Mee Kari Kacak Yang Sedap Rasanya

Selain daripada Laksa Penang, Mee Soup Utara (sop meletop), atau Mee Kari adalah makanan yang paling aku suka. Adakah pernah anda dengar sup utara atau tidak? Lokasi untuk makan makanan yang sediap ini adalah kat medan mara dan sup yang disediakan memang sedap. Nasi dengan sup daging campur sambal belacan dan telur asing memang merupakan makanan yang sangat popular kat situ.

Tentang Mee Kari

Tapi sekarang apa yang aku ingin cakap dan berkongsi bersama anda semua adalah tentang mee kari. Dalam sebulan mesti sekali kena aku makan mee kari yang kacak ni. Bagi mee ini, terdapat 2 jenis yang boleh anda pilih, iaitu satu ala-ala melayu dan satu lagi chinese style.

mee kari kacak
mee kari kacak

Sekali tengok mee kari yang mempunyai cawan yang besar tu mungkin anda ingat ia macam tulang lembu, tapi sebenarnya ia adalah tau pu goreng rupanya. rasanya tiada sayur lain. Mesti sedap punyalah jika anda dapat rasa mee ini dengan mulut anda sendiri.

Chinese Style Yang Aku Lebih Suka

Tapi apa yang paling aku suka adalah mee kari chinese style. Walaupun namanya mengandungi kari tapi rasa nya tak seperti kari melayu yang ada berbagai rempah. Cina style tu lebih kepada rasa seafood yang disebabkan oleh bahan-bahan yang dimasak dalamnya hanya menggunakan serbuk kari dan bahan tertentu, seperti udang kering, ikan bilis, buah keras dan lain-lain. Rasa keseluruhannya memang sangat berbeza dari mee kari melayu.

Sekarang bukan senang untuk jumpa mee seperti jenis ni lagi. Memang susah nak cari mee kari yang betul-betul mempunyai kuah yang kaw-kaw sebab banyak gerai pun mungkin sudah tidak tahu cara macam mana buat mee kari jenis ini. Apa yang biasa dapat kita makan merupakan kuah jenis cair yang bukan sedap sangat bila masuk ke dalam mulut kita.

Tapi yang ini mempunyai ramuan kuah kari dan bahan-bahan lain yang dimasukkan dalam sup. Sup itu amat gaya di mana aku boleh habiskan hingga titisan terakhir dan kuah kari pun masih licin.

Mana Boleh Anda Makan Mee Kari Yang Sedap Ni?

Dalam K.L ni cuma terdapat 2 tempat saja yang menjual mee kari yang paling sedap mengikut selera aku. Salah satu nya adalah terletak di Jalan Bandar yang berdekatan dengan balai polis trafik.

Tempat Pertama

Pada masa dulu, kawasan gerai tu memang sunyi dan tidak ramai orang yang tahu sebab gerai tu letaknya dibawah jambatan. Selepas DBKL suruh pemilik gerai untuk berpindah dari bawah jambatan ke gerai yang diizinkan olehDBKL, gerai ini menjadi ceria semula. Tempat yang baru ni adalah lebih tersusun dan lebih bersih yang agak bagus untuk menjual makanan.

Tempat Kedua

Tempat kedua adalah terletak di kawasan yang berdekatan dengan HKL yang berdepan dengan stadium lama. Kawasan situ memang terdapat banyak jenis kedai makan, tapi ada satu kedai terselit kat situ.

Kalau anda datang sini pada hari biasa,  memang ia dipenuhi oleh orang. Terdapat  berbagai bangsa yang makan kat situ. Dalam gambar kat atas itulah rupa mee kari kacak yang aku ambil kat gerai depan stadium.(HKL)

Kerang – Bahan Makanan Yang Tidak Boleh Kurang

Nampak tak kerang mentah dalam gambar mee kari tu? Kerang itulah yang buat keseluruhan mee kari umphh. Tapi kalau anda tidak biasa makan kerang, memang anda tidak akan lalu untuk makannya.

Sebenarnya kerang-kerang itu memang letak yang mentah tapi selepas tu kuah panas akan disiram atas kerang tu yang menjadikan kerang tu separuh masak(half cook).

Apa yang paling seronok di mana yang ada pada mee kari chinese style tu ada tau pok (tauhu goreng) dan juga ikan yang dibuat sendiri dengan menggunakan ikan parang yang segar. Kalau tengok pada condiment tak lah banyak sangat, tapi yang buat mee tu umphh sambal nya yang memang super power.

Dulu ada di depan balai polis Damansara Utama

Dulu di Damansara Utama depan balai polis ada deretan gerai, tapi sekarang sudah tak ada lagi. Kawasan situ memang penuh dengan orang yang datang makan mee kari terutamanya kalau malam minggu.

Sistem kat situ bukan ada sistem sangat. Anda boleh order makanan dan duduk di mana-mana sahaja selepas dapatkan makanan anda.

Biasanya kita suka lepas makanan yang kami order tu sampai baru bayar… settle. Semua bangsa ada meniaga kat situ,lagi pun semua halal.

Ahh cerita banyak pun tak guna..wat leleh air liur jer kan. Tapi kalau korang tahu kat mana lokasi mee kari kacak yang sedap, kongsi kat bawah ehh… ada masa aku nak terjah tempat baru tu…

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *