Web
Analytics

Wireless Broadband Mana Nak Pilih Ni?


Salam 16 Ramadhan. Macam mana kualiti puasa korang setakat ni? Harapnya maintain la ye. Aku dah tertinggal 8 juzuk al-Quran setakat ni huhu. Banyak hari jugak tak dapat nak baca dengan konsisten sebab mengantuk dan kenyang hehe. Apa boleh buat, setan dah kena tambat tapi nafsu sentiasa bebas.

Sebenarnya dalam seminggu dua ni aku tengah fikir-fikir lagi nak cari wireless broadband mana yang berbaloi untuk isteri aku guna. Sebelum ni dia guna Celcom Broadband tapi terpaksa terminate sebab modem rosak. Nasib baik dah lepas kontrak setahun, kalau tak, kena bayar pulak RM150. Nak repair pun orang Celcom tu cakap baik daftar baru sebab kos repair mahal.

Aku dah guna Maxis Broadband lebih dari dua tahun. So far aku sangat berpuas hati. Ingat nak cadangkan Maxis Broadband jugak untuk isteri aku tapi katanya agak rugi sebab guna dua wireless broadband yang sama. Kalau Maxis tiba-tiba ada masalah nanti, takde dah alternatif untuk online. Itu yang buat aku sampai ke hari ni tak pilih lagi mana yang sesuai. So aku check plan yang disediakan oleh P1W1MAX, Maxis, Celcom dan Digi Broadband.

P1W1MAX

Kalau baca review yang aku jumpa kat Internet ni boleh dikatakan ramai jugak yang tak puas hati dengan servis pihak P1W1MAX. Ada juga yang bagi komen positif. Yang biasa kita dengar support servis dan kualiti coverage cuma tip top dalam masa seminggu selepas subscribe iaitu dalam tempoh percubaan. Maknanya, katakan dalam seminggu percubaan kualiti Internet yang korang dapat tak berapa memuaskan, korang boleh pulangkan balik modem diorang dan mintak refund. P1W1MAX tak banyak bunyi untuk kembalikan jumlah yang korang bayar. Selalunya dalam seminggu line Internet sangat bagus, tapi lepas 7 hari coverage akan mula drop. Itu daripada review yang aku baca. Hakikat yang sebenarnya tak pastilah macam mana sebab tak pernah cuba.

Daripada screenshot plan P1W1MAX kat atas rasanya cukup sekadar plan W1ggy 59 kalau nak subscribe. Isteri aku bukan pengguna Internet tegar macam aku hehe. Setakat guna untuk check email, online Facebook, cari bahan mengajar dengan ‘assignment’ yang aku bagi je cukuplah yang paling basic. 8GB fair usage dah lebih daripada cukup. Cuma tak berapa best dengan 600 Kbps download speed. Dah biasa guna 3.6 Mbps, mesti terasa ke’slow’an masa surf Internet.

Tapi kalau langgan P1W1MAX pun takde gunanya jugak sebab takde coverage kat rumah aku ni. Kat sini pun dah tak cover, apatah lagi kat kampung. Katanya setiap bulan P1W1MAX luaskan coverage diorang. Kita tengok macam mana.

Maxis Broadband

Tak perlulah aku review lagi pasal Maxis Broadband ni. Sebagai pengguna setia selama 2 tahun lebih apa yang boleh aku katakan servis memang baik. Cuma, bila balik kampung aku terpaksa simpan je modem Maxis Broadband ni dalam beg. Setakat line 3G je yang dapat baik tak payah guna, buang masa nak tunggu loading penuh. Nasib baiklah ada WiFi pakcik aku belakang rumah, bolehlah menumpang guna kejap. Itupun kalau kabel telefon tak kena curi dengan mat penagih huhu.

maxis broadband
maxis broadband

Daripada plan yang ada, pakej 1.5GB sangai berbaloi untuk dimiliki dengan yuran serendah RM48 sebulan. Untuk aku tak cukup ni hehe. Sebulan biasanya aku guna sampai exceed kuota 6GB. Tapi untuk isteri aku dah ok sangat. Coverage kat rumah pun bagus, dapat line HSDPA. Sama jugak dengan coverage kat kampung.

Celcom Broadband

Selama isteri aku guna lebih dari setahun dulu katanya servis ok cuma kadang-kadang sim card bermasalah. Dah dua kali ke Blue Cube untuk repair. Lepas tu ok sampailah modem rosak baru-baru ni.

RM48 sebulan dengan kuota bulanan 1GB memang ok, cuma 384 Kbps download speed tu sangatlah tak best. Dulu isteri aku ambik pakej RM98 sebulan tu tapi modem kena bayar lain. RM500 masa tu kalau tak silap. Pakej baru ni tak pasti pulak macam mana. Fikir dua kali jugak nak langgan Celcom Broadband ni.

Digi Broadband

Aku suka dengan web Digi yang baru ni. Seronok je nak klik setiap link eheh. Daripada review pengguna so far yang aku baca cuma banyak tempat lagi belum cover. Dulu bayaran pakej Digi ni mahal melampau tapi speed memang antara yang paling laju berbanding pesaingnya.

Sekarang ni dah ada pakej yang lebih mampu milik serendah RM68 sebulan dengan kuota 3GB tiap-tiap bulan. Cuma kureng sket dengan download speed, 700 Kbps sahaja. Lebih baik daripada Celcom Broadband tapi kalah kepada Maxis Broadband.

Yang menariknya dalam web Digi ada buat perbandingan pakej dengan pencabar-pencabarnya. Cuba tengok dengan teliti perbandingan yang diorang buat ni.

Perbandingan Digi, Maxis dan Celcom Broadband

Secara umumnya Digi lebih berbaloi tapi malangnya Digi tak cover lagi kat area rumah aku ni huhu.

Kesimpulan

Kesimpulannya cuma Maxis dengan Celcom Broadband je pilihan yang ada. Nak apply Streamyx tapi tak boleh nak komitmen dengan kontraknya. Kemungkinan kalau jadi aku dengan isteri akan bermukim kat kampung, tapi tak dapat nak pastikan bila. Harapnya hujung tahun ni, insyaAllah.

Dari segi kontrak pulak info terkini yang aku dapat daripada satu booth Celcom kat Taman Tun Dr. Ismail dua minggu lepas sekarang ni Celcom Broadband boleh dilanggan tanpa kontrak. Dengar secara umumnya macam tulah. Tak taulah kot-kot ambik pakej yang lebih mahal baru tak terikat dengan kontrak. Taktik meniaga ada macam-macam.

Apa pula pendapat korang?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Content