka bawa.

2. Perangkap Gam

Perangkap gam boleh digunakan untuk tangkap tikus tetapi kesannya tidak begitu baik. Jangkitan gam tidak akan membunuh tikus dengan segera, ia hanya memastikan tikus terikat pada pad dan keberkesanan perangkap ini bergantung pada saiz tikus.

Tikus besar akan mengikis bahagian-bahagian yang tersekat seperti anggota badannya atau meretas perangkap itu. Dalam situasi lain, jika seekor tikus kecil terperangkap, ia akan menghadapi kematian dengan perlahan dan ini sangat melarat dengan cara yang bukan sangat manusiawi.

Keburukan yang lain untuk menggunakan perangkap gam adalah bahawa ia tidak boleh digunakan untuk tempoh yang lama kerana pelekat akan haus, terutama selepas ia telah menangkap satu atau dua tikus. Ia juga haus apabila ia tidak menangkap tikus dalam masa yang lama.

3. Minyak Essential(Essential Oils)

Minyak essential sangat berkesan sehingga bahkan syarikat kawalan perosak komersial memasarkannya sebagai alternatif bebas toksin terhadap racun perosak. Terdapat syarikat kawalan perosak yang mempunyai produk berasaskan minyak essential yang disediakan untuk menyembur di tempat kewujudan tikus.

Minyak essential adalah selamat digunakan di seluruh rumah anda. Ia adalah bebas kimia alternatif yang hebat terutama jika anda mempunyai anak-anak dan haiwan peliharaan yang berkeliling dan ia juga menghilangkan perosak lain seperti lipas.

Minyak essential merupakan bahan yang boleh digunakan untuk halau tikus keluar dari rumah dalam cara yang selamat dan tanpa toksik.

peppermint essential oil
peppermint essential oil

Tikus tidak boleh tahan dengan bau minyak peppermint yang pedas. Anda boleh pakai minyak essential yang diperbuat daripada tumbuhan semulajadi untuk menjadikan penghalau tikus yang selamat dan tidak memberikan sebarang bahaya kepada manusia atau binatang.

Anda boleh titis peppermint berhampiran dengan kawasan yang terdedah kepada tikus, seperti pintu bukaan, pantri, dapur, dan lain-lain.

4. Bela Kucing di Rumah

Jika anda membela kucing dalam rumah, pembunuhan tikus tidak akan menjadi satu masalah kerana mereka adalah musuh semulajadi. Kucing anda tidak memerlukan sebarang petunjuk untuk memburu musuh semulajadi ini. Dengan ketakutan kucing, mereka akan hilang dalam rumah anda dan tidak akan kembali.

bela kucing
bela kucing

Tetapi juga terdapat orang yang tidak setujuk kucing berkesan untuk menghapuskan tikus. Sudah tentu, musuh pertama untuk tikus sepatutnya adalah kucing yang anda bela di rumah anda. Tetapi reputasi mereka sebagai pemburu tikus yang hebat agak tidak sah sekarang.

Pada pendapat mereka, kebanyakan kucing yang dibela di rumah tidak mahu banyak kaitan dengan tikus. Mereka mungkin mengejar dan mainan dengan seekor sehingga ia tersingkir atau mati, tetapi tidak seperti kucing liar di luar hutan, mereka tidak benar-benar selalu mempunyai keinginan untuk memburu dan membunuh tikus.

Itulah sebabnya mengapa kucing bukan selalu menjadi penyelesaian yang terbaik untuk masalah tikus.

5. Gunakan Bawang

Bawang adalah satu lagi makanan yang boleh anda gunakan untuk membunuh tikus secara semulajadi. Apa yang perlu anda lakukan ialah memotong bawang, letakkan di dekat lubang tikus dan tunggu mereka menikmati makanan itu. Ini adalah salah satu cara yang baik untuk membunuh tikus secara semulajadi.

Selain daripada itu, bau buncis bawang adalah penghalau alam semulajadi kepada tikus juga. Sama seperti sesetengah manusia tidak suka bau (dan rasa) bawang, ini juga sama untuk tikus. Anda boleh memotong bawang dan meletakkannya di sekitar kawasan yang terdapat tikus wujud untuk membantu mengusirkan mereka dari tempat itu.

bawang
bawang

6. Guna Ais Kering

Satu cara yang berkesan untuk menyingkirkan tikus tanpa racun adalah dengan menggunakan ais kering. Ais kering boleh menghasilkan karbon dioksida yang boleh membius dan membunuh tikus.

Untuk hasil terbaik, letakkan ais kering di lubang tikus masuk. Pastikan anda menggunakan sarung tangan dan peralatan perlindungan lain kerana ais kering boleh merosakkan kulit.

7. Tutup Sebarang Retak Lubang Di Rumah

Tutup lubang yang retak adalah satu cara yang berkesan untuk menghalang tikus daripada rumah anda. Ini kerana lubang-lubang tersebut adalah laluan untuk tikus mendapat akses ke tempat tinggal anda. Oleh itu, adalah penting untuk anda mencari dan menutup semua lubang retak di sekeliling rumah anda.

Dengan membuat demikian, ia juga boleh membantu menghalang haiwan lain seperti ular, lebah dan serangga daripada memasuki rumah anda. Ini boleh memberikan perlindungan yang berkesan terhadap ancaman haiwan ini dan memastikan keselamatan dan keselesaan rumah anda.

8. Tutup Semua Sumber Makanan

Tikus tertarik kepada makanan, jadi anda perlu memastikan tiada apa-apa untuk mereka makan. Ini bermakna anda perlu simpan makanan dengan baik tanpa dapat diakses oleh tikus, terutamanya makanan yang berada dalam pantri atau almari. Anda perlu memastikan makanan dan serpihan yang tertumpah dibersihkan serta-merta. Juga pastikan lantai dan bahagian atas meja sentiasa bersih.

Selain itu, dapur dan ruang makan juga perlu bersih tanpa sebarang sisa makanan. Pastikan tong sampah mempunyai penutup yang ketat dan sentiasa kosong, dan jangan biarkan pinggan mangkuk bersebelahan selepas makan.

Walaupun anda sudah mengambil semua langkah berjaga-jaga ini, ia mungkin masih mengambil sedikit masa sebelum tikus memutuskan bahawa tiada apa-apa makanan untuk mereka dan mereka akan pindah dari rumah anda.

9. Pakai Cengkih Atau Minyak Cengkih

Boleh juga anda pertimbangkan untuk menggunakan cengkih atau minyak cengkih. Ini kerana bau yang kuat dan tajam dari rempah-rempah ini akan membuat tikus berlari keluar dari rumah.

Untuk menggunakan cengkih dan minyak cengkih sebagai cara untuk menghalau tikus, Anda harus meletakkannya di mana-mana tempat yang tikus mungkin muncur. Anda juga boleh membuat campuran air dan minyak cengkih, kemudian sembur ke sekitar rumah. Ini akan menjadikan bau lebih kuat dan menghalau semua tikus di tempat itu.

Kemudian, anda juga boleh meletakkan beberapa batang bunga cengkih di sudut bilik atau tingkap supaya tikus tidak selesa masuk ke dalam rumah anda.

Mitos mendedahkan:

Tidak ada produk di pasaran yang akan menyebabkan tikus sendiri keluar dari bangunan. Atau menipu mereka pergi ke luar untuk mencari air (mereka sudah ada air di dalam rumah!). Tiada juga produk yang boleh keringkana mayat tikus sehingga mereka tidak mempunyai bau selepas mati.

Mitos-mitos ini mungkin diperkenalkan oleh jurujual yang tidak bertanggungjawab untuk menipu pemilik rumah untuk membelik produk-produk mereka yang tidak berkesan ini. Jadi, janganlah kena tipu jika ada orang mengesyorkan produk seperti ini yang mengatakan boleh halau tikus keluar dari rumah sedemikian.

DIY Perangkap Sendiri Untuk Tangkap Tikus

Lihat video ini untuk cara yang kreatif untuk tangkap tikus yang sangat menjengkelkan.

Dan ini adalah dua lagi cara yang banyak kreatif untuk membuat perangkap tikus.

Artikel berkaitan:
Petua dan Cara Halau Lalat Yang Berkesan

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *