Tema Air Bukit Gambang Waterpark Resort City

Taman Air Bukit Gambang Waterpark Resort City ini dibina dengan memakai konsep “One Location Multiple Attractions”, BGRC menawarkan pelbagai penginapan dengan kemudahan bersepadu yang sempurna untuk masa lapang atau untuk M.I.C.E.

Selain menjadi taman tema air terbesar di Pantai Timur Semenanjung Malaysia, Bukit Gambang Resort City juga adalah salah satu taman air yang terbaik yang boleh didapati di Malaysia.

Taman air ini telah dianugerahkan oleh Malaysian Entertainment and Entertainment Museum (MAATFA) dan “Ballroom Pillarless Terbesar” di negara ini yang diperakui oleh Buku Rekod Malaysia.

Gambang Waterpark
Gambang Waterpark

Kedudukan Taman Air

Taman Tema Air Bukit Gambang Resort City beralamat di Jalan Bukit Gambang Utama, Bukit Gambang Resort City, 26300, Kuantan, Pahang. Di sini saya paparkan peta bagi memudahkan pengunjung yang berminat untuk berkunjung ke sini.

peta gambang
peta gambang
peta dalam waterpark
peta dalam waterpark
Gambang water park
Gambang water park

Berikut adalah harga tiket masuk ke taman tema air. Dewasa RM23.90 manakala kanak-kanak yang melebihi ketinggian 90cm dan lebih 12 tahun dikenakan bayaran RM16.90 seorang.

Antara tempat menggelongsor yang disediakan. Jika pergi ke sana, mestilah anda perlu cuba, anda akan rasa memang seronok!

harga tiket
harga tiket
water slide
water slide
main di waterpark
main di waterpark

Dalam taman air, saya tidak perlu risau untuk membawa beg semasa berseronok diri main di dalam air. Mereka mempunyai sistem e-nilai di mana semua urusniaga adalah secara automatik ditolak dari gelang tangan prabayar yang dipasang pada tangan apabila masuk ke dalam taman.

Saya membuat bayaran untuk semua barangan di taman dengan menggunakan gelang prabayar saya dari cavana, sewa apungan dan loker, dan makanan dan minuman di kedai-kedai Food & Beverage di dalam taman itu.

Sebagai panduan, berikut adalah waktu operasi Taman Tema Air Bukit Gambang Resort City (BGRC).

Waktu Operasi

  • Isnin, Rabu, Khamis dan Jumaat (10.30 pagi – 6.30 petang)
  • Selasa (Tutup kecuali semasa cuti sekolah & Cuti Umum)
  • Sabtu & Ahad (9.30 pagi – 6.30 petang)
  • Cuti Sekolah & Umum (9.30 pagi – 6.30 petang)

Ini pula adalah senarai nombor dan pautan untuk dihubungi.

Buat masa kini, semakin ramai orang yang pilih BGRC sebagai destinasi percutian untuk menikmati saat yang riang rendah dengan kawan-kawan dan ahli keluarga mereka. Terutamanya pada musim cuaca yang panas dan hujan yang sikit turun, lebih ramai orang ingin pergi ke Gambang Water Park ni untuk menyejukkan diri.

Jika pergi ke sana dari tempat yang jauh, adalah baik untuk anda duduk hotel atau sewa homestay dan bermalam di sana. Terdapat banyak homestay dan hotel di kawasan perumahan sana. Boleh sekeluarga menginap dalam homestay yang ada cuma menawar dengan harga RM200 semalam.

Tempat Pelancongan

Taman Hutan

Hutan ini meliputi lebih dari 100 ekar. Ia memanfaatkan kehijauan dan persekitaran yang aman di dalam hutan. Boleh anda dapat aktiviti rekreasi, pendidikan dan aktiviti yang menyeronokkan di persekitaran semulajadi di hutan.

Tempat menarik yang dirancangkan termasuk ladang buah tropika, pembiakan hutan, pusat ikan air tawar Malaysia, rumah pokok, kanopi berjalan kaki, pameran haiwan, zoo petting, tunggangan haiwan dan kemudahan outdoor.

Bazaar Pantai Timur

Bazaar Pantai Timur adalah konsep 3-in-1 yang menggabungkan pasaran borong tempatan, pasar malam dan kedai kilang asing di mana pembeli boleh menenun tenunan, permaidani, tembaga dan perak, kraftangan dan kerja lain yang dihasilkan oleh tukang-tukang tempatan. Tambahan pula, anda boleh dapat banyak pilihan mengenai pelbagai produk makanan laut kering dan makanan tradisional yang terkenal di Kuantan.

Heritage Square

Untuk menambah keunikan di BGRC, tempat ini mempunyai satu Heritage Square yang menawarkan hiburan yang menarik. Antara hiburan yang boleh anda dapat termasuk persembahan kebudayaan dalam bilik, makanan dan minuman yang memaparkan makanan tempatan Malaysia dan masakan asing terpilih. Pengunjung juga akan mengalami proses pembuatan produk tradisional melalui bengkel batik, kraftangan dan lukisan.

Aventure Park

Antara tarikan yang dicadangkan di taman pengembaraan ialah Terowong Sungai Lembing Tin, Mulu Cave Adventure Ride, Pengembaraan Pirate Caribbean, Gunung Tahan Luge dan Lif Pengerusi, Rumah Kembara Castle Kellie, Dunia Fantasi Kanak-kanak dan banyak lagi aktiviti luaran yang unik yang akan menjadikan hari anda dipenuhi dengan kenangan.

Penginapan

Terdapat banyak tempat penginapan di dalam resort city ini, antara resort yang boleh anda tempah termasuk:

Arabian Bay Resort

Arabian Bay Resort adalah resort suite mewah yang menawarkan penginapan bergaya, kedai hiburan dan pusat M.I.C.E yang amat luas. Resort ini mempunyai 320 Suite Dua Bilik Tidur, 216 Studio Suites, 8 Arabian Suites dan 2 Penthouse Suites.

Everia Villas Resort

Resort ini menawarkan Premier Resort Living di dalam vila-vila yang direka khas di dalam 727 ekar Bukit Gambang Resort City. Villa ini terdapat dalam pelbagai reka bentuk yang menggambarkan rumah-rumah ikonik khas bandar-bandar seperti San Francisco, Venice dan Amsterdam.

Caribbean Bay Resort

Resort ini terdapat Suites Dua Bilik Tidur, Studio Suites, Deluxe Suites dan Junior Suites. Semua suite dilengkapi dengan lantai kayu semula jadi dan perabot kayu yang selesa. Ia menambah keseluruh suasana memang macam alam semula jadi. Setiap suite dilengkapi dengan balkoni peribadi, ruang tamu, ruang makan, pantri dan bilik mandi peribadi di setiap bilik tidur.

Artikel berkaitan:
Lepak di Animal Park, Bukit Tinggi Resort

One Comment on “Tema Air Bukit Gambang Waterpark Resort City”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *