Apa Yang Kool Tentang Huawei Mate 60 Pro+

Huawei Mate 60 Pro+ merupakan telefon pintar flagship terbaru daripada Huawei yang telah dilancarkan di China pada 29 Ogos 2023. Ia dilengkapi dengan paparan OLED 6.82-inci, cip Kirin 9000s, sistem kamera tiga titik, bateri 5000 mAh, dan HarmonyOS 4.0.

Telefon ini sudah mula dijual di China dan terdapat peraturan yang panjang di semua kedai yang menjual telefon Huawei yang paling terkini ini. Beberapa ulasan memberikan penilaian positif terhadap prestasinya, reka bentuk, dan jangka hayat bateri, sementara yang lain mengkritik ketiadaan perkhidmatan Google dan sokongan 5G. Adakah anda berminat untuk membeli telefon ini?

Huawei Mate 60 Pro telefon pintar

Jika anda berminat, anda mungkin ingin tahu dengan selanjutnya tentang speks yang ditawarkan oleh Huawei Mate 60 Pro+ ini. Boleh kita semak bersama dalam ini.

Berat

Keberatan untuk telefon ini adalah 225g. Kami menganggap berat yang lebih rendah lebih baik kerana peranti yang lebih ringan lebih selesa untuk dibawa. Berat yang lebih rendah juga merupakan kelebihan bagi peralatan rumah, kerana ia memudahkan pengangkutan, dan untuk banyak jenis produk lain. Dan ketebalan produk ini adalah 8.1mm.

Huawei Mate 60 Pro black

Cipset

Huawei tidak memberikan maklumat rasmi mengenai cipset peranti ini. Walau bagaimanapun, kami sudah tahu bahawa Huawei Mate 60 dan Mate 60 Pro dilengkapi dengan Kirin 9000S. Ini adalah cipset buatan khusus pertama dari Huawei dalam beberapa tahun. Dan kerana Huawei kembali menggunakan cipset buatan sendiri, model Pro+ sepatutnya dilengkapi dengan cipset yang sama.

RAM dan Storage

Walaupun Huawei tidak secara langsung menentukan SoC peranti ini, maklumat asas lain terdapat di laman web rasmi. Antara maklumat tersebut, terdapat RAM dan simpanan. Dengan Huawei Mate 60 Pro+, anda mendapatkan sedikit RAM tambahan hingga 16GB. Model Pro biasa mencapai 12GB RAM.

Apabila bercakap tentang simpanan, anda boleh mendapatkan Mate 60 Pro+ dengan sehingga 1TB simpanan. Dan berita baiknya adalah simpanan ini boleh diperluaskan. Perlu diingat bahawa peranti ini menggunakan format kad NM yang eksklusif, yang mencapai hingga 256GB. Jadi, secara keseluruhan, anda boleh mendapatkan sehingga 1.25TB simpanan pada peranti ini.

Huawei Mate 60 Pro purple

Bateri

Mate 60 Pro dikuasakan oleh bateri Li-Po 5000 mAh yang tidak boleh dilepaskan, memberikan prestasi bateri yang boleh dipercayai dan tahan lama. Bateri Li-Po dikenali kerana kecekapan tenaga tinggi mereka. Mereka boleh menukar sebahagian besar tenaga yang disimpan menjadi kuasa yang boleh digunakan, hasilnya adalah prestasi bateri yang dioptimumkan dan masa penggunaan yang lebih lama bagi telefon pintar.

Selain itu, Mate 60 Pro+ menyokong cas tanpa wayar terbalik 20W. Berkat itu, anda boleh menggunakan bateri besar peranti ini untuk mengisi peranti yang menyokong cas tanpa wayar anda. Dan bagi sesiapa yang ingin tahu, telefon ini mempunyai port USB 3.1 Gen 1 Type-C.

Paparan

Untuk Mate 60 Pro+, Huawei telah menggabungkan paparan yang sama seperti model Pro. Dengan itu, Pro+ dilengkapi dengan panel OLED 6.82-inci. Walau bagaimanapun, ia sedikit lebih tajam daripada model Pro, pada 1260 x 2720 piksel. Selain itu, ini adalah panel 10-bit, yang bermakna anda sepatutnya mendapatkan imej yang hidup dan berwarna tajam pada skrin.

Yang lebih penting, skrin Huawei Mate 60 Pro+ adalah panel LTPO. Ia boleh beroperasi pada kadar segar yang bervariasi dari 1Hz hingga 120Hz. Ciri kadar segar yang bervariasi ini akan membolehkan peranti ini menjimatkan bateri apabila mod kadar segar tinggi tidak diperlukan.

Huawei Mate 60 Pro White

Kamera

Di bahagian belakang telefon pintar Mate 60 Pro, anda akan menemui konfigurasi kamera berganda yang meningkatkan pengalaman fotografi anda. Dengan kamera yang membolehkan autofocus, telefon pintar Mate 60 Pro memastikan anda dapat dengan mudah mengambil gambar yang tajam dan fokus, membolehkan anda menyimpan momen istimewa dengan jelas dan terperinci.

Dengan kemasukan penstabilan imej optik (OIS), kamera belakang telefon pintar Mate 60 Pro memberikan kualiti imej yang lebih baik dan stabil dengan mengurangkan kesan getaran atau getaran tangan, menghasilkan gambar yang lebih tajam dan fokus.

Kewujudan lampu kilat LED di bahagian belakang telefon pintar Mate 60 Pro menjamin gambar yang terang benderang, membolehkan pengguna mengambil gambar yang hidup dan terperinci dalam apa jua persekitaran pencahayaan.

Telefon pintar Mate 60 Pro memasukkan kamera hadapan yang dedikasi, membolehkan pengguna dengan mudah mengambil swafoto dan membuat panggilan video dengan rakan-rakan dan keluarga. Dengan telefon pintar Mate 60 Pro, anda dapat menikmati kelebihan kamera utama yang canggih dengan keupayaan zoom optik yang luar biasa.

Huawei Mate 60 Pro green

Konektiviti

Hingga hari ini, rangkaian GSM memainkan peranan penting dalam industri telekomunikasi. Mate 60 Pro menyokong rangkaian 4G, membolehkan pengguna mengalami pelayaran internet yang lancar dan tidak terganggu, penstriman video yang lancar, dan muat turun aplikasi yang cepat.

Fungsi Wi-Fi terintegrasi ke dalam Mate 60 Pro, membolehkan pengguna menyambung ke rangkaian Wi-Fi, menyiarkan media, memuat turun aplikasi, dan melayari internet dengan mudah. Telefon pintar Mate 60 Pro dilengkapi dengan fungsi Bluetooth yang terintegrasi, membolehkan pengguna menikmati kenyamanan penyambungan tanpa wayar untuk pemindahan fail, penstriman audio, dan komunikasi hands-free.

Dilengkapi dengan penerima GPS yang dedikasi, telefon pintar Mate 60 Pro meningkatkan aktiviti luar dengan menyediakan data lokasi yang tepat, membolehkan pengguna meneroka tempat-tempat baru, mencari lokasi menarik berdekatan, dan banyak lagi. Dengan sokongan NFC, Mate 60 Pro memberikan pengguna fleksibiliti untuk menyambung dan berinteraksi dengan pelbagai peranti yang disokong NFC, termasuk speaker, headphone, dan aksesori pintar. Mate 60 Pro tidak dilengkapi dengan penerima radio FM terbina dalam, yang menghalang pengguna daripada menyetem ke stesen radio kegemaran mereka tanpa bergantung pada sambungan internet.

Mate 60 Pro dilengkapi dengan pemacu USB Type-C yang canggih, memberikan pengguna pilihan penyambungan yang mudah dan bersedia untuk masa depan. Sayangnya, telefon pintar Mate 60 Pro+ tidak dilengkapi dengan port headphone 3.5 mm.

Alasan untuk mempertimbangkan Huawei P60 Pro

  • 33% lebih cepat dalam ujian GeekBench 5 satu teras: 1321 dan 992 mata
  • Keberatannya 25 gram lebih ringan

Alasan untuk mempertimbangkan Huawei Mate 60 Pro

  • Memiliki 50% lebih banyak RAM: 12GB berbanding 8GB
  • Perekaman pergerakan perlahan pada 3840FPS
  • Versi OS yang lebih baru: Android 14 berbanding 13
  • Jenis simpanan yang lebih cepat – UFS 4.0 berbanding UFS 3.1

Huawei Mate 60 Pro ditawarkan dalam pilihan warna Yadan Black, White Sand Silver, South Waxy Purple, dan Ya Chuan Qing. Di China, peranti ini berharga RM3,501 untuk varian 12/256GB dan naik hingga RM4,456 untuk pilihan teratas 12GB/1TB.

Jika berminat, boleh buat belian di Shopee juga:
https://shope.ee/AK8HPGZfxB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *