Shaklee National Conference 2013/2014 di Sunway Pyramid

Selesai sudah majlis gilang-gemilang shaklee national conference. majlis ni berlangsung di sunway pyramid convention centre (SPCC) pada 7 dan 8 jun yang lalu. national conference ni macam persidangan tahunan shaklee. di buat setahun sekali jer.

haritu saya ada kongsikan kisah saya dapat jemputan dari shaklee di sini.

rugi tak datang. jadi, saya all the way dari kelantan drive selama lebih 8 jam untuk datang ke sini. hihi. saje nak gtau 😛

HARI PERTAMA

shaklee conference
shaklee conference

kami duduk kat depan. sebenarnya tak depan sangat pun sebab seat depan sudah di reserved untuk master coordinator. kalau tak, confirm kami berebut nak duduk depan. hihi. suasana dalam dewan sangat gilang gemilang.

speaker dewan kuat gila habaq hang. pasang lagu kuat-kuat, memang nak tidur tak dapat la 😛 jumlah peserta yang hadir masa ni dalam 3 hingga 4 ribu lebih. sebenarnya saya tak biasa join event-event formal macam ni. kekok juga la. orang kampung katakan. ahaks.

shaklee conference 2
shaklee conference 2

yang ni persembahan pembukaan. ada 3 tarian yang menggambarkan 3 bangsa utama di Malaysia iaitu melayu, cina dan india. kalau tak silap, ada juga persembahan yang menggambarkan etnik-etnik di sabah dan sarawak. masa ni tak focus sangat sebab tengah ‘main’ handphone. hehe.

time master
time Master Coordinator Parade

Masa barisan master beratur masuk dewan tadi, saya sempat snap beberapa gambar master coordinator yang saya segani

Saya nak print dan tampal masuk version board supaya saya ‘terpaksa’ jadi macam mereka jugak.

Cepat atau lambat saya takmo janji

Tapi

InsyaAllah saya mesti jadi macam mereka.

Day 1 kita buat power of visualisation dulu.

Day 2 pun kita buat power of visualisation jugak.

Sepatutnya tips ni masuk ‘secret group’ bisnes kami di facebook, tapi saya takmo sebab

Saya nak kita tahu yang buat apa-apa bisnes pun, perlukan mentor

dan mereka lah salah seorang mentor saya. Hihi.

Anda? siapa mentor bisnes anda?

shaklee conference 3
shaklee conference 3

beliau adalah Dr. Bruce Daggy. masa ni beliau explain tentang produk terbaru shaklee iaitu Phytocol-st. produk semulajadi shaklee terbaru yang di cipta khusus untuk hapuskan kolestrol jahat atau lebih di kenali Low Density Lipoprotein (LDL)

ok. untuk pengetahuan semua. tak semua kolestrol ni jahat. bahkan kolestrol ni baik untuk badan kita. kolestrol ada 2 jenis iaitu kolestrol baik, High Density Lipoprotein (HDL) dan kolestrol jahat (LDL). kalau kolestrol terlebih, maka kita akan berisiko untuk dapat stroke, sakit jantung dan lain-lain.

shaklee conference 4
shaklee conference 4

bila saya tengok slide gambar-gambar jantung macam ni, saya berasa seolah-olah berada dalam lecture anatomy Dr. Krs (baca: kersst) lecturer saya masa saya belajar medic tahun pertama di czech republic dulu.

shaklee conference 5
shaklee conference 5

seronok sebenarnya belajar tentang fakta-fakta begini dan tengok gambar-gambar begini. kita rasa macam wahhhh masyaallah, complex sangat ciptaan-Nya. yang lagi seronok jika kita di beri peluang untuk pegang sendiri jantung yang real punya.

saya pernah pegang. yeay! hehe. besar jantung kita adalah sebesar satu genggaman tangan kita. gitu la ukurannya. ok. beri saya 10 saat untuk saya namakan struktur yang ada di jantung itu. kejap nak refresh. hihi.

here we go. right ventricle, left ventricle, right atrium, left atrium, semilunar valves, tricuspid valves, bicuspid valves, aorta and tettttt (masa dah tamat) lupa sudah bah. sebenarnya lebih 10 saat. hahaha.

shaklee conference 6
shaklee conference 6

eh? apa yang saya merepek ni. kelaut betul. hihi. jom saya explain gambar ni. gambar ni menunjukkan situasi di mana salur darah yang sudah mempunyai pembentukkan ‘fatty streak’ (macam tempelan) yang di hasilkan sebab kolestrol dalam darah tinggi sangat. tu untuk simple kefahaman.

kalau nak go details sikit, dia macam ni. dalam cell kita ada macrophages. macrophage ni cell yang akan ‘makan’ benda asing tau. jadi, bila kolestrol terlebih. macrophage ini akan ‘detect’ yang kolestrol ini sebagai benda asing dan akan ‘makan’ kolestrol itu

dan akhirnya menyebabkan saiz macrophages jadi besar dan seterusnya blokage(macam mana nak explain ek, emmm. macam tersumbat gitu) dalam salur darah. faham ke faham? sebab tersumbat itu lah, stroke berlaku atau sakit jantung terjadi kerana darah tak dapat mengalir dengan lancar. bahaya kan?

CEO Shaklee
CEO Shaklee

ini la CEO Shaklee, Roger Barnett. pemilik Shaklee yang juga pemilik burberry dan beauty.com (bagi credit sikit, mana tau satu hari nanti beliau ajak JV ker. mhuahahaha)

sales stat
sales stat

fakta tentang peratusan jualan tahunan shaklee. wowww! hebat kan. ada lagi hebat. scroll down sikit lagi.

600 millions
600 millions

jualan shaklee dari tahun ke tahun mencanak naik dengan begitu tinggi. sebab produk shaklee terbukti berkesan, semulajadi dan selamat. kalau dulu orang tak tahu pun shaklee tu apa. sekarang, sebut je shaklee. orang dah kenal sebab produk bagus akan ‘bercakap’ sendiri. hihi.

1060 percent
1060 percent

yang ni pula jumlah usahawan shaklee yang ada setakat ini di Malaysia. dan alhamdulillah sangat-sangat, saya adalah salah satu darinya. berbisnes shaklee membuka peluang perniagaan kepada semua orang kerana ianya hanya memerlukan modal yang sangat-sangat-sangat kecil. hehe. boleh baca sini

maka tak hairan lah sekarang ramai yang sudah jadi businessman/businesswoman shaklee. malah, yang sudah bergelar jutawan shaklee pun ramai. dan saya sangat bangga kerana kebanyakkan mereka adalah bangsa saya sendiri yang muslim dan muslimah. insyaAllah.

HARI KEDUA

Dalam pukul 4 haritu saya naik stage awards.

Dalam pukul 8 malam ni, dinner free untuk penerima awards.

badge
badge

ini lah hasil saya dalam bisnes shaklee selama saya berbisnes nak dekat 9 bulan. selain dapat income stabil 4 angka tiap-tiap bulan start dari bulan October 2013 haritu, saya juga dapat pengiktirafan dari shaklee malaysia. dapat trophy sebiji. hehe. tak clear ek gambar trophy tu? ok takpe. scroll down lagi.

trophy
trophy

Alhamdulillah

Akhirnya award ni sah jadi milik saya

Siryes dulu langsung tak terlintas nak buat bisnes Shaklee secara serious, nak dapat award apatah lagi kan.

Namun,

Dalam business Shaklee, kami di ajar untuk bermimpi, kami di ajar untuk belajar ‘dream big’, kami di suruh tulis apa yang kita nak dalam hidup dalam satu kertas sebelum malaikat maut mengambil kembali nyawa yang di pinjamkan

Kerana hanya dengan buat business sahaja yang boleh merealisasikan semua itu

Bukan dengan hanya sekadar makan gaji. keluar pagi balik petang, dapat gaji bayar hutang. tak cukup gaji pinjam lagi.

Sampaikan kadang-kadang kita terlampau ‘berkira’ masa dengan Tuhan. betul tak?

Sebab tu saya selalu di pesan

‘Percaya sebelum berjaya’

Walaupun sekarang tak nampak apa-apa, percaya jer dulu then work backwards for it.

Kerana jika kita percaya dengan diri kita, kita dah memecahkan tembok besar yang selama ini menghalang diri kita dari mencapai impian dan cita-cita kita.

Finally, we just need less effort to achieve our goals. That’s it. Simple isn’t it?

conference hari ke2
conference hari ke2

sebelum semua pulang, faizal tahir datang. nyanyi lagu mahakarya cinta, lagu omputih sebiji dan lagu gemuruh satu. total 3 lagu. jarang dapat dengar live ni. semua teruja. hehe.

conference hari ke2 2
conference hari ke2 2

time ni rasa sayu sikit. bila screen terpapar dengan perkataan ‘see you next year!’

InsyaAllah.

tahun depan saya mesti datang lagi ke event ni dengan lebih banyak lagi awards dan dengan membawa pencapaian dengan lebih baik lagi. malam tu kami di jemput untuk dinner bersama-sama CEO Shaklee. makan dalam satu dewan besar. hehe.

tea break
tea break

tema glitter. tapi saya pakai macam tak glitter je. lelaki nak glitter macam mana lagi? (dalam hati, tak faham saya shaklee nih. hihihi) kakak, abang ipar dan mak saya pun tak glitter jugak. main taram je pakai baju buat tema sendiri. tema kami, ‘sukahatijer’ hahaha.

makanan sedap
makanan sedap

bila tengok makanan yang di hidang haritu rasa macam tidakk! rasa membazir sangat sebab banyak yang tak habis sebab dah kenyang. kalau boleh tapau, kami dah tapau. tapi, haritu shaklee tak bagi tisu. biasanya kami tapau makanan letak dalam tisu. mak saya yang selalu jadi ‘kepala’ lepas tu letak dalam handbag. hahahaha.

mula-mula kami di hidangkan pencuci mulut, kami ingatkan itu adalah main dish. maka kami pun sumbat lah banyak-banyak.

rupa-rupanya banyak lagi yang menyusul selepas itu. dalam 5-6 aneka makanan jugak la. tak bilang sebab banyak sangattt. sebelum saya akhiri post kali ini, saya nak lahirkan rasa syukur.

Salah satu sebab kenapa saya bersyukur berada dalam susur galur Jutawan Shaklee adalah

Kami tak pernah di ajar untuk jadikan bonus Shaklee berangka-angka yang kami dapat dari Shaklee sebagai

‘umpan’ untuk memancing orang join kami atau beli produk dari kami.

Sebab

Jika bisnes bersandarkan pada kebendaan

Empayar bisnes akan ranap dan tak akan tahan lama.

Tak percaya? cuba lihat bisnes yang menjadikan wang sebagai sebab utama berbisnes (terutama yang selalu menayang duit bertaburan depan mata)

cuba lihat sejauh mana bisnes mereka boleh pergi? sure, bulan lepas buat bisnes X, bulan ni bisnes Y, dan bulan depan dia akan buat bisnes Z pula.

Tapi

Jika kita berbisnes bersandarkan (sila isi warga jutawan, hehe) sila rujuk group esklusif kalau tak tahu.

InsyaAllah. Kita akan keep moving no matter what happen

Sebab kami berbisnes bukan semata-mata mahu senang di dunia sahaja. lalala.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *