Web
Analytics

Saham Air Asia Dan Tony Fernandes


Saya telah membaca mengenai perkara ini dengan agak lamanya. Ianya adalah sebuah karya pelajar master terhadap kajiannya. Apa yang dikaji oleh pelajar master itu adalah mengenai syarikat-syarikat yang berpengaruh di Malaysia berdasarkan analisis Fraktal.

air asia kapalterbang

Apa Itu Analisis Fraktal?

Sekiranya anda tidak tahu apa analisis Fraktal tu, ia sebenarnya adalah sejenis teknik dan model matematik untuk mengesan kesinambungan antara syarikat yang ada dan seterusnya melihat pada kepentingan syarikat itu dalam aliran tersebut.

Hasil kajian dari pelajar ini mendapati bahawa terdapat 5 syarikat yang mempunyai pengaruhan yang besar di Malaysia. Antara daripada syarikat-syarikat itu, salah satunya adalah syarikat Air Asia yang dibenarkan syarak berdasarkan SC.

Kajian Fraktal yang menggunakan teknik ini mengatakan Air Asia adalah antara syarikat yang berpengaruh berbanding 100 syarikat di papan utama Bursa Saham Kuala Lumpur.

Saya bukan lihat syarikat Air Asia dari sini tetapi saya melihatnya daripada sudut yang lain. Sudut pandangan saya adalah apakah kegunaan kajian ini terhadap pelajar tersebut? Adakah dia akan menggunakan hasil kajian yang didapati olehnya dengan sebaik mungkin?

Jawapan untuk ini adalah mungkin ya mungkin tidak. Tetapi jika dia mengambil tindakan berdasarkan ilmu yang dipelajari, saya pasti bahawa sebenarnya ini adalah peluang yang baik bagi dia.

Membuat Pelaburan Atas Saham Air Asia

Salah satu peluang adalah dengan melabur kebanyakkan wangnya di dalam saham Air Asia memandangkan ianya adalah sebuah syarikat yang berpengaruh di Malaysia.

Ini bermakna, ekonomi negara Malaysia adalah sedikit sebanyak didorong oleh syarikat ini. Walaupun pelajar tersebut mungkin tidak akan kaya jadi jutawan dengan melabur dalam saham ini, tetapi ianya setidak-tidaknya membantu pelajar tersebut menjadi insan lebih baik dengan mengambil tindakan yang lebih nyata.

Tetapi perlu dia awas dan jaga dengan tindakannya sebab ia memang perlukan ilmu yang lain sebelum membuat sebarang pelaburan dalam saham.

Hal yang sama juga sering berlaku dalam hidup harian kita. Sebenarnya bukan setakat kajian Fraktal yang dibuat saja. Tetapi terdapat pelbagai ribuan kajian dan bacaan bermaklumat yang ada dan kita baca mungkin.

Apa yang merupakan sesuatu yang malang adalah kita mengorek ilmu tetapi tidak mengaplikasikannya, alangkah sayangnya dengan keadaan ini. Terdapat perbezaan antara orang berjaya dan manusia normal. Orang yang berjaya adalah seorang yang mengapliksaikan ilmunya dan mengambil tindakan terhadap apa yang dipelajari olehnya.

Tony Fernandes – Pengasas Syarikat Air Asia

Kita semua orang pun tahu bahawa Air Asia adalah sebuah syarikat yang dibentukkan oleh tokoh ini. Saya rasa ramai mengenalinya. Kalau ada sesiapa yang tidak kenal dengan tokoh ini, tak tahulah saya nak cakap apa lagi.

Beliau juga merupakan antara tokoh yang menjadi idola saya dan nama beliau  adalah Tony Fernandes. Antara saya belajar daripada autobiografinya bukan saja tentang macam mana menjadi seorang usahawan, tetapi juga tentang makna kehidupan yang diamalkan oleh beliau.

Macam Mana Syarikat Air Asia Ditubuhkan?

Segalanya bermula apabila beliau berada di London. Ketika itu beliau telah tertarik dengan iklan mengenai EasyJet yang merupakan penerbangan tambang murah. Tertarik dengan konsep tersebut, beliau telah mengambil keputusan untuk berkunjung ke Lapangan Terbang Luton di London untuk melihat sendiri bagaimana syarikat kapal terbang itu menjalankankan operasi.

Beliau memikirkan bahawa jika model bisnes ini berjaya membuat duit dengan menawarkan penerbangan yang murah kepada semua penumpang, sudah tentu model yang sama ini akan dapat diaplikasi di Malaysia.

Teruja dengan idea tersebut, beliau telah meminta Perdana Menteri ketika itu iaitu Tun Mahathir Mohamad untuk memberikan lesen untuk memulakan perniagaan kapal terbang.

Tun Mahathir tidak memberikannya lesen kepada beliau tetapi membenar mengambil lessen daripada syarikat penerbangan yang sedia ada, Air Asia yang ketika itu sedang bergelut dengan masalah dan mengalami kerugian yang banyak.

Akhirnya, Beliau dan rakan kongsinya sudah  berjaya mengambil alih syarikat Air Asia Sdn Bhd pada 8 September 2001. Semuanya tinggal sejarah selepas itu.

Percakapan Yang Mengagumkan Oleh Tony Fernandes

Ayat yang menarik bagi saya yang dikongsi oleh Tony Fernandes adalah:

“Saya merasakan cukup apa yang saya perolehi. Saya penat dengan kehidupan dengan politik korporat. Lalu saya ternampak peluang perniagaan. Semua orang suka terbang. Yang membuat saya terfikir adala hanya 6% sahaja orang terbang.Saya mula melihat harga kapal terbang dan perjalanan untuk terbang tempat di Malaysia ke tempat yang lain biasanya menghampiri dengan gaji sebulan seseorang.

Saya tak ingin nak tunggu sampai saya berusia 55 baru saya nak lakukannya. Sebenarnya hidup kita adalah penuh dengan cabaran dan risiko. Jadi kita perlu menghadapinya dan bukan takut gagal dan cuba untuk mengelakkannya.”

Saya berharap perkongsian post kali ini membantu.

Baca juga: Melabur Dalam Pasaran Saham Dan Dapat Duit Lebat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts