5 Negara Yang Paling Kecil Di Dunia

Adakah anda tahu dunia ini jumlah terdapat 195 negara yang berlainan? Ada yang amat besar seperti Canada, Amerika Syarikat, China; dan ada yang kecil sangat sampai negaranya cuma mempunyai tanah yang bersaiz beberapa kilometer saja.

Adakah anda tahu mana 5 negara yang bersaiz paling kecil di dunia ini? Jika tidak, mari kita ikuti bersama.

5. San Marino

San Marino adalah negara kecil yang berukuran 61 kilometer persegi. Seluruh negara ini dikelilingi oleh Itali. Negara ini mempunyai jumlah penduduk 32,000 orang.

San Marino

Ia merupakan salah satu negara yang mempunyai kadar pengangguran yang paling rendah di Eropah. Negara ini tidak ada hutang dengan negara lain, dan kereta adalah lebih banyak daripada orang.

Jika anda pandu kereta dari selatan Venice melalui tepi pantai di Laut Adriatik, anda akan ambil masa kira-kira dua dan setengah jam untuk sampai ke San Marino.

San Marino dikatakan sebagai sebuah negara yang paling tua berdaulat dan republik konstitusional di dunia. Negara ini juga merupakan salah satu negara terkaya di dunia dari segi keluaran dalam negeri kasar per kapita.

4. Tuvalu

Tuvalu dahulunya dikenali sebagai Ellis. Kepulauan ini terletak di antara Hawaii dan Australia. Jumlah keseluruhan tanahnya ialah 26 kilometer persegi.

Tuvalu

Jika dilihat dari atas, ia pada asasnya seperti satu gelang di kawasan darat bawah tanah yang belum melampaui ke permukaan tanah.

Tuvalu mempunyai penduduk sebanyak 10,650 orang yang berasal dari keturunan polinesia. Kebanyakan orang tinggal di Funafuti dan sekeliling tanah yang berkaitan dengannya.

Makanan tradisional yang dimakan oleh mereka adalah palaka pisang, sukun, kelapa, taro, dan makanan laut.

Penduduk tempatan sering menangkap ikan terbang di atas kapal dengan menggunakan lampu suluh bercahaya kuat dan jaring rama-rama.

3. Naru

Naru adalah sebuah pulau kecil di pesisir Australia yang cuma mempunyai saiz sebesar 21 kilometer persegi. Ia adalah sebuah negara pulau terkecil di dunia tetapi bukan sebuah negara yang paling kecil di dunia.

Naru

Naru pernah menjadi salah satu daripada negara terkaya di dunia dengan ledakan perlombongan fosfat pada tahun 1970. Kebanyakan lombong fosfat sudah habis dikorek sekarang dan sejak tu negara Naru sudah jadi semakin miskin.

Tidak sehingga Australia memulakan penahanan kem di pulau ini. Khemah itu sendiri telah mencipta lebih dari seratus pekerjaan serta membantu semua perniagaan tempatan. Sebelum kem-kem ini ditubuhkan, kadar pengangguran di negara ini adalah menjejak 90%.

Ini adalah disebabkan oleh negara ini pernah mengalami kekayaan dari perlombongan dan semua penduduk Naru tidak lagi merasakan perlu bekerja.

Ini mengakibatkan penduduk tempatan tidak lagi pergi menangkap ikan atau tanam sebarang sayur dan buah-buahan. Mereka jadi sangat menetap di satu kawasan.

Tidak lama kemudian, diikuti dengan pengimportan makanan Barat yang telah menyebabkan 97 peratus penduduk mempunyai berat badan yang berlebihan.

Kini lebih daripada 40% penduduk menderita daripada penyakit kencing manis.

2. Monaco

Monaco adalah negara yang sangat kecil. Ia hanya mempunyai saiz sebanyak 2 kilometer persegi yang terletak di hujung barat daya Perancis. Ia bersempadan dengan tiga pihak oleh Perancis dan satu sisi oleh Lautan Ligerian.

Monaco

Monaco dikenali oleh seluruh dunia disebabkan oleh dua benda:

Benda yang pertama adalah perjudian. Terdapat 5 kasino di Monaco, 3 daripadanya telah dipaparkan dalam tiga filem James Bond yang berlainan.

Benda yang kedua ialah Monaco terkenal dengan perlumbaan tahunan Grand Prix yang melalui jalan-jalan yang sempit dan belok pada kelajuan tinggi.

Kebanyakan dari 36,000 penduduk Monaco adalah jutawan. Tetapi cuma 1/5 dari penduduk yang sebenarnya dilahirkan di sana.

Monaco adalah monarki perlembagaan sejak tahun 1300. Ia dikendalikan oleh keluarga Grimaldi yang memerintah Rumah tertua di Eropah.

1. Vatican

Vatican adalah negara yang paling kecil di dunia ini. Negara ini cuma mempunyai saiz 0.44 kilometer persegi yang terletak di bandar Rom.

Vatican

Vatican dikenali oleh semua orang sebab ia mempunyai gereja terbesar di dunia. Vatican juga mempunyai penduduk yang paling kecil berbanding dengan negara lain.

Ia cuma ada 842 orang. Antara penduduk termasuk lebih daripada seratus pendeta Swiss Cardinals dan seorang biarawati.

Sebahagian besar penduduk tinggal di luar negara dan kedudukan diplomatik di seluruh dunia.

Pengawal Swiss yang anda kenal di mana mereka pakai dalam pakaian isyarat yang lucu itu disewa pada tahun 1506 untuk melindungi Paus dan telah menjadi seperti ini sejak masa itu.

Benito Mussolini menandatangani kertas persetujuan pada tahun 1929 yang membolehkan Vatican menjadi sebuah negara yang berdikari.

Dengan kebebasan yang diberikan, negara ini berikan 92 juta dolar kepada Benito Mussolini. 92 juta dolar ini adalah lebih kurang 1000 juta dolar pada hari ini.

Vatican GDP menduduki tempat ke-18 kekayaan di dunia yang mana kebanyakan wang mereka adalah sedekah dari gereja, jualan setem, cenderamata, koleksi dan bayaran tiket untuk kunjungi muzium.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *