5 Petua dan Cara Halau Tikus Yang Berkesan

Tikus boleh menjadi masalah besar di sesebuah rumah. Malangnya, anda tidak boleh melihatnya sehingga ia sudah masalah besar dan keadaan menjadi lebih sukar untuk anda menghapuskan tikus ini. Tikus boleh menyebabkan banyak kerosakan, mencemarkan makanan, dan membawa penyakit. Nasib baik, terdapat cara untuk membunuh tikus secara berkesan.

Tikus adalah antara beberapa haiwan yang paling bijak di bumi ini. Tetapi ia juga merupakan salah satu haiwan yang memgambil penyakit yang boleh menyebarkan kepada ramai orang. Itulah sebabnya begitu banyak orang tertanya-tanya bagaimana untuk menghilangkan tikus secara semula jadi dalam keadaan yang selamat.

cara halau tikus
cara halau tikus

Bagaimana Dapat Camkan Kewujudan Tikus

Carilah Tanda-tanda aktiviti tikus. Walaupun keberatan tikus boleh sampai sehingga 500 gram, tetapi selalu anda tidak dapat nampaknya. Kebanyakan orang mengetahui kewujudan tikus dalam rumah dengan melihat tanda-tanda kehadiran mereka.

Anda boleh tumpukan perhatian atas sisa berhampiran dengan sumber makanan. Juga, tikus selalu mengikuti laluan yang sama ketika mereka mencari makanan.

Jadi mereka akan meninggalkan tanda berminyak di sepanjang lantai dan dinding. Tikus perlu menggerogoti supaya gigi mereka tajam, jadi cari tanda mengunyah kayu di sekeliling rumah.

Pergi ke luar rumah dan lihat sama ada anda boleh menemui apa-apa lubang di tanah yang tidak ada sebelum ini. Tikus selalu tinggal agak dekat dengan sarang mereka yang mungkin di halaman atau dalam rumah.

Selepas pastikan rumah anda mempunyai tikus, maka sampailah masa untuk anda hapuskan atau halau mereka keluar dari rumah anda.

5 Cara Halau Tikus

Sekarang I akan kongsi dengan anda 5 petua dan cara halau tikus yang boleh anda pakai untuk selesaikan masalah yang timbul di rumah anda.

1. Tangkap Tikus dengan Menggunakan Perangkap

Tikus yang dapat cari makanan yang baik tidak akan berminat untuk makan umpan yang digunakan dalam perangkap tikus atau racun tikus. Anda perlu menghilangkan sumber makanan mereka sebelum menetapkan perangkap atau menggunakan racun tikus. Ini bermakna anda perlu pastikan tong sampah ditutup dengan rapat dan menyimpan semua makanan dalam bekas yang dimeteraikan.

cara halau tikus perangkap tikus
cara halau tikus – perangkap tikus

Memperbaiki paip dan keran yang bocor dan memastikan penutup saliran tutup dengan sempurna. Ini akan menjadikan tikus sukar untuk mendapatkan air. Mentega kacang dan minyak bacon adalah umpan perangkap tikus yang popular, tetapi anda boleh menggunakan sebarang makanan yang akan dimakan oleh tikus juga.

Perhatian:
Perangkap tikus meninggalkan anda dengan masalah menyingkirkan tikus mati. Tugas ini tidak sesuai bagi orang yang takut nampak tikus dan ia juga boleh membentangkan risiko kesihatan kepada semua orang. Mengendalikan tikus boleh mendedahkan anda kepada pelbagai penyakit dan parasit yang mereka bawa.

2. Perangkap Gam

Perangkap gam boleh digunakan untuk tangkap tikus tetapi kesannya tidak begitu baik. Jangkitan gam tidak akan membunuh tikus dengan segera, ia hanya memastikan tikus terikat pada pad dan keberkesanan perangkap ini bergantung pada saiz tikus.

Tikus besar akan mengikis bahagian-bahagian yang tersekat seperti anggota badannya atau meretas perangkap itu. Dalam situasi lain, jika seekor tikus kecil terperangkap, ia akan menghadapi kematian dengan perlahan dan ini sangat melarat dengan cara yang bukan sangat manusiawi.

Keburukan yang lain untuk menggunakan perangkap gam adalah bahawa ia tidak boleh digunakan untuk tempoh yang lama kerana pelekat akan haus, terutama selepas ia telah menangkap satu atau dua tikus. Ia juga haus apabila ia tidak menangkap tikus dalam masa yang lama.

3. Minyak Essential(Essential Oils)

Minyak essential sangat berkesan sehingga bahkan syarikat kawalan perosak komersial memasarkannya sebagai alternatif bebas toksin terhadap racun perosak. Terdapat syarikat kawalan perosak yang mempunyai produk berasaskan minyak essential yang disediakan untuk menyembur di tempat kewujudan tikus.

Minyak essential adalah selamat digunakan di seluruh rumah anda. Ia adalah bebas kimia alternatif yang hebat terutama jika anda mempunyai anak-anak dan haiwan peliharaan yang berkeliling dan ia juga menghilangkan perosak lain seperti lipas.

Minyak essential merupakan bahan yang boleh digunakan untuk halau tikus keluar dari rumah dalam cara yang selamat dan tanpa toksik.

peppermint essential oil
peppermint essential oil

Tikus tidak boleh tahan dengan bau minyak peppermint yang pedas. Anda boleh pakai minyak essential yang diperbuat daripada tumbuhan semulajadi untuk menjadikan penghalau tikus yang selamat dan tidak memberikan sebarang bahaya kepada manusia atau binatang.

Anda boleh titis peppermint berhampiran dengan kawasan yang terdedah kepada tikus, seperti pintu bukaan, pantri, dapur, dan lain-lain.

4. Bela Kucing di Rumah

Jika anda membela kucing dalam rumah, pembunuhan tikus tidak akan menjadi satu masalah kerana mereka adalah musuh semulajadi. Kucing anda tidak memerlukan sebarang petunjuk untuk memburu musuh semulajadi ini. Dengan ketakutan kucing, mereka akan hilang dalam rumah anda dan tidak akan kembali.

bela kucing
bela kucing

Tetapi juga terdapat orang yang tidak setujuk kucing berkesan untuk menghapuskan tikus. Sudah tentu, musuh pertama untuk tikus sepatutnya adalah kucing yang anda bela di rumah anda. Tetapi reputasi mereka sebagai pemburu tikus yang hebat agak tidak sah sekarang.

Pada pendapat mereka, kebanyakan kucing yang dibela di rumah tidak mahu banyak kaitan dengan tikus. Mereka mungkin mengejar dan mainan dengan seekor sehingga ia tersingkir atau mati, tetapi tidak seperti kucing liar di luar hutan, mereka tidak benar-benar selalu mempunyai keinginan untuk memburu dan membunuh tikus.

Itulah sebabnya mengapa kucing bukan selalu menjadi penyelesaian yang terbaik untuk masalah tikus.

5. Gunakan Bawang

Bawang adalah satu lagi makanan yang boleh anda gunakan untuk membunuh tikus secara semulajadi. Apa yang perlu anda lakukan ialah memotong bawang, letakkan di dekat lubang tikus dan tunggu mereka menikmati makanan itu. Ini adalah salah satu cara yang baik untuk membunuh tikus secara semulajadi.

Selain daripada itu, bau buncis bawang adalah penghalau alam semulajadi kepada tikus juga. Sama seperti sesetengah manusia tidak suka bau (dan rasa) bawang, ini juga sama untuk tikus. Anda boleh memotong bawang dan meletakkannya di sekitar kawasan yang terdapat tikus wujud untuk membantu mengusirkan mereka dari tempat itu.

bawang
bawang

Mitos mendedahkan:

Tidak ada produk di pasaran yang akan menyebabkan tikus sendiri keluar dari bangunan. Atau menipu mereka pergi ke luar untuk mencari air (mereka sudah ada air di dalam rumah!). Tiada juga produk yang boleh keringkana mayat tikus sehingga mereka tidak mempunyai bau selepas mati.

Mitos-mitos ini mungkin diperkenalkan oleh jurujual yang tidak bertanggungjawab untuk menipu pemilik rumah untuk membelik produk-produk mereka yang tidak berkesan ini. Jadi, janganlah kena tipu jika ada orang mengesyorkan produk seperti ini yang mengatakan boleh halau tikus keluar dari rumah sedemikian.

Lihat video ini untuk cara yang kreatif untuk tangkap tikus yang sangat menjengkelkan.

Dan ini adalah dua lagi cara yang banyak kreatif untuk membuat perangkap tikus.

Artikel berkaitan:
Petua dan Cara Halau Lalat Yang Berkesan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *