Melawat ke i-City di Shah Alam

Memang jarang bagi saya pergi ke kawasan Shah Alam kebelakangan ini. Dalam ingatan saya kali terakhir bagi saya kunjungi ke tempat yang berada di Shah Alam macam dah melebihi dua tahun bila saya pergi shopping di sana bersama ahli keluarga. Lepas tu dah jarang pergi ke tempat itu.

i-City, Shah Alam
i-City, Shah Alam

Hari ini merupakan kawan karib saya yang mengadakan perkahwinan di Shah Alam Convention Centre(SACC). Maka barulah sekali lagi saya pijak ke tanah ini.

Alang-alang sudah berada di kawasan Lembah Klang, maka saya mengambil peluang untuk membawa keluarga berjalan-jalan dekat kawasan ini. Kesempatan bercuti digunakan sepenuhnya. Ditambah pula dengan ajakan daripada adik ipar yang teringin untuk ke i-City dan ia membuatkan kami semua sebulat suara bersetuju untuk ke sana.

Dan macam biasa, saya diharapkan untuk menjadi pemandu pelancong di Kuala Lumpur. Berpandukan pengalaman lama duduk di KL dan juga dengan bantuan signboard, kami melalui Federal Highway menuju ke Shah Alam. Saya tidak pernah ke i-City.

Pada mulanya saya menjangkakan sedikit kesukaran di dalam mencari destinasi tersebut. Tetapi jangkaan saya meleset. Selepas sahaja daripada plaza tol Shah Alam, telah terpampang signboard untuk ke i-City. Ia membuatkan perjalanan kami sungguh lancar selepas tu.

Berikut pula adalah beberapa gambar yang saya sempat snap dengan menggunakan 3GS yang semakin hari semakin usang, macam sudah sampai masa untuk saya pertimbangkan untuk tukar telefon bimbit yang baru.

Kami terserempak banyak scenario yang amat menarik, dan tidak berhenti-henti bagi saya untuk ambil gambar bagi semua tempat yang saya rasa menarik.

Trick Art Meseum

Trick Art Meseum

Bila kami masuk ke i-City,  dengan jalan tidak lama sudah kami memnemui Muzium Seni Trick. Sekiranya tidak bersalah, ia baru dibuka. Kawan saya memberitahu saya bahawa muzium ini patut dikunjungi kerana seni itu mula hidup dalam 3D apabila melihat melalui kamera. Ia menarik minat saya. Saya bermain di dalam buat hampir satu jam untuk ambil gambar di semua tempat kejadian 3D dalam muzium ini.

Snowalk

Snowalk
Snowalk

Sekarang, anda tidak perlu pergi ke Snow World di Genting Highland, anda boleh melawat i-City. Mereka juga mempunyai Snowalk. Dan bahagian yang paling menarik ialah mereka mempunyai arca ais dengan lampu LED. Ini kerana i-City bertemakan lampu.

Saya tidak bermain di Snowalk kerana ia kelihatan seperti Snow World. Satu-satunya perbezaan ialah reka bentuk dalaman dan tema. Keseluruhannya, tidak seperti masa lalu, orang ramai kini dapat menyeronokkan diri di i-City.

Muzium Wax Karpet Merah

Sebagai muzium lilin yang pertama di Malaysia, Red Carpet mungkin merupakan satu tarikan di i-City yang anda tidak patut ketinggalan. Di dalam muzium ini, ia mempunyai keluasan sebanyak 30,000 kaki persegi dengan hiasann Oscar Awards.

chow yun fatt

Bila saya masuk ke dalam, saya rasa kagum dengan tempat yang besar ini. Ia adalah lebih besar dan mempunyai orang lilin yang lebih banyak daripada apa yang saya jangkakan.

Bukan sahaja terdapat selebrity filem, muzik dan sukan yang terkenal dari masa lalu sampai sekarang, tetapi juga terdapat ahli-ahli politik, bintang-bintang Asia dan beberapa lagi selebriti yang cipta kejutan kepada saya. Saya rahsiakan di sini, lebih baik anda pergi dan dapat tahu sendiri.

Sebenarnya ada banyak lagi tempat menarik di dalam i-City, cuma disebabkan oleh kekangan masa dan juga cuaca hujan pada hari tersebut menyebabkan kami hanya sempat masuk ke rumah salji di situ. InsyaAllah jika ada kelapangan, di lain masa saya sekeluarga akan sampai lagi ke sini.

Ini adalah satu tempat yang anda ingin melawat terutamanya pada waktu malam. Ia hanya cantik pada waktu malam. Pokoknya berwarna-warni dan keseluruhan permandangan amat indah terutamanya pada waktu malam.

Waterworld
Waterworld

Tip yang mungkin anda ingin tahu

  • Terdapat juga water park di i-City yang dikenali sebagai WaterWorld. Selain daripada itu, terdapat juga perjalanan kereta bumper, mini roller coaster dan roda ferris.
  • Jaket musim sejuk adalah percuma untuk digunakan ketika memasuki Snowalk. Kasut boots juga disediakan untuk disewa.
  • Ia adalah percuma untuk akses ke City of Digital Lights, tetapi anda perlu bayar untuk akses bagi semua tempat tarikan yang lain.

Ia adalah tempat yang bagus untuk mengambil gambar dengan cahaya LED kilat, roda Ferris dan beberapa patung semua yang lama di tempat ini. Ia merupakan tempat yang bagus untuk mengambil semua ahli keluarga anda untuk kunjungi dan menyeronok pada hujung minggu.

Jangan bimbang tentang makanan dan minuman jika rasa lapar. Sini terdapat banyak gerai dan mesti ada makanan dan minuman yang boleh isi dalam perut anda dan anda juga akan menikmati segeranya.

Artikel berkaitan:

  • Palace of The Golden Horses, Percutian 5 Bintang Tajaan Shaklee!
  • Hotel De Art Shah Alam
  • Memori Shah Alam Wet World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *