Web
Analytics

Tentang Ayam Goreng McD Yang Anda Minat


Walaupun Ayam McNugget kekal sebagai salah satu barangan makanan segera yang diperintahkan di banyak negara, tetapi McDonald’s tidak berhenti di sana saja.

Pada tahun 1960, McDonald mencuba tangannya dengan resipi ayam yang lain: iaitu ayam goreng. Malangnya, McDonald’s tidak dapat bersaing dengan restoran ayam yang popular seperti KFC, dan akhirnya berhenti membekalkan ayam goreng dari menu mereka.

ayam goreng mcd

Dan itu berlaku sebelum jenama restoran makanan segera baru lain yang masuk ke arena ini untuk membekalkan ayam goreng dan bersaing dengan KFC seperti Popeye dan Texa Chicken. Jika anda sedang mencari hidangan goreng yang tidak akan memecahkan kalori, jangan ketinggalan setiap hidangan yang disediakan oleh Popeye.

Ayam Goreng Kembali Ke Menu

Kembali ke pertengahan tahun 1990, terdapat kegilaan ayam goreng BESAR di seluruh negara di mana hampir semua restoran makanan segera mula menghidangkan ayam goreng. Kebanyakan restoran bukan hanya jadikannya sebagai makanan sampingan, tetapi memaparkannya dalam menu utama dan iklan mereka. Seperti Texas Chicken yang mengubah keseluruhan format mereka seketika untuk memberi tumpuan khusus kepada ayam goreng mereka.

Tanpa ingin lepaskan peluang dan bahagian pasaran mereka dalam restoran makanan segera, McDonald sekali lagi mengkaji dan mengeluarkan hidangan ayam goreng mereka. Lepas kajian dengan menu dan resipi baru untuk ayam goreng mereka, MCD dapat menarik keminatan orang ramai datang untuk makan hidangan ini. Dan ini kalilah yang menjadikan ayam goreng tetap di dalam menu McDonald’s tanpa diambil keluar lagi.

Bila Ayam Goreng Ada Dalam Menu McDonald’s di Malaysia?

Ayam goreng pertama kali wujud di menu McDonald’s di Malaysia adalah pada tahun 1987. Ini memang awal, mungkin lebih awal lagi dari negara-negara lain termasuk Amerika Syarikat di mana McDonald’s menghadapi saingan yang hebat dan mengakibatkan restoran ini hentikan menu untuk membekalkan hidangan ayam goreng buat banyak tahun.

Tetapi di Malaysia, keadaan adalah berbeza sikit. Ayam goreng McD sudah ada dalam menu untuk restoran ini sudah lebih daripada 30 tahun.

Walaupun ramai orang lebih suka makan KFC semasa mereka ingin makan ayam goreng, tetapi kebelakangan ini, ramai orang yang tukar untuk membuat pesanan ayam goreng di McDonald’s sebab resipi yang disediakan oleh restoran ini semakin meningkat.

Semakin ramai orang yang cakap rasa dan kesegaran daging ayam juga lebih bagus daripada KFC. Jadi tidak hairanlah semakin ramai orang yang mula pesan ayam goreng di McDonald’s dan bukan KFC.

Popeye Restoran

Dulu di Malaysia ada satu lagi restoran makanan segera yang juga adalah membekalkan ayam goreng, iaitu Popeye. Tetapi lepas buka beberapa buah restoran di kawasan Kuala Lumpur, sekarang semua dah tutup. Saya memang sukan makan ayam goreng dari restoran Popeye di mana saya rasa ia merupakan ayam goreng yang paling sedap untuk dimakan.

Kulit luaran rangup dan daging dalaman segar dan enak. Tapi sekarang sudah tidak dapat makan lagi. Harap pada masa depan Popeye akan buka balik di Malaysia dan satu kali lagi saya boleh dapat makan ayam goreng kegemaran saya.

Texas Chicken

Yang satu lagi restoran yang kini terdapat banyak cawangan yang dibuka ialah Texas Chicken, bagi restoran ini, ada orang yang suka makan ada yang tidak suka. Ini memang bergantung kepada citarasa anda sendiri.

Ada yang cakap ayam goreng dari McDonald’s lebih sedap dan saiznya lebih besar daripada Texas Chicken dan KFC. Tetapi ada juga orang yang cakap ayam goreng dari Texas Chicken lebih enak dan pedas untuk dimakan.

Kalori Yang Ada Pada Ayam Goreng McD

Ringkasan pemakanan nutrisi:

  • Kalori: 250
  • Lemak: 14g
  • Karbohidrat: 15g
  • Protein: 16g

Terdapat 250 kalori dalam satu hidangan patty daripada rangup dada ayam McDonald.

Senarai kalori adalah seperti berikut: lemak 50%, karbohidrat 24%, protein 26%.

Adakah Ayam Goreng dari McDonald’s Lebih Sedap Daripada KFC?

Bagi pandangan saya, ayam goreng pedas dari McDonald’s adalah lebih sedap daripada ayam pedas KFC.

Ada orang yang rasa ini sangat lucu kerana menu utama McDonald adalah brger dan bukan ayam goreng namun mereka dapat membekalkan ayam goreng yang lebih sedap daripada KFC.

Bagi saya, memang saya seorang peminat KFC, tetapi untuk sepuluh tahun yang lalu. Entah bagaimana resipi KFC sudah berbeza sekarang dan rasa juga berubah. Ini menjadikan ayam goreng pedas McDonald’s lebih menarik kepada saya.

Tetapi kawan saya bukan suka sangat dengan ayam goreng McD. Dia cakap walaupun McD membekalkan ayam goreng pedas, tetapi adunan terlalu pedas dan menggunakan campuran rempah yang teruk dan sukar digigit. Kawan saya cakap ia tidak seperti ayam goreng KFC yang tidak banyak berminyak dan adunan adalah ringan dan tidak menyakitkan gigi apabila anda menggigitnya.

Jadi apa yang boleh dikatakan mungkin rasa KFC adalah unik kerana rempahnya. Dan bagi MCD, cuma ayam goreng pedas yang sedap saja dan ia adalah makanan pilihan utama bagi mereka yang suka makan makanan pedas.

Ayam Goreng McD 3x Pedas

Jika anda suka sangat dengan Ayam Goreng McD tetapi anda juga suka makanan pedas, McD sebenarnya mempunyai menu rahsia yang tidak diketahui oleh orang ramai, iaitu Ayam Goreng McD 3X Pedas. Makanan ini bukan hanya pedas, tetapi tiga kali lebih pedas daripada ayam goreng pedas yang biasa anda makan.

Jika anda boleh mengendalikan kepedasan, ia pasti sesuatu yang anda perlu cuba. Mungkin, anda akan jatuh cinta untuk menikmati Ayam Goreng McD 3x pedas yang baru ini.

Tapi kena berhati-hati bagi mereka yang mempunyai masalah perut seperti gastrik, mungkin lepas makan anda akan keluar masuk jamban dengan tidak berhenti-henti.

Di papan menu gambar Ayam Goreng McD juga ada disertai dengan tanda peringatan, “Eat At Your Own Risk”. Maka anda perlulah makan dan menanggung risiko sendiri.

Harga Jualan

  • Ala Carte: RM 11.90
  • Set dengan Air dan Kentang Goreng: RM 16.95
  • 2 ketul McValue Meal: RM 13.99
  • 5 ketul Share Box: RM 27.00
  • 9 ketul Share Box: RM 45.00

Baca juga: Cendol Bakar Bukan Dibakar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Content