Web
Analytics

6 Cara Untuk Halau Tokek Dari Rumah


Tokek adalah binatang kecil yang sangat biasa dan boleh dijumpai di rumah semua orang. Binatang ini selalunya suka berjalan di dinding dan lantai, terutama sering mencuri makanan di dapur dan di sekitar tempat yang kita simpan makanan. Rasanya sangat tidak bersih jika makanan kita ada kena dengan tokek.

Lebih-lebih lagi, kadang-kadang ramai orang yang berpengalaman di maman mereka tiba-tiba boleh dikejutkan oleh tokek di dinding, yang benar-benar menjengkelkan.

tokek

Tapi walaupun tokek sangat menjengkelkan, ia sebenarnya tidak membahayakan kita.

Jadi, jika anda mahu menghapuskan mereka, saya cadangkan agar anda tidak membunuhkan mereka. Jangan anda pukul mereka sampai mati. Memang terdapat cara-cara semula jadi yang boleh kita gunakan untuk mencegah tokek dari wujud di rumah kita.

Petua-petua Yang Berkesan

Hari ini, saya ingin berkongsi dengan anda 6 petua semula jadi yang berkesan untuk tokek jauhi dari kta tanpa membunuh mereka. Dengan cara-cara yang dikongsikan ini, tokek akan tidak berani lagi untuk memasuki rumah kita. Terutama petua nombor 5 dan 6 yang merupakan cara yang memang hebat.

Memang terdapat ramai orang yang tidak tahu tentang cara-cara ini untuk mengusir tokek. Jadi semua orang mesti mempelajarinya!

1. Pakai Bawang Putih

Bila cakap pasal bawang putih, banyak orang memang tidak suka dengan rasanya. Sebenarnya, tokek juga sangat benci dengan bau bawang putih.

Sekiranya anda ada memberi perhatian, anda akan mendapati bahawa setiap kali anda ada letak bawang di sesuatu tempat, tokek tidak akan wujud.

Anda boleh meletakkan bawang putih di tempat di mana tokek sering ternampak, dan ia akan memaksa tokek pindah rumah. Dengan letak bawang putih di dalam rumah, akan terdapat kawasan yang luas di mana tokek tidak akan mendekati.

Anda juga boleh kacau bawang putih sampai menjadi pes. Lepas tu masukkan pes itu ke dalam botol penyembur dan semburkan di sudut dinding di mana tokek sering muncul. Ia akan dapat mengusirkan tokek juga.

2. Pakai Cengkerang/Kulit Telur

Anda mungkin tidak tahu bahawa tokek adalah sangat takut akan rasa kulit telurnya. Jadi selelpas anda rebus telur di rumah, jangan buang kulit telur yang tinggal. Hancurkannya dan letakkan di tempat yang ada tokek.

Tokek akan tinggalkan rumah secara automatik! Sekiranya anda perhatikan, setiap kali kita meletakkan telur, tokek tidak akan muncul. Ini adalah kerana tokek sangat takut akan bau telur.

Dengan cara ini, anda boleh menghalau mereka dan menjauhkannya untuk masuk ke rumah anda.

3. Sembur Sos Cili

Tokek tidak suka rasa pedas. Anda juga boleh mencampurkan sos cili dengan air.

Kemudian semburkan di tempat di mana tokek sering muncul. Ia juga dapat menghapuskan tokek, dan tokek akan meninggalkan tempat rumah anda secara semula jadi.

4. Pakai Lada Dan Sembur

Setiap orang mesti mempunyai lada di rumah. Boleh anda tuangkan lada ke dalam botol penyembur, tambah air dan gaul rata. Kemudian, semburkan air lada ini di tempat persembunyian tokek untuk menghalau tokek itu.

Tokek tidak suka bau pedas yang keluar dari lada. Hanya semburkan di tempat mereka bersembunyi dan anda akan dapat menghalaukan mereka.

5. Letak Bulu di Tempat Tokek Muncul

Adakah anda pernah menyangka bahawa bulu juga dapat mengusir tokek? Sebenarnya, burung kecil adalah musuh semula jadi untuk tokek, dan tokek akan melarikan diri dengan segera ketika melihat bulu kerana mereka sangat takut pada burung kecil. Selagi tokek melihat bulu, mereka akan berfikir bahawa ia adalah burung, dan mereka akan lari jauh tanpa berani untuk mendekatinya.

Anda boleh menggunakan bulu shuttlecock, atau jika ada bulu burung maka lebih baik. Anda boleh meletakkannya di tempat-tempat di mana tokek muncul. Kesannya adalah sangat ketara.

Sebaik sahaja tokek melihat bulu, ia akan melarikan diri. Tokek tidak akan menghampiri dengna tempat-tempat di mana bulu itu diletakkan.

6. Sembur Air Sejuk Pada Badan Tokek

dakah anda tahu bahawa tokek sebenarnya takut sejuk! Sekiranya anda melihat tokek dan mahu menangkapnya, cara yang terbaik ialah menyemburkan air sejuk pada badan tokek. Air sejuk akan melambatkan pergerakan tokek atau berhenti mereka dari berjalan.

Dengan cara ini, anda boleh merebutnya dengan mudah dan membuangnya dari rumah.

Oklah, ini merupakan 6 petua untuk halau tokek dari rumah yang saya ingin kongsikan untuk Hari ini. Adakah anda telah mengetahui petua semula jadi ini untuk mengusir tokek? Adakah mudah dan senang digunakan? Semoga anda dapat berjaya untuk halaukan tokek dari rumah dengan pakai cara-cara yang dikongsikan ini.

2 thoughts on “6 Cara Untuk Halau Tokek Dari Rumah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts