Roti Canai Oh Mak Nyah

Cerah sungguh cuaca pagi ini walaupun malam tadi agak gelap macam nak hujan. Tapi tak hujan jugak. Jangan “banjirr” sudah nanti satu hapah tak dapat. Aku tengok hang, hang tengok aku. What da fish!

Aku sampai awal tempat kerja hari ni sebab jalan pun lengang macam pala aku sekarang ni, tak serabut dah. Pada yang berkenaan terima kasih banyak-banyak noh. Tak tau nak bagi apa kat hang banyak sungguh lagu hang semalam. Lepas ni meletup lah lagu tu kat carta lagu popular. Nanti aku pergi balik ke sekolah tadika semula. Aku akan saiko hang ja, hang dah melatah sampai 6 lagu. Hang memang…. Dari dulu tak berubah prangai lawak hang tu, macam Tok Wan!. Jangan ambik ati aku melawak ja ni!

roti chanai
roti chanai

ROTI CANAI

Aku tibai roti canai dan telur 1/2 masak di gerai yang berada di depan EON BANK Jalan Sri Amar area Chow Kit sana. Hajat dari rumah nak tibai nasi lemak Mak Som Kg Baru dan nak tengok anak Mak Som yang comel tu. Baru umur 2 tahun la, nak mengatai apa benda. Jahat sungguh hangpa ni.

Sampai depan Hotel Cititel Ekspress Jalan TAR, selera aku tiba-tiba mati, hilang rasa nak makan nasi lemak. Mengapa boleh jadi begitu aku pun tak tau!!

Jadi aku tukar gear bagi signal belok kanan terus pergi ke kedai mamak. Mamak pun pagi-pagi lagi dah senyum semacam ja kat aku. Aku pun berbalas balik senyum tapi tawar macam nescafe aku minum pagi tadi. Tak sedap sungguh nescafe tu, buat rugi aku bayaq ja. Roti pun aku bagi 2 star ja. Tapi telur 1/2 masak cantekk! tak cair sangat just nice! kata omputih. Aku hirup teluq tu satu nafas ja.

MAK NYAH

Habih aku hirup teluq tadi. Lalu Mak Nyah dok baik punya lenggok, sampai bangla yang buat air tu pun berhenti sat tarik ayaq teh. Tokey kedai pun sama dok ternganga tengok Nyah yang baru habis punch card- shift malam-.

Kawasan situ memang banyak Nyah. Walau dah buat serbuan dan tangkapan golongan ni memang tak serik, hilang 10, 20 lagi yang mai jual pungkoq semula. Tahan sungguh depa ni. Kita sendiri pun kalau kena sembelit sekali sekala pun pedih kadang sampai berdarah pun ada. Depa hari-hari kena sembelit tak rasa apa. Apa rahsia besaq depa?

Aku tau! depa guna K-Y bagi piston berjalan lancaq.Sebab tu depa buleh tahan kena kuda berkali-kali sampai pagi.

Ouchh!!!…………….tak sanggup Nyah!!! Pala jinggaa betui depa ni…………………

*Happy Weekend!, malam ni aku nak pergi makan dengan marka kawan-kawan lama masa keja kat hotel concorde dulu 🙂

*ada orang tanya pasai apa entry aku cakap utagha? jawapan : sempena cuti-cuti penang dan tepen hahaha…

Artikel berkaitan:
Asal Usul Roti John

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *