9 Cara Untuk Halau Tokek Dari Rumah

Tokek adalah binatang kecil yang sangat biasa dan boleh dijumpai di rumah semua orang. Binatang ini selalunya suka berjalan di dinding dan lantai, terutama sering mencuri makanan di dapur dan di sekitar tempat yang kita simpan makanan. Rasanya sangat tidak bersih jika makanan kita ada kena dengan tokek.

Lebih-lebih lagi, kadang-kadang ramai orang yang berpengalaman di maman mereka tiba-tiba boleh dikejutkan oleh tokek di dinding, yang benar-benar menjengkelkan.

tokek

Tapi walaupun tokek sangat menjengkelkan, ia sebenarnya tidak membahayakan kita.

Jadi, jika anda mahu menghapuskan mereka, saya cadangkan agar anda tidak membunuhkan mereka. Jangan anda pukul mereka sampai mati. Memang terdapat cara-cara semula jadi yang boleh kita gunakan untuk mencegah tokek dari wujud di rumah kita.

Petua-petua Yang Berkesan

Hari ini, saya ingin berkongsi dengan anda 6 petua semula jadi yang berkesan untuk tokek jauhi dari kta tanpa membunuh mereka. Dengan cara-cara yang dikongsikan ini, tokek akan tidak berani lagi untuk memasuki rumah kita. Terutama petua nombor 5 dan 6 yang merupakan cara yang memang hebat.

Memang terdapat ramai orang yang tidak tahu tentang cara-cara ini untuk mengusir tokek. Jadi semua orang mesti mempelajarinya!

1. Pakai Bawang Putih

Bila cakap pasal bawang putih, banyak orang memang tidak suka dengan rasanya. Sebenarnya, tokek juga sangat benci dengan bau bawang putih.

Sekiranya anda ada memberi perhatian, anda akan mendapati bahawa setiap kali anda ada letak bawang di sesuatu tempat, tokek tidak akan wujud.

Anda boleh meletakkan bawang putih di tempat di mana tokek sering ternampak, dan ia akan memaksa tokek pindah rumah. Dengan letak bawang putih di dalam rumah, akan terdapat kawasan yang luas di mana tokek tidak akan mendekati.

Anda juga boleh kacau bawang putih sampai menjadi pes. Lepas tu masukkan pes itu ke dalam botol penyembur dan semburkan di sudut dinding di mana tokek sering muncul. Ia akan dapat mengusirkan tokek juga.

2. Pakai Cengkerang/Kulit Telur

Anda mungkin tidak tahu bahawa tokek adalah sangat takut akan rasa kulit telurnya. Jadi selelpas anda rebus telur di rumah, jangan buang kulit telur yang tinggal. Hancurkannya dan letakkan di tempat yang ada tokek.

Tokek akan tinggalkan rumah secara automatik! Sekiranya anda perhatikan, setiap kali kita meletakkan telur, tokek tidak akan muncul. Ini adalah kerana tokek sangat takut akan bau telur.

Dengan cara ini, anda boleh menghalau mereka dan menjauhkannya untuk masuk ke rumah anda.

3. Sembur Sos Cili

Tokek tidak suka rasa pedas. Anda juga boleh mencampurkan sos cili dengan air.

Kemudian semburkan di tempat di mana tokek sering muncul. Ia juga dapat menghapuskan tokek, dan tokek akan meninggalkan tempat rumah anda secara semula jadi.

Tetapi perlu ingat bahawa sos cili boleh menyebabkan iritasi pada kulit jika terkena langsung, jadi pastikan untuk menjauhi dari kulit. Selain itu, sos cili juga boleh menyebabkan iritasi pada mata dan saluran pernafasan jika terkena secara berlebihan.

4. Pakai Lada Dan Sembur

Setiap orang mesti mempunyai lada di rumah. Boleh anda tuangkan lada ke dalam botol penyembur, tambah air dan gaul rata. Kemudian, semburkan air lada ini di tempat persembunyian tokek untuk menghalau tokek itu.

Tokek tidak suka bau pedas yang keluar dari lada. Hanya semburkan di tempat mereka bersembunyi dan anda akan dapat menghalaukan mereka.

5. Letak Bulu di Tempat Tokek Muncul

Adakah anda pernah menyangka bahawa bulu juga dapat mengusir tokek? Sebenarnya, burung kecil adalah musuh semula jadi untuk tokek, dan tokek akan melarikan diri dengan segera ketika melihat bulu kerana mereka sangat takut pada burung kecil. Selagi tokek melihat bulu, mereka akan berfikir bahawa ia adalah burung, dan mereka akan lari jauh tanpa berani untuk mendekatinya.

Anda boleh menggunakan bulu shuttlecock, atau jika ada bulu burung maka lebih baik. Anda boleh meletakkannya di tempat-tempat di mana tokek muncul. Kesannya adalah sangat ketara.

Sebaik sahaja tokek melihat bulu, ia akan melarikan diri. Tokek tidak akan menghampiri dengna tempat-tempat di mana bulu itu diletakkan.

6. Sembur Air Sejuk Pada Badan Tokek

dakah anda tahu bahawa tokek sebenarnya takut sejuk! Sekiranya anda melihat tokek dan mahu menangkapnya, cara yang terbaik ialah menyemburkan air sejuk pada badan tokek. Air sejuk akan melambatkan pergerakan tokek atau berhenti mereka dari berjalan.

7. Menggunakan Minyak Pudina

Meletakkan beberapa tetes minyak pudina pada tepi laluan tokek. Minyak pudina mengeluarkan bau yang tidak disukai oleh tokek dan dapat digunakan dengan cara meletakkan beberapa titis minyak pudina pada tepi laluan tokek atau di tempat yang kerap dikunjungi oleh tokek.

Anda juga boleh menyemburkan minyak pudina di persekitaran rumah anda untuk mengelakkan tokek masuk ke dalam rumah. Namun, pastikan untuk menjauhi minyak pudina dari makanan, peralatan masak dan jangan menyemburkan minyak pudina di tempat yang mudah terbakar.

tokek pada dinding

8. Menggunakan Lilin Tokek

Menyalakan lilin yang diperbuat daripada camphor atau nyamplung. Camphor dan nyamplung adalah bahan-bahan yang digunakan dalam produk-produk anti-serangga kerana ia memiliki sifat repelen. Tetapi ia tidak selalunya berkesan untuk semua jenis tokek dan juga tidak selalu bebas dari kesan buruk terhadap kesihatan manusia dan haiwan. Jadi pastikan untuk meletakkan lilin tersebut di tempat yang selamat dan pastikan untuk memantau api lilin supaya tidak menyebabkan kebakaran.

9. Menggunakan Pemanggang Elektronik

Menggunakan pemanggang elektronik yang diperbuat daripada bahan yang tidak mudah terbakar akan mengeluarkan suara yang tidak disukai oleh tokek dan akan mengelak dari tempat tersebut.

Terdapat dua jenis kegunaan yang boleh anda buat:

  1. Menggunakan pemanggang elektronik dengan bau – meletakkan beberapa tetes minyak peppermint atau minyak cengkih pada pemanggang elektronik akan mengeluarkan bau yang tidak disukai oleh tokek dan akan mengelak dari tempat tersebut.
  2. Menggunakan pemanggang elektronik dengan suara – menggunakan pemanggang elektronik yang diperbuat daripada bahan yang tidak mudah terbakar dan menyalakan suara yang tidak disukai oleh tokek seperti suara kucing atau anjing akan mengelak dari tempat tersebut.

Dengan cara ini, anda boleh merebutnya dengan mudah dan membuangnya dari rumah.

Oklah, ini merupakan 6 petua untuk halau tokek dari rumah yang saya ingin kongsikan untuk Hari ini. Adakah anda telah mengetahui petua semula jadi ini untuk mengusir tokek? Adakah mudah dan senang digunakan? Tapi ingatlah untuk selalu mengambil langkah berjaga-jaga dan bertindak dengan berhati-hati untuk mengelakkan kesan yang tidak diingini pada haiwan atau manusia.

2 Comments on “9 Cara Untuk Halau Tokek Dari Rumah”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *