Minum Teh Hijau – Khasiat dan Manfaat Yang Boleh Kita Dapat

Tidak dapat dinafikan bahawa kopi adalah minuman paling popular untuk dinikmati oleh kebanyakan orang pada waktu pagi. Tetapi sukar untuk diabaikan bahawa semakin banyak orang telah beralih ke teh hijau untuk mendapatkan kafein harian mereka. Kenapa boleh jadi demikian? Ini adalah sebab terdapat banyak faedah kesihatan yang memberikan teh hijau kelebihan berbanding dengan minuman panas lain.

teh hijau

1. Boleh Membantu Mengurangkan Berat Badan

Memandangkan teh hijau dapat meningkatkan kadar metabolisme dalam jangka masa yang pendek, maka ramai pakar kesihatan percaya bahawa ia dapat membantu menurunkan berat badan.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa teh hijau dapat membantu mengurangkan lemak badan, terutama di kawasan perut (Sumber 1, Sumber 2).

Berapa cawan teh hijau yang harus anda minum untuk menurunkan berat badan?

Minum 2 hingga 3 cawan teh hijau dalam sehari cukup untuk turunkan berat badan. Ini merupakan cadangan yang disyorkan oleh satu kajian yang dilakukan oleh Pusat Perubatan Universiti Maryland. Jumlah cawan yang tepat akan berbeza dari orang yang berlainan bergantung pada metabolisme semula jadi mereka.

Masa terbaik untuk minum teh hijau untuk menurunkan berat badan

Anda digalakkan untuk minum teh hijau selepas makan. Anda boleh minumnya sekiranya anda tidak mempunyai perut yang sensitif kerana teh hijau bersifat alkali dan merangsang rembesan jus tambahan gastrik.

Pakar pemakanan juga mencadangkan minum teh hijau tepat pada waktu pagi dan malam. Orang yang mengalami masalah tidur harus menghindari minum teh hijau menjelang waktu tidur mereka.

2. Teh Hijau Meningkatkan Kesihatan Otak

Teh hijau diketahui menimbulkan ketenangan pada otak seseorang. Walaupun minuman ini mengandungi kafein, tetapi ia juga mengandungi asid amino seperti L-theanine, yang menghasilkan kesan menenangkan otak.

Gabungan kafein dan L-theanine juga telah terbukti dapat meningkatkan fungsi otak untuk kerja, prestasi kognitif, dan meningkatkan mood. Keupayaan teh hijau untuk mengatasi tekanan oksidatif juga menjadikannya pelindung yang kuat terhadap penyakit neurodegeneratif, termasuk penyakit Parkinson dan Alzheimer.

3. Mengurangkan Kelemumur Kepala

Kelemumur sering dianggap sebagai satu masalah rambut dan bukannya masalah kulit. Sebenarnya kelemumur adalah disebabkan oleh kulit kepala yang terlalu berminyak atau terlalu kering. Kelemumur boleh disebabkan oleh faktor persekitaran seperti cuaca melampau atau kulat dan bakteria yang tumbuh di folikel rambut. Kelemumur boleh menyebabkan kegatalan, kulit mengelupas, dan kerengsaan pada kulit kepala.

Dengan pakai teh hijau, ia akan dapat membantu anda mendapatkan rambut yang lebih penuh dan tebal. Kajian yang diterbitkan dalam Phytomedicine mendapati bahawa antioksidan teh EGCG berfungsi untuk mempercepat pertumbuhan rambut. Antioksidan membantu merangsang sel-sel kulit pada folikel rambut dan menggalakkan pertumbuhan rambut. Polifenol teh juga membantu untuk mempercepat pergantian sel. Dengan ini, ia dapat membantu mempercepatkan pertumbuhan rambut baru dan pertumbuhan semula folikel rambut yang rosak.

Di pasaran juga terdapat banyak syampu yang diperkayakan dengan teh hijau yang bertujuan untuk mengurangkan kelemumur. Sifat antimikrob dan antijamur teh hijau dapat bantu merawat kelemumur yang disebabkan oleh tungau dan bakteria lain. Teh hijau juga membantu menenangkan kulit yang teriritasi sebab ia mempunyai sifat anti-radang.

4. Khasiat Teh Hijau untuk Kulit

Minum dan menggunakan teh hijau dapat mengatasi barah kulit sebab ia dapat mempromosikan pembaikan DNA. Teh hijau mengandungi antioksidan kuat yang disebut EGCG yang melawan kerosakan DNA dari sinar UV untuk mencegah barah kulit. Ini bermakna ia juga merupakan bahan anti-penuaan yang kuat yang memerangi tanda-tanda penuaan jika anda minumny dengan kerap atau gunakan produk berkenaan secara topikal.

5. Teh Hijau Boleh Mengatasi Penyakit Kardiovaskular

Penyakit kardiovaskular merupakan penyakit penyebab kematian yang tinggi. Teh hijau boleh mempengaruhi tahap kolesterol yang berperanan dalam keadaan seperti strok dan serangan jantung. Minum teh hijau dapat menurunkan kolesterol LDL (buruk ) dalam darah kita.

6. Teh Hijau Mungkin Dapat Mencegah Diabetes Jenis 2

Orang yang menjangkiti diabetes jenis 2 semakin meningkat. Ini mungkin disebabkan oleh pemakanan yang kurang sihat pada hari ini. Fakta di mana kebanyakan orang jarang bersenam juga mengakibatkan memperolehi penyakit ini. Dengan minum teh hijau, ia dapat kawal dan turunkan tahap gula darah yang merupakan penyebab diabetes.

7. Teh Hijau Mungkin Membantu Memerangi Kanser

Sel anda secara semula jadi mengumpulkan kerosakan oksidatif semasa metabolisme sel biasa. Kelas molekul yang disebut antioksidan dapat mencegah atau memmulihkan kerosakan itu. Salah satu antioksidan yang paling kuat disebut epigallocatechin gallate, dan ia terdapat dalam teh hijau dalam kadar tinggi. Epigallocatechin gallate telah terbukti dapat mengurangkan pertumbuhan tumor payudara dan prostat (Liao et al., 1995).

8. Pemprosesan Minimum Yang Dapat Mempertahankan Nutriennya

Teh biasanya tidak diproses seperti minum soda. Setelah memetik daun, teh dibiarkan lembut sebelum digulung untuk meremas jus mereka. Setelah daun teh dihangkatkan, mereka dikeringkan dan siap digunakan. Jumlah pemprosesan yang minimum ini bermaksud bahawa teh hijau menyimpan banyak fitonutrien yang terdapat di kilang teh.

9. Fluorida dalam Teh Hijau Menggalakkan Gigi yang Sihat

Teh hijau mengandungi fluorida yang merupakan mineral yang ditambahkan ke bekalan air untuk menyokong kesihatan gigi yang lebih kuat (Fung et al., 1999). Peningkatan kecil dalam jumlah fluorida dapat mencegah bakteria untuk menyerang gigi.

10. Teh Hijau Dapat Meningkatkan Produktiviti

Sebagai perangsang ringan, teh hijau dapat membantu anda tumpu perhatian atas pekerjaan dengan baik. Sekiranya anda rasa kekurangan tenaga pada waktu tengah hari, sediakan secawan teh hijau untuk minum dan ia akan dapat meningkatkan produktiviti anda serta merta.

11. Kesihatan Untuk Mata

Katekin dalam teh hijau dapat membantu melindungi anda dari glaukoma dan penyakit mata yang lain. Katekin berada dalam kumpulan antioksidan, seperti vitamin C, vitamin E, lutein dan zeaxanthin, yang membantu melindungi tisu halus mata dari kerosakan sel. Katekin diserap oleh tisu mata dan direkrut untuk melawan masalah yang boleh menyebabkan masalah penglihatan.

green tea

Cara Penyediaan Teh Hijau

Teh yang anda gunakan, suhu dan masa semuanya mempunyai pengaruh yang ketara terhadap tahap antioksidan teh hijau yang diseduh. Suhu alam persekitaran dengan angin alir dengan lancar adalah yang terbaik untuk mengekalkan antioksidan. Biarkan air mendidih sedikit sebelum dicurahkan ke daun teh, dan biarkan curam selama 2 hingga 3 minit sebelum minumnya.

Apa Kesan Sampingan Yang Ada?

Orang yang minum terlalu banyak teh hijau mungkin mengalami kesan sampingan(side effect). Sekiranya ini berlaku, maka adalah baik untuk anda mengurangkan minuman ini. Jika anda cuma mula minum teh hijau, adalah baik untuk anda tingkatkan bilangan yang anda minum dalam sehari secara beransur-ansur. Jangan minum dengan banyak pada hari pertama.

  • Kafein yang berlebihan boleh jadikan anda tidak dapat tidur pada waktu malam.
  • Seperti kafein, minum dengan terlalu banyak boleh membuat anda gelisah.
  • Dehidrasi boleh berlaku jika anda minum secara berlebihan kerana teh adalah diuretik.
  • Ia juga boleh menyebabkan sakit kepala jika minum terlalu banyak.
  • Sebilangan orang mungkin mengalami sakit perut.
  • Orang yang kekurangan zat besi harus minum teh hijau satu jam selepas makan atau di antara waktu makan kerana ia boleh mempengaruhi penyerapan zat besi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *