Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Tips Berpuasa Untuk Ibu Hamil

Ramadhan kali ini pada saya sendiri memang agak mencabar, saya berdoa supaya Allah memudahkan ramadhan kali ini kerana saya pun sedang hamil masuk 8 bulan. Rasa setiap tahun memang saya pregnant waktu ramadhan.. hihi anak berderet-deret kan. Tahun lepas saja yang kosong. Itu pun kelam kabut dengan hormon yang tidak stabil.

Tapi hari ini dah masuk hari ke-3, menipu jugak sebenarnya jika hendak kata saya tak larat dan lemah, memang lemah juga dan penat juga. Tapi memang kuatkan badan dan kuatkan semangat untuk menghadapi ramadhan ini.

Ok… bagi puan-puan yang juga hamil mari kita cari info cemana untuk terus bertenaga untuk berpuasa.

Baju Hamil Muslimah

Baju Hamil Muslimah

Semasa Sahur

Ketika sahur adalah lebih baik pilih makan yang mengandungi protein dan lemak dalam jumlah yang cukup. Kedua jenis makanan ini dapat bertahan lebih lama di dalam pencernaan dan akan melambatkan kita untuk menjadi lebih lapar. Sebaiknya ibu hamil banyak mengambil daging. Daging adalah makanan yang mengandungi kalori dan protein yang tinggi dan boleh disimpan di dalam tubuh dalam waktu yang cukup lama.

Selain daripada daging, untuk ibu yang hamil mereka perlu mengambil makanan yang kaya vitamin C dan Zinc juga untuk menjaga ketahanan badan.

Jangan mengambil makanan manis semasa sahur agar tidak merasa cepat lapar akibat insulin shock.

Sebaiknya habis bersahur, minum air putih sebanyak-banyaknya. Sebaiknya dapat minum semalam 2 liter air. Dan ditambah dengan segelas susu suam. Minum segelas susu setiap sahur akan mengurangkan anaemia bagi ibu hamil.

Semasa Berpuasa

Pertama sekali betulkan niat kita untuk ikhlas berpuasa supaya puasa kita akan menjadi lebih ringan dan membahagiakan meskipun sedang hamil.

Dapatkan rehat yang mencukupi daripada hari biasa.

perempuan itikaf

perempuan itikaf

Kurangkan aktiviti yang memerlukan tenaga yang lebih contoh seperti membuat aktiviti berat ataupun fikir perkara yang berat. Elakan sebarang tekanan.

Segera berbuku puasa di anda mengalami perkara ini:

  • Muntah-muntah lebih daripada 3 kali dan takut terjadi dehidrasi.
  • Mengalami cirit birit yang teruk.
  • Lemah, kepala berpusing petanda kepada hipogliksemik
  • Mengalami peluh yang berlebihan terutama peluh yang dingin menunjukkan ibu hamil tidak kuat lagi untuk berpuasa.

Semasa Berbuka

Mulakan dengan minuman panas dan manis untuk meningkatkan kadar gula darah, tetapi kena ingat juga supaya jangan minum terlalu banyak sangat, sebab kena control tahap gula juga. Elakkan minuman sejuk kerana ia menurunkan proses di perut.

Kemudian makan makanan yang berkarbohidrat mudah seperti kumar supaya mudah untuk diserap di dalam badan.

Selepas solat maghrib, baru makan makanan yang lengkap. Sebaiknya jangan banyak sangat, boleh sambung lagi selepas solat tarawikh.

Sebelum tidur boleh minum susu yang suam dan makanan biskut untuk menampung perut.

Leave a Reply