Perbandingan Samsung Galaxy S7 Vs LG G5 Terbaru

Perbandingan Samsung Galaxy S7 Vs LG G5 – Pengeluar HP terbesar dunia iaitu Samsung dan LG telah melancarkan pengeluaran terbarunya Samsung Galaxy S7 dan LG G5 yang kedua-duanya sama-sama bergantung kepada spesifikasi kelas premium. Keduanya sama-sama diperkenalkan pada tahun 2016.

Samsung Galaxy S7 Vs LG G5
Samsung Galaxy S7 Vs LG G5

Setiap pengeluar telefon pintar di dunia dalam menghasilkan telefon bimbit ciptaannya pasti mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri yang hal itu akan menjadi daya tarik pelanggan. Jika dibandingkan antara telefon bimbit Samsung Galaxy S7 dengan LG G5 mana pilihan anda? Nah … bagi anda yang ingin tahu terntang perbezaan nya sila semak Perbandingan Samsung Galaxy S7 Vs LG G5 Terbaru:

ModelSamsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7
LG G5
LG G5
SpesifikasiSamsung Galaxy S7LG G5
Rangkaian dan Kesambungan- Multi-SIM : Dual-SIM
- 3G dam 4G
- Wifi
- Bluetooth v4.2
- MicroUSB
- NFC
- Multi-SIM : Single-SIM
- 3G dam 4G
- Wifi
- Bluetooth v4.2
- NFC
- Infra Red
- MicroUSB v3.0 type C 1.0 Reversible Connector
Display/Layar- Ukuran (Main Display) 5.1"
- Super AMOLED
- Ukuran (Main Display) 5.3"
- IPS-LCD
Permesinan- OS Marshmallow
- Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820
- Dual-core 2.15 GHz Kryo dan dual-core 1.6 GHz Kryo
- GPU Adreno 530
- OS Marshmallow
- Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820
- Dual-core 2.15 GHz Kryo dan dual-core 1.6 GHz Kryo
- GPU Adreno 530
Memori- RAM Saiz: 4 GB
- ROM Saiz: 32 GB
- Sokongan Memori Eksternal: MicroSD (Sehingga 200 GB)

- RAM Saiz: 4 GB
- ROM Saiz: 32 GB
- Sokongan Memori Eksternal: MicroSD (Sehingga 200GB)
Kamera- 12 MP (f / 1.7) 26mm
- Pengesanan Fasa AutofocusOIS
- LED flash
- /2.6 "Saiz sensor
- 1.4 mikron saiz pixel; geo-tagging
- Focus Touch
- Pengesan wajah
- Auto HDR
- Panorama
- 5 MP (f / 1.7) 22mm
- Dual Panggilan Video
- Auto HDR.

- 16 MP (f / 1.8)
- laser Autofocus
- Optical Image Stabilization (OIS 3-paksi)
- LED flash
- Geo-tagging
- Ttouch Focus
- Face / pengesanan senyuman, panorama
- HDR
- 8 MP (f / 2.0.)
- Dll.
Bateri- 3000 mAh
- Non-tanggal Li-Ion (tiada bisa dilepas)
- Caj Pantas 2.0 (mampu Mengisi daya Hingga 60 persen Selama 30 menit.)

- 800 mAh
- Li-Ion boleh tanggal (Bisa dilepas)
- Caj cepat vesri 3.0 (mampu Mengisi daya 83 persen Dalam 30 menit)

Paparan / Layar:
Samsung Galaxy S7 menggunakan layar 5,1 Inci Sementara LG G5 lebih sedikit besar yaitu 5,3 Inci. Disisi lainnya LG G5 masih menggunakan panel layar IPS-LCD, Sedangkan Samsung Galaxy S7 sudah menggunakan Super AMOLED yang berkualiti dan mempunyai veri yang lebih bagus.

Pada bahagian ini Samsung Galaxy S7 nampak lebih unggul.

Permesinan:
Dalam Sistem Permesinan antara Samsung Galaxy S7 dengan LG G5 Acha, Kedua-dua sama-sama menggunakan Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 dengan kuasa prosessor Dual-core 2.15 GHz Kryo dan dual-core 1.6 GHz Kryo. Dan juga kartu Bergraf yang digunakan adalah GPU Adreno 530. Jadi, tenaga yang dimiliki dari kedua telefon bimbit tersebut sama-sama kuat.

Pada bahagian permesinan, Kedua telefon bimbit ini seimbang.

Memori:
Dari segi memory, kedua-dua telefon bimbit ini memiliki muatan memori bawaan 32 GB dan memori tambahan hingga 200 GB. Perlu anda anda ketahui bahawa Smasung Galaxy S7 memiliki Varian Memori yakni 32 GB dan 64 GB.

Pada bahagian ini, saya anggap sama, meskipun Samsung Galaxy S7 mempunyai 2 Varian.

Internet dan Konektifitas:
Kedua-dua telefon bimbit ini sudah menggunakn Rangkaian 3G dan 4G. Dan juga wifi, v4.2 bluetooth, microUSB dan NFC. Pada bahagian ini, LG G5 sedikit diunggulkan kerana sudah dilengkapi dengan infra merah microUSB v3.0 jenis C 1.0 penyambung boleh balik.

Sedangkan pada bahagian Internet dan Konektifitas, LG G5 lebih diunggulkan.

Kamera:
Kamera Samsung Galaxy S7 menggunakan Tab Artikel 12 MP yang dilengkapi dengan f / 1.7, 26mm, pengesanan fasa autofocus, OIS, 1.4 mikron saiz pixel, geo-tagging, LED flash, /2.6 “saiz sensor, fokus sentuh, Auto HDR, panorama. pengesanan muka, SEBAGAI kamera Belakang. Dan Juga 5 MP dengan f / 1.7, 22mm, panggilan video dual, Auto HDR, sebagai kamera Depan.

Sedangkan kamera LG G5 disisi belakang terdapat dua kamera yang sangat baik, saiz sensor lebih besar dari Samsung iaitu 16 MP yang dipadukan dengan 8 MP sebagai penyempurna. Di dalamnya juga dilengkapi f / 1.8 (16 MP) dan f / 2.4 (8 MP). Serta laser autofocus, Optical Image Stabilization (OIS 3-paksi), tumpuan sentuh, pengesanan muka / senyuman, LED flash, Geo-tagging, panorama, HDR dan sebagainya. Bagi mereka yang suka mengambil gambar diri sendiri, telefon bimbit ini mempunyai Tab Artikel 8 MP dengan f / 2.0 sebagi kamera Depan.

Mengikut ciri-ciri di atas, G5 lebih diunggulkan daripada LG Samsung Galaxy S7.

Dari segi kamera sudah jelas sekali LG G5 lebih diunggulkan kerana ia mempunyai ciri-ciri yang lebih lengkap dan Tab Artikel yang lebih tinggi daripada Samsung Galaxy S7.

Bateri:
Bateri memainkan perana yang penting bagi semua telefon pintar. Dalam perbandingan ini, Samsung Galaxy S7 menggunakan bateri berukuran 3000 mAh berjenis Non-tanggal Li-Ion (Permanent / TIDAK boleh dilepas) serta dilengkapid dengan Quick Charge 2.0 yang mampu mengisi bateri 60% selama 30 minit. Gimana / Cukup bagus kan ..

Sementara itu LG G5 mempunyai muatan bateri 2800 mAh berjenis Li-Ion boleh tanggal (Non Permanent / Boleh dilepas). Dan teknologi caj cepat versi 3.0 yang mampu mengisi bateri lebih cepat penuh dibanding Samsung yang mencapai 83% dalam 30 minit.

Silahkan pilih apa yang sesuai dengan selera anda. Untuk saya diri sendiri, saya lebih suka LG G5 dengan fleksibel bateri rosak yang boleh diganti dengan yang baru, manakala Samsung Galaxy S7 TIDAK boleh.

Berikut adalah kesimpulan mengikut perbandingan Samsung Galaxy S7 dan LG G5 di atas:
Permesinan: Sama
Memori: Sama
Konektivitas: LG G5
Paparan / Layar: Samsung Galaxy S7
Kamera: LG G5
Bateri: LG G5

Nah, itulah perbandingan Samsung Galaxy S7 Vs LG G5, di mana kedua-dua telefon pintar tersebut mempunyai kekurangan dan kelebihan yang unik. Penilaian tergantung kepada anda sebagai pembaca untuk menentukan mana satu yang lebih bagus.

Artikel berkaitan:
Moden Tracking Device Berada di Tangan Anda

2 Comments on “Perbandingan Samsung Galaxy S7 Vs LG G5 Terbaru”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *