Dividen Yang Diberikan dari ASNB Semakin Turun

ASNB sudah mengumumkan pengagihan pendapatan 3.35 sen seunit, bonus 1.25 sen seunit dan Bonus Tambahan 0.50 sen seunit untuk 30,000 unit pertama untuk Amanah Saham Bumiputera atau ASB bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022.

ASNB1

Dengan pengumuman ini, terdapat pelabur yang bukan puas hati sangat dengan dividen yang diberikan. Ada yang kata sudah banyak tahun dividend tidak naik. Dan ada yang cakap dividen yang diberikan jadi semakin kurang dari tahun ke tahun.

ASNB2

Dan Perdana menteri Datuk seri Anwar Ibrahim juga keluarkan percakapan bahawa pelaburan bumiputera tidak lagi menguntungkan. Adakah ini betul berlaku? Kalau ia benar, jadi mana lagi ada alternatif untuk orang melayu labur dan menyimpan duit mereka?

Tetapi usah kita risau terlalu lebih. Boleh kita rujuk Dividen pada tahun 1991 sampai ke 1997 dalam gambar ini. Ia adalah waktu Anwar jadi Menteri Kewangan dulu. Pada masa itu macam Allahyarham Khalid Ibrahim yang jadi CEO PNB. Selepas itu, sampai sekarang pun belum ada lagi CEO yang mampu bagi dividen setinggi 10 peratus seperti sepanjang tahun 90.

DIVDEN ASB 2020

Zaman beliau memang berbeda. Pertumbuhan KDNK tinggi. Kadar faedah pun amat tinggi pada zaman itu. Harap dengan Anwar sekali lagi jadi menteri kewangan, boleh beliau bawa balik zaman pelaburan yang cemerlang itu.

Terdapat sesetengah orang yang pergi buat pinjaman peribadi untuk labur dalam ASB, adakah buat macam ini berbaloi?

Ada yang cakap bahawa buat pinjaman peribadi dari bank lain dan lepas itu labur dalam ASB lagi untung dari buat ASBF. Pinjaman peribadi dari bank BSN punya kadar terapung sudah 4.45% . Tetapi kalau buat pinjaman dengan Kuwait Finance House, kadarnya cuma 3.99% untuk kadar tetap. Macam lebih baik lagi.

Kawan saya, biar kenakan dia sebagai Arif, dia cakap produk yang dikeluarkan oleh ASBF dari bank-bank Malaysia semuanya nampak macam tidak jujur, macam matlamat mereka hanya nak cekik darah peminjam sahaja.

Tetapi apa yang dicakapkan oleh kawan saya itu bukan betul sangat. Sebab dia tidak ambil kira effective rate. Kalau kadar pinjaman peribadi 3.99%, sebenarnya lepas ambil kira kadar faedah efektif, ia sudah jadi 7.3%. Jadi, memang tak untung langsung, tapi jika buat pinjaman peribadi untuk labur dalam ASB, rasanya lagi rugi teruk.

Ada satu kawan lagi, Hasim, yang buat pinjaman dengan ASBF pada tahun 2018 dengan jumlah 150,000 ringgit. Bayaran bulanan yang perlu buat adalah 750 ringgit.

Lepas dua tahun buat pinjaman, iaitu pada tahun 2020 bila pendemik kovid sembilan belas, Hasim jual balik sijil. Dia terima nilai serender yang tidak sampai 2 ribu ringgit. Proses pembatalan ambil selama 3 bulan dan terdapat potongan sekiranya jual balik sijil tidak lulus.

Pada masa Hasim beli, dividen ASB adalah 4.5%. Walaupun dia sudah buat pembatalan tetapi dia masih kena bayar bayaran bulanan, maka rugilah bagi dia.

Bagi kita, memang perlu kita buat simpanan dan pelaburan supaya kita boleh kumpulkan sedikit harta demi kegunaan masa depan atau anak-anak kita. Mungkin kita kena alih arah ke Tabung Haji. Tabung haji bagi bonus bersih termasuk tolong bayar zakat 2.5% atas keuntungan yang diperolehi.

Bagi simpanan bawah 20,000 ringgit, boleh pertimbangkan untuk buat simpanan dengannya.

Kena fikir balik ASB ini. Makin lama makin kurang bagi dividen.

Nasihat yang boleh diberikan adalah kalau tujuan anda adalah untuk buat pelaburan dalam ASB, adalah baik untuk anda keluarkan balik ASB dan bayar baki pinjaman peribadi. Jangan buat pinjaman peribadi untuk melabur dalam ASB demi kesihatan keadaan kewangan anda.

Jadi apa pendapat anda? Adakah anda buat labur dengan ASB?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *