Logo Halal Vs Logo Haram

Petang tadi saya menemani kawan saya pergi ke satu-satunya pasaraya di estet kami iaitu pasaraya alam dan anda. Memang persiapan untuk menyambut kedatangan ramadan dan syawal sudah rancak dilaksanakan, sales dan discount boleh didapati di sana dan sini. Terdapat tawaran potong harga dan potong wallet,  semuanya tawaran potongan boleh anda dapat.

Merayakan Ramadan dan Hari Raya dengan Makanan Halal

logo halal jakim malaysia
logo halal jakim malaysia

Pendek kata raya tahun ni mesti meriahlah, meriah sebab bagi peniaga bisnes dapat banyak untung, dan pengguna pula meriah sebab mengira bajet selepas raya. Semasa dalam perjalanan pulang terdengar pulak newsupdate dari sebuah stesen radio mengenai cadangan satu pihak supaya diwujudkan satu logo haram bagi mengatasi masalah logo halal.

Isu Logo Halal ni antara isu hangat dalam situasi semasa ni. Lebih-lebih lagi menjelang ramadan ni, pelbagai pihak dari hotel 6 bintang ke gerai kaki lima menawarkan pakej ramadan buka puasa buffet promotion yang memang menarik. eat all you can, all you can eat, can you all eat?, can you eat all? pendek kata semuanya ada.

Laporan Kosmo

Laporan daripada Kosmo! 25 Julai 2010 menyiarkan  laporan hanya 32 daripada 2,360 buah hotel di seluruh negara yang mempunyai sijil halal. Di antara faktor yang  dinyatakan adalah hotel-hotel bertaraf lima bintang yang dimiliki oleh pengusaha bukan Islam didakwa memiliki kesedaran yang minimum terhadap kepentingan untuk mendapatkan sijil halal bagi dapur mereka.

Maksudnya dari segi peratusan hanya 1.36% daripada hotel-hotel besar di negara ni yang punyai sijil dan logo halal. Ni yang blog ni ada was-was nak buat listing ramadan buka puasa buffet promotion ni.

Walaubagaimapun kalau hendak semak status halal sesebuah hotel atau resort boleh rujuk ke Senarai hotel dan resort yang mendapat sijil halal JAKIM.

Berbalik semula kepada cadangan logo haram tadi, macam mana pulak rupanya nanti. Ada ke pulak peniaga yang hendak tempek benda tu premis perniagaan atau produk mereka? Apa pandangan anda sebagai pengguna Muslim?

Perkataan “Gummies” adalah Tidak Halal untuk Pengguna Muslim

Terdapat banyak produk gula-gula, multivitamin, Drunken Gummies yang dibuat dengan Vodka, Haribo Gummies, Fiber Gummies, Life Saver Gummies, Lemon – Raspberry Gelatin Gummies.

Bahan biasa dalam semua di atas adalah gelatin dan kebanyakannya mengandungi bahan gelatin babi yang digunakan. Kadang-kala marshmallow yang mengandungi gelatin babi juga digunakan.

Oleh itu, MCG meminta Pengguna Islam untuk mengelakkan daripada memakan sebarangan produk yang dinamakan dengan Gummies.

Cara Semak Status Halal Hotel Online

Sebenarnya di sini terdapat cara mudah untuk anda semua membuat semakan status halal hotel ataupun hidangan yang hot sekarang seperti buffet ramadhan secara online.

Bulan ini merupa bulan puasa bagi semua orang yang memeluk agama Islam, banyak hotel dan restoran mengadakan tawaran hidangan buffet yang dipanggil buffet ramadhan. Antara buffet ramadhan yang sedang popular di enjin carian sekarang ini ialah buffet ramadhan casa ombak.

Tidak dapat disangkal lagi tawaran ini telah menjadi satu tarikan yang digunakan oleh pihak hotel dan restoran untuk meraih pendapatan berganda menjelang ramadhan.

verify halal
verify halal

Sebagai pengguna kita mempunyai samada untuk berbuka puasa di rumah ataupun di luar. Kalau nak senang dan ada kemampuan lebih mudah berbuka di luar kerana tidak perlu bersusah payah mengemas dan mencuci pinggan mangkuk selepas makan. Namun apa yang lebih penting ialah kewajipan mengetahui bahawa makanan yang kita ambil itu halal 100%.

Perkara Halal Perlu Dipandang Serius

Perkara halal dan haram ini bukanlah perkara yang boleh dipandang remeh, apatah lagi makanan kerana ianya akan menjadi darah daging kepada kita yang mengamalkan agama Islam. Kesan pemakanan tersebut akan mempengaruhi kelakuan dan tindak tanduk ahli keluarga kita buat keseluruhannya.

Di sini saya minta maaf dulu sebab saya bukannya hendak menyentuh pasal makanan halal atau haram. Apa yang saya ingin buat adalah cuma nak kongsikan cara semak status halal hotel secara online sebagai ingat-mengingati sesama kita. Semoga apa yang saya kongsikan di bawah nanti mendapat manfaat bersama.

Pelbagai Cara Untuk Membuat Semakan

Cara semak status halal secara online ini boleh dilakukan di Portal Rasmi Halal Malaysia. Anda boleh juga menggunakan pautan link yang saya asingkan mengikut kategori untuk memudahkan pencarian:

  1. Carian terhadap syarikat, produk, premis makanan, menu dan rumah sembelihan – pautan Direktori Halal Malaysia.
  2. Carian terhadap status halal hotel – pautan Direktori Hotel Malaysia.
  3. Format SMS semakan status halal : Taip HALAL<> SEMAK<>No. Pendaftaran Syarikat (ROC)
    Contoh: HALAL SEMAK 23456D dan Hantar ke 15888

Sekian sahaja di sini dengan perkongsian ringkas daripada saya untuk membuat semakan online tentang hotel yang adalah dalam senarai hotel halal. Apa yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu adalah dari kesilapan saya sendiri. sekiranya artikel ini bermanfaat anda bebas untuk kongsikan di mana sahaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *