Tips Bagi Yang Ingin Menjadi Reseller Baju Muslim

Ada banyak tawaran untuk menjadi agen reseller baju yang boleh anda dapati online pada masa kini. Mulai dari pakaian anak, model distro, aksesori, dan pakaian muslim.

Jika anda berminat untuk menjadi reseller pakaian maka saya cadangkan anda tumpukan perhatian hanya pada satu jenis pasaran reseller baju sahaja.

Fokus pada satu jenis pasaran dengan mengutamakan kualiti dan perkhidmatan akan lebih baik jika dibandingkan dengan menggarap keseluruhan pasaran. Selain itu, spesialisi yang kita buat tersebut akan memberikan nilai eksklusif di mata pelanggan.

jual baju muslimah

Niaga Online Atau Offline

Anda juga perlu memilih sama ada anda akan menjalankan perniagaan secara online atau offline. Akan tetapi kedua-duanya memerlukan suatu elemen asas yang penting. Elemen itu adalah pasukan yang solid.

Tanpa pasukan yang kuat, maka dapat dipastikan bahawa usaha anda hanya akan bertahan dalam masa beberapa bulan atau beberapa minggu sahaja.

Pasukan tersebut dapat dibahagi kedalam beberapa bahagian iaitu menjadi bahagian perkhidmatan pelanggan dan bahagian teknikal.

Menurut beberapa orang yang telah berjaya menjadi reseller busana dan baju muslim, perkhidmatan yang memberikan kesan lebih daripada 70% dalam menentukan kejayaan mereka menjalankan perniagaan ini.

Alasan memilih baju muslim adalah pasaran tersebut mempunyai permintaan terbesar jika dibandingkan dengan segmen pasaran baju lain di Malaysia. Oleh kerana itu, saya akan memberikan beberapa tips agar anda berjaya menjadi reseller pakaian muslim.

  1. Usahakan katalog produk anda model-model busana dan baju muslim yang sedang bergaya.
  2. Carilah agen yang menyediakan jaminan wang kembali jika produk yang anda atau pelanggan terima cacat serta tidak sesuai dengan produk yang diiklankan oleh agen produk tersebut.
  3. Pastikan anda menjadi agen reseller produk-produk ternama. Selain kualitinya terjaga faktor lain yang menyebabkan anda memilih produk ini adalah adanya pelanggan yang fanatik terhadap produk tersebut.
  4. Tentukan target pasaran anda. Target pasaran anda dapat dibagi kedalam tiga kategori iaitu kalangan menengah bawah, menengah, dan atas. Jika anda mensasarkan kalangan menengah bawah maka harga dari produk anda haruslah semurah mungkin. Masalah kualiti boleh dinomerduakan. Jika anda mebidik pasaran menengah atas maka kualitilah yang diberi keutamaan.
  5. Setelah usaha reseller anda berjalan beberapa bulan maka sebaiknya ada mencari sub agen untuk produk anda. Peringkat ini bertujuan agar usaha anda lebih cepat berkembang dan memberikan kemudahan anda dalam menangani hal-hal yang bersifat teknikal.
  6. Selalu saring kulitas produk dari agen anda. Utamakan promosi produk busana dan baju muslim yang menunjukkan peningkatan grafik produk yang menjanjikan. Anda boleh menghentikan produk yang cuma terima permintaan yang kurang dan juga produk yang tidak sesuai dengan standard anda.

Baca juga:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *