Terapi Infused Water untuk Tumbuh Kembang

Mungkin ramai yang belum mengetahui apa itu diselitkan water. Minuman baru yang diperkenalkan pada orang ramai ini ternyata mempunyai berbagai macam kandungan vitamin dan mineral tergantung dari jenis buah yang digunakan. Pada dasarnya, pembuatan diselitkan water ini berasal dari perendaman satu atau berbagai macam buah-buahan dalam air minum selama lebih kurang 3-4 jam sebelum dimakan.

Proses perendaman ini akan mengakibatkan membalasnya seperti pelbagai jenis vitamin dan mineral dalam buah ke dalam air minum, sehingga air yang hendak dimakan akan lebih kaya akan nutrisi. Selain itu, rasa dan aroma yang dimiliki juga hampir sama dengan buah-buahan dan tanpa perlu ditambah pemanis. Apa saja kegunaan dan manfaat terapi diselitkan water untuk tumbuh kembang anak?

infant tumbuh kembang
infant tumbuh kembang

Kegunaan dan manfaat

Berikut beberapa kegunaan dan manfaat terapi diselitkan water untuk tumbuh kembang anak sebagaimana diolah daripada pelbagai sumber, iaitu:

Hormon

Diselitkan water yang kaya akan vitamin dan mineral penting bagi tubuh ini berguna untuk memaksimumkan prestasi hormon dan enzym pertumbuhan agar bekerja makin optimum. Bersungguhnya prestasi hormon pertumbuhan ini pada akhirnya juga berimbas pada makin bersungguhnya proses pertumbuhan tinggi badan anak.

Sistem immun

Vitamin dan mineral juga berperanan penting dalam perkuatan sistem immun tubuh dari serangan pelbagai jenis bakteria ataupun parasit lain yang menimbulkan gangguan kesihatan. Anak yang sering diserang penyakit atau sakit-sakitan akan mempunyai gangguan pertumbuhan dan perkembangan tubuh, baik secara fizikal mahupun mental.

Segar

Larutan air minum diselitkan water ini mempunyai sifat isotonik atau rapat jenisnya sama dengan cecair tubuh, sehingga mudah diserap oleh organ pencernaan secara langsung untuk menggantikan cecair badan yang hilang akibat aktiviti fizikal yang dilakukan. Sifat larutan isotonik yang mudah diserap secara langsung ini juga membuat tubuh terasa lebih segar berbanding pengambilan minuman sejuk atau bersoda.

Demikianlah beberapa kegunaan dan manfaat terapi diselitkan water untuk tumbuh kembang anak. Untuk mengoptimumkan penggunaannya bagi proses tumbuh kembang anak, ada baiknya jika pengambilan hariannya juga tetap dalam keadaan normal yang dianjurkan, iaitu antara 1500 hingga 1600 ml tiap harinya.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *