Tempat Makan Best di Padang

Korang semua tahukan yang bulan lepas saya pergi ke Padang untuk makan bersama family? Oleh kerana saya sedikit rajin hari ini, maka saya akan buatkan sikit entri kepingan gambar percutian tersebut berserta dengan tempat-tempat menarik yang boleh korang lawati ketika berkunjung ke sana.

Semoga catatan pengalaman saya ini, memberi manfaat kepada semua.

Okey, sebelum saya mula melabuhkan layar cerita pengembaraan yang panjang ini, apa kata korang basuh muka,dan lepas tu tenyeh rumpai laut ke muka korang dulu. Bukan apa, saya risau kalau korang tertidur semasa baca entri ni. Panjang gila. Saya sendiri pun tak sangka boleh tulis entri yang sepanjang ni.

Balik ke topik entri ini, sepanjang berada di Padang, ada beberapa restoran dan gerai makan yang sempat kami kunjungi. Tetapi sebenarnya dalam banyak-banyak kedai tu, hanya ada 3 tempat makan best yang ingin saya syorkan pada korang iaitu Rumah Makan Lamun Ombak di Kota Padang, Rumah Makan Pak Datuk di Padang Panjang dan juga Kedai Nasi Pauh Piaman.

Yang lain bukannya tak sedap, cuma ianya tak berapa nak kena dengan anak tekak saya. Lagipun ketiga-tiga restoran ni memang best.

Restoran Lamun Ombak Padang
Restoran Lamun Ombak Padang
Restoran Pak Datuk
Restoran Pak Datuk

Best yang macam mana… hah, yang tu korang kena datang dan cuba sendiri.

nasi padang lamun ombakThis photo of Lamun Ombak is courtesy of TripAdvisor

Tempat makan ini saya menawarkan pilihan lauk-pauk ala Indonesia iaitu dihidangkan secara show off di atas meja makan pelanggan. Memang meriah. Ada pinggan gulai ikan, rendang daging, Ikan berlado, naga bakar, dan tenggiling rebus. Okey yang tu tipu.

Paling best bila dapat tengok kegigihan cik abang ni bawa pinggan mangkuk berisi lauk-pauk.

nasi padang rumah pak datuk
sumber foto: nasi padang rumah pak datuk

Kiranya korang dibenarkan untuk mencekik apa sahajalah yang ada di atas meja tu. Macam ‘kes’ kami hari tu, habis jugalah 6 7 jenis lauk yang berharga ratusan ribu Rupiah. Tapi tak kisah, sedap punya pasal.

Sounds good to karnivor and food lovers rite? Ko jangan gelak bhai. Kita serius ni.

Tapi kalau korang rasa tak nak makan banyak, atau memang tengah berdiet hari tu, korang boleh makan lauk yang berkenan sahaja. Selebihnya boleh ditinggalkan atas meja. Sebab kalau nak tau, lauk-pauk tu bukan untuk diperhabiskan. That’s mean korang boleh return balik makanan tu, selagi ianya tidak berusik. Taklah membazir bayar mahal-mahal nanti.

Satu yang menarik mengenai restoran ini ialah korang akan berasa seperti bercuti di Selangor ketika berada di dalam restoran ni. Malah sepanjang berada di tempat makan tu juga saya sempat berkenalan beberapa orang Malaysia yang tengah makan bersama tours guide masing-masing.

Sebelum berkelana ke destinasi seterusnya, saya singgah sebentar ke gerai berhampiran untuk membeli sekilo 2 keripik tempatan sebagai stok tenaga untuk memuaskan nafsu bershopping nanti. Cukuplah kot 2 kilo. Banyak-banyak nanti, simpan celah mana.

Hah… tang ni saya yakin, mesti ada di antara kalian yang tak kenal menatang alah ni kan? Meh saya mai habaq, inilah dia Keripik yang dikenali sebagai Keripik Sanjai. Ho ho ho… yang ni tak payah ko duk usha kat Pasar Selayang. Memang takde punya.

Keripik Sanjai
sumber foto: Keripik Sanjai

Oh ye, sebelum terlupa saya ingin memberikan beberapa tips makan best untuk korang. Berikut adalah tips yang perlu korang hafal sebelum melancong ke sana.

1. Jangan sampai termakan daging kelinci (arnab) kerana harganya sedikit mahal.
2. Jeruk bermaksud limau. So kalau nak order air limau, korang pandai-pandailah tukarkannya kepada jus jeruk.
3. Korang boleh pesan makanan + lauk yang korang nak sahaja. Tak payah serabutkan meja makan dengan pinggan mangkuk yang bertimbun.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *