8 Jenis Penipuan Guna Kad ATM

Penulisan saya pada kali ini merupakan tajuk yang agak serius. Namun saya berusaha sedaya upaya untuk tidak terlalu terikat dengan gaya penulisan ala-ala media cetak.

Informasi yang saya tulis ini menggunakan gaya bahasa blog. Biasanya santai namun padat, lengkap dan memberi input maksima kepada pembaca. Harapan agar pembaca mendapat manfaat dan berbaloi memperuntukkan masa membaca penulisan blog ini.

kad atm

Istilah penipuan merujuk kepada niat penjenayah untuk menipu dan memperdaya mangsa bagi mendapatkan wang, barang berharga dan maklumat terpenting. Penipuan tergolong dalam perbuatan zalim baik kepada orang lain maupun diri sendiri. Kesan segera ialah ketidak tenteraman hati sendiri dan kepada mangsa penipuan.

Oleh sebab itu saya telah terpanggil untuk berkongsikan info tentang penipuan dan cara mengelakkan dari berlaku.

1. Pencuri identiti

Mereka perlukan data yang berupa nama penuh, nombor akaun bank dan sebagainya. Selepas itu mereka akan menyamar sebagai pemegang akaun untuk melakukan transaksi. Sangat malang bagi mangsa yang terkena penipuan ini.

2. Menyamar sebagai pihak bank

Semakin canggih teknologi maka semakin pintar manusia yang berhati busuk untuk melakukan jenayah penipuan seperti ini. Mereka akan meminta pelanggan bank untuk menyerahkan segala dokumen atau data. Tujuannya supaya mudah mereka mengosong akaun mangsa atau untuk memindahkan sejumlah wang ke pihak ketiga.

3. Menukar kad ATM

Modus operandi mereka macam mudah. Ketika pelanggan bank berada di mesin ATM, pemangsa akan mengintip untuk medapatkan nombor pin. Setelah diketahui mereka akan sengaja menjatuhkan kad ATM palsu dan menukar kad ATM milik mangsa yang sengaja dijatuhkan. Kegiatan mereka amat licik kerana memerlukan masa yang pantas dan taktikal agar mangsa boleh keliru.

4. Pengklonan kad

Kad ATM atau kredit/debit original akan diimbas untuk diklonkan. Mereka boleh membuat demikian jika menemui kad yang tercicir atau diperolehi dari sindiket. Segala cas atau transaksi akan dikenakan kepada pemegang kad yang asal.

5. Mesin ATM palsu

Peranti peluncuran kad bukan satu-satunya kebimbangan yang anda ada bila pergi angkat duit dari mesin ATM. Sesetengah penipu yang bijak telah cukup berani untuk pergi membeli mesin ATM yang palsu dan pasang sendiri.

Lepas tu mereka gunakan mesin ATM palsu itu untuk mengumpul maklumat akaun. Walaupun ia amat sukar bagi kita mengesan peranti pemutar tetapi mengenal pasti mesin ATM yang palsu merupakan sesuatu yang bukan susah sangat.

Apa yang baik untuk anda lakukan supaya dapat mengelakkan diri dari mesin ATM palsu ini adalah jangan pakai mesin ATM yang bukan letak dalam bank tersebut.

Di sesetengah kawasan, terdapat ATM yang lebih banyak daripada mesin-mesin ATM yang terletak dalam bank sehingga tidak mungkin untuk anda bergantung kepada hanya mesin ATM yang dikendalikan oleh bank. Dengan ini, anda perlu berhati-hati dengan sendiri untuk mengenalpastikan mesin ATM yang anda pakai itu adalah selamat.

6. Skim Kad Magnetik untuk mencuri data anda

Sesetengah pencuri mahir berteknologi meletakkan peranti pemarkitan kad ATM ke atas pembaca kad sebenar. Mereka juga akan meletakkan kamera kecil di suatu tempat di mesin ATM supaya maklumat skrin direkodkan semasa anda masukkan nombor PIN anda.

Semua maklumat ini akan dihantar kepada pencuri yang sering duduk di dalam kereta berdekatan. Sebaik saja mereka mempunyai semua data yang mereka perlukan, mereka akan mengosongkan semua wang yang anda simpan dalam akaun dana anda.

7. Hantar e-mel yang tipu

Penipu kadang-kadang akan menyamar sebagai bank pengeluar kad ATM dan hantar e-mel kepada pegguna dengan memberi amaran bahawa pemegang kad ATM perlu mengemas kini maklumat peribadi mereka sebelum mereka boleh menerima kad cip baru mereka.

Tetapi e-mel ini merupakan e-mel penipu. Sekiranya pengguna menjawab e-mel dengan maklumat peribadi, yang lebih teruk lagi kalau dia klik pada pautan yang diberikan dalam e-mel, dan memasukkan maklumat peribadi dalamnya.

Dengan ini, penipu sudah dapat kumpul semua maklumat yang mereka perlukan untuk digunakan untuk melakukan kecurian identiti atas nama anda.

8. Penipuan tanpa perhubungan

Penipuan boleh dilakukan menggunakan ciri pembayaran tanpa sentuh pada kad ATM anda.

Ia melibatkan penipu menggunakan peranti membaca dan perisian penyahkodan kad untuk mencuri nombor kad dan tarikh luput dari kad ATM anda.

Kemudian penipu akan menggunakan butiran ini untuk membayar item yang mereka beli dalam talian. Dengan teknologi tanpa sentuh, mereka hanya perlu mempunyai peranti yang berdekatan dengan kad anda supaya mereka dapat memintas maklumat anda semasa kad anda berada di dalam poket atau beg anda.

Secara umumnya, untuk membeli item dalam talian kod keselamatan CVV tiga angka di belakang kad diperlukan bersama dengan nama pemegang kad tetapi ini tidak selalunya berlaku dan beberapa item boleh dibeli tanpa perlukan maklumat ini.

Jika anda fikir anda mungkin telah menjadi mangsa penipuan atas kad ATM anda, atau anda telah memberikan seseorang maklumat bank atau kad ATM anda, boleh anda hubungi penyedia bank anda dengan segera supaya mereka boleh menasihati anda dan jika perlu memegang akaun anda, batalkan kad atau menjalankan keselamatan tambahan semasa mengeluarkan pembayaran dan pemindahan dari akaun anda.

Baca juga: Malaysia Bank BIC Swift Code

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *