Lelaki Kaki Gosip

Gosip sememangnya telah lama sinonim dengan kaum hawa. Tanyalah kepada sesiapa sahaja atau pun sekurang-kurangnya budak kecil seawal usia 8 tahun mengenai pengertian gosip pada mereka, jawapannya pasti hampir sama, golongan celupar yang bernama wanita!.

Tapi apa yang terjadi dewasa ini menunjukkan perubahan sebaliknya, budaya bergosip bukan sahaja dihidapi secara warisan oleh golongan wanita, bahkan mereka yang bergelar ‘LELAKI’.

kaki gosip
kaki gosip

Apakah kenyataan gosip sememangnya hak mutlak seorang wanita yang acap kali kita dengar telah berubah angin dan kini melanda golongan adam pula?

Tepuk dada tanya selera, saya tidak mahu terlibat dalam kancah memperbahaskan golongan mana yang lebih layak digelar gila gosip kerana ia membuang masa. Apa yang cuba saya sampaikan disini ialah kecenderungan tidak sihat terbaru kaum adam kita mengikut perspektif saya.

Terus-terang, saya pernah dilanda oleh satu perasaan menyesal yang cukup tebal akibat keterlanjuran saya sebelum ini yang lebih mementingkan nama dan selembar kertas yang bernama ringgit dalam penulisan blog.

Nilai etika kewartawanan saya tolak ke tepi bagi memberi laluan kepada artikel panas yang tentunya memalukan sesetengah pihak seperti penyebaran gambar yang mengaibkan dan penjajaan cerita peribadi mereka.

Syukur Alhamdulillah ia tidak berlanjutan kerana berkat limpahan kesedaran yang telah Allah berikan kepada saya, blog gosip yang saya ada semuanya telah dihapuskan dan bakal digantikan dengan sumber ilmiah yang berfaedah untuk dikongsi bersama.

Berbalik kepada cerita gosip yang ingin saya sampaikan sebentar tadi, bergosip bukan sahaja menggalakkan penyebaran fitnah di kalangan masyarakat, bahkan juga pencetus perasan marah dan malu kepada individu yang terlibat.

Pengertian gosip

Pengertian gosip itu sendiri dalam konteks bahasa melayu iaitu cakap-cakap yg mengisahkan khabar-khabar atau hal-hal yg buruk atau umpatan tentang orang lain, bergosip berbicara atau berdesas-desus tentang keburukan (kejelekan) seseorang, dan mengumpat telah cukup memperjelaskan kepada kita bahawa ianya bukannya sesuatu yang elok untuk perkembangan sosio budaya kita.

Apa yang menakutkan ialah, gejala ini bukan sahaja kelihatan semakin menular sama seperti gejala sosial yang lain malahan ia seperti menjadi satu trend kepada masyarakat hari ini tanpa mengira status dan jantina. Lambakan blog hiburan yang berkisar kepada gosip hidup subur seperti cendawan tumbuh selepas hujan yang keseluruhannya di pelopori oleh mereka yang bernama adam!

Sungguh, inikah contoh terbaik yang ditunjukkan oleh mereka-mereka yang dikatakan jauh lebih bijaksana berbanding kaum hawa yang lemah akalnya ini? Mencurahkan idea, keringat dan membuang masa dengan memaparkan serta menyebarkan cerita yang mengaibkan orang lain untuk kepentingan poket sendiri.

Carilah apa sahaja mengenai aib seorang artis. Bermula daripada kisah cintanya hinggalah kepada yang lebih bersifat personal, semuanya akan dikupas secara detail untuk dikutuk dan diperhatikan sebagai santapan minda para pembacanya.

Sehinggakan cerita-cerita masa lampau seseorang juga akan turut dikupas satu persatu untuk disebarkan. Peliknya bila ia melibatkan sesuatu yang positif atau baik untuk dijadikan tauladan, ia tidak pula akan dipaparkan sebagai artikel dan disorokkan daripada pengetahuan umum. Seolah-olah ianya tidak pernah wujud.

Inikah namanya nilai sebenar kebebasan bersuara dimata kita?

Jangan terlalu menyerang peribadi orang lain untuk kepentingan sendiri. Saya berterus terang sebab saya dan anda semua tahu apa kesannya secara tidak langsung. Saya tidak hipokrit. Tidak ada satu pun agama di dunia ini yang menghalalkan fitnah hatta Yahudi sekalipun.

Mungkin ada betulnya kita mengamalkan serta menggalakkan penulisan artikel dan komen dengan secara berhemah (HANYA RETORIK), tapi yang menjadi persoalannya berjayakah ia mencapai ‘target’ seperti yang telah kita rancang atau kehendaki?

Bolehkah kita menjamin yang ianya tidak akan menimbulkan provokasi kepada pembaca ataupun si mangsa itu sendiri?

Kalau pun gosip yang ditulis itu betul dan diadaptasi sepenuhnya dari cerita sebenar, bukankah kita telah diharamkan daripada membukanya sama sekali apa lagi untuk tujuan sebaran umum. Ia sudah jelas termaktub di dalam ‘buku dosa dan pahala’ dan bertentangan dengan nilai agama. Bukannya ditulis oleh saya sendiri. Matlamat tidak akan menghalalkan cara sama sekali! Percayalah.

Suka Memperbetulkan Orang Lain Tanpa Memperbetulkan Diri Dulu

Hari ini saya menerima email yang cukup mengesankan daripada seseorang yang menggelarkan dirinya “Hamba Allah“. Saya tidak pasti dari mana atau siapa sebenarnya “Hamba Allah” ini. Tapi satu yang saya pasti, dia merupakan salah seorang pembaca blog ini berdasarkan cara penulisannya yang cenderung menyerupai saya. Dan sudah tentulah ada dalam senarai “subscriber” blog ini. Hehe…

memperbetulkan orang

Rasanya tidak perlulah saya huraikan satu-persatu kandungan emailnya yang cukup panjang kepada anda semua. Memadai dengan menyalin semula beberapa perenggan isi penting yang telah menarik perhatian saya, iaitu mengenai kebimbangan beliau terhadap penulis blog dewasa ini yang suka menulis aib orang lain, kononnya berdiri atas tiket nasihat termasuklah blog saya. Mari kita lihat isi tersebut:

Sebenarnya tidak perlu nasihat ditulis dalam blog masing-masing. Sekiranya anda tidak berpuas hati mengenai isu yang cuba disampaikan oleh seseorang atau mungkin perangai buruk penulis lain, tulis hanya diruangan komen yang disediakan. membuat satu artikel khusus untuknya yang kononnya sebagai nasihat adalah tidak relevan dan mengarut. Pada saya ia hanyalah seperti menyelak kain sarung orang lain dan berniat memalukan individu tersebut. Apa lagi bila teguran itu menyentuh terus isu sensitif dan secara terang-terangan menyebut nama dan gambaran empunya badan yang dikritik.

Kenapa perlu sibuk dengan dosa yang bukan anda tanggung? Mungkin betul menegur adalah salah satu usaha yang diharuskan dalam agama tapi yakinkah kita bahawa itu adalah satu teguran yang baik dan sebenar-benar teguran. Pendek kata bebas daripada sebarang ayat yang boleh mengaibkan?

Setidaknya menegur dan menghina itu berbeza bukan.

Kalau nak menegur pun biarlah secara ilmiah dan umum sebagai panduan bersama. Bukannya dengan memberikan sasaran. Jangan lupa… hari ini kita mengaibkan orang lain. Besok lusa giliran kita pula untuk diaibkan.

Lagi pun siapalah kita untuk memperbetulkan orang lain? Cuba tanya diri sendiri sempurna sangatkah kita sehingga semua kesalahan orang lain hendak diperbetulkan. Inilah yang berlaku kepada masyarakat kita kini, kita sibuk memperbetulkan orang lain di tempat kerja, pada hal anak di rumah kurang ajar… seperti kata peribahasa kera di hutan disusukan anak di rumah mati kelaparan.

Saya terdiam sejenak, bukan disebabkan oleh isi kandungan di atas, tapi tersedar betapa jahilnya saya kerana gagal melihat cermin selama ini. Kalau difikirkan kembali, terlalu berat rasanya memikul kekhilafan yang telah saya buat semata-mata mengejar topik yang hendak diperbincangkan.

Apa yang orang lain tulis, semuanya salah. Hanya saya sahaja yang betul. Kalau boleh semua huruf diteliti secara terperinci untuk mencari kesalahan orang lain. Betapa jahilnya diri ini.

Terima kasih “Hamba Allah“, anda telah membuka pintu hati saya untuk cium tapak tangan sebelum memperbetulkan orang lain. Saya janji mulai saat ini, saya akan berfikir 100 kali sebelum menegur orang lain.

P/s: Kepada mereka-mereka yang pernah terkena cili daripada saya terutamanya nama-nama pembaca yang sengaja saya kosongkan, saya ucapkan minta maaf di sini. Mungkin saya terlalu mengikut kata hati. Saya juga seperti kalian, insan biasa yang berusaha mencari kesempurnaan tapi mungkin tersasar.

Satu lagi, apa kata selepas ini kita buat kempen untuk memulaukan mereka-mereka yang suka memperbetulkan orang lain tanpa memperbetulkan diri sendiri terlebih dahulu? Mungkin dengan cara ini mereka akan sedar bahawa betapa buruknya perangai masing-masing di hadapan mata orang lain.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *