Pengetahuan Tentang Kesihatan Bayi Untuk Tumbuh Kembang

Semasa mendapatkan anak, semua ibu bapa akan rasa amat gembira sekali. Walaupun gembira, tapi lepas tu sebagai ibu bapa kita mempunyai tanggungjawab untuk menjaga anak kita denga baik.

Kita mesti selalu memastikan mereka mempunyai nutrisi yang mencukupi supaya mereka dapat bertumbuh dalam keadaan yang sihat dan selamat.

Di sini saya ingin berkongsi bersama anda sedikit pengetahuan tentang kesihatan bayi yang mungkin anda ingin tahu.

Terapi Infused Water untuk Tumbuh Kembang

Mungkin ramai yang belum mengetahui apa itu diselitkan water. Minuman baru yang diperkenalkan pada orang ramai ini ternyata mempunyai berbagai macam kandungan vitamin dan mineral tergantung dari jenis buah yang digunakan.

Pada dasarnya, pembuatan diselitkan water ini berasal dari perendaman satu atau berbagai macam buah-buahan dalam air minum selama lebih kurang 3-4 jam sebelum dimakan.

bayi senyum

Proses perendaman ini akan mengakibatkan membalasnya seperti pelbagai jenis vitamin dan mineral dalam buah ke dalam air minum, sehingga air yang hendak dimakan akan lebih kaya akan nutrisi. Selain itu, rasa dan aroma yang dimiliki juga hampir sama dengan buah-buahan dan tanpa perlu ditambah pemanis. Apa saja kegunaan dan manfaat terapi diselitkan water untuk tumbuh kembang anak?

Kegunaan dan manfaat

Berikut beberapa kegunaan dan manfaat terapi diselitkan water untuk tumbuh kembang anak sebagaimana diolah daripada pelbagai sumber, iaitu:

Hormon

Diselitkan water yang kaya akan vitamin dan mineral penting bagi tubuh ini berguna untuk memaksimumkan prestasi hormon dan enzym pertumbuhan agar bekerja makin optimum. Bersungguhnya prestasi hormon pertumbuhan ini pada akhirnya juga berimbas pada makin bersungguhnya proses pertumbuhan tinggi badan anak.

Sistem immun

Vitamin dan mineral juga berperanan penting dalam perkuatan sistem immun tubuh dari serangan pelbagai jenis bakteria ataupun parasit lain yang menimbulkan gangguan kesihatan. Anak yang sering diserang penyakit atau sakit-sakitan akan mempunyai gangguan pertumbuhan dan perkembangan tubuh, baik secara fizikal mahupun mental.

Segar

Larutan air minum diselitkan water ini mempunyai sifat isotonik atau rapat jenisnya sama dengan cecair tubuh, sehingga mudah diserap oleh organ pencernaan secara langsung untuk menggantikan cecair badan yang hilang akibat aktiviti fizikal yang dilakukan.

Sifat larutan isotonik yang mudah diserap secara langsung ini juga membuat tubuh terasa lebih segar berbanding pengambilan minuman sejuk atau bersoda.

Demikianlah beberapa kegunaan dan manfaat terapi diselitkan water untuk tumbuh kembang anak. Untuk mengoptimumkan penggunaannya bagi proses tumbuh kembang anak, ada baiknya jika pengambilan hariannya juga tetap dalam keadaan normal yang dianjurkan, iaitu antara 1500 hingga 1600 ml tiap harinya.

Manfaat Kolesterol Untuk Anak

Ketika mendengar perkataan kolesterol, mungkin apa yang terbayang adalah suatu kumpulan lemak jahat yang berpotensi menyebabkan seseorang menderita penyakit penyempitan atau bahkan penyumbatan pada pembuluh darah, sehingga boleh digunakannya cenderung untuk dielakkan.

Andaian ini sebenarnya tidak sepenuhnya salah, namun juga tidak sepenuhnya benar. Menurut salah seorang kakitangan perubatan yang berkhidmat di sebuah rumah sakit di rantau Malaysia, dia berkatakan bahawa kolesterol sebenarnya berpotensi membahayakan tubuh apabila asupannya berlebihan ketika menginjak usia 23 tahun ke atas.

Sedangkan pengambilan kolesterol saat masih anak-anak sebenarnya sangat dianjurkan, kerana pada usia ini, anak-anak masih dalam tahap pertumbuhan dan perkembangan. Apa saja kegunaan dan manfaat kolesterol untuk anak?

Kegunaan dan manfaat

Berikut adalah beberapa kegunaan dan manfaat kolesterol untuk anak sebagaimana diolah daripada pelbagai sumber, iaitu:

Hormon

Proses tumbuh kembang anak secara fizikal, pastinya tidak dapat dipisahkan dari jenis kelamin yang dimiliki. menurut jurnal perubatan yang pernah diterbitkan untuk beberapa waktu yang lalu.

Dikatakan bahawa kolesterol memainkan peranan yang penting dalam pembentukan hormon yang berkaitan dengan jantina, misalnya hormon testosteron untuk anak lelaki dan hormon estrogen serta progesteron untuk anak perempuan. Kedua-dua jenis hormon ini akan memberi kesan kepada proses tumbuh kembang anak.

Penyusun sel

Sel merupakan bahagian utama dan yang paling kecil yang membentuk suatu sistem rangkaian dan organ, seperti organ vital ataupun organ pendukung sistem tubuh. Menurut kajian yang pernah dilakukan, dikatakan bahawa kolesterol merupakan bahan utama dalam pembentukan membran sel yang melindungi inti sel, sehingga inti sel tidak mudah rapuh, patah, kering dan mati.

Pertumbuhan

Kolesterol juga memainkan peranan yang penting dalam proses pertumbuhan anak, terutama yang berkaitan dengan pertumbuhan gigi dan tulang. Kejadian ini disebabkan pembentukan vitamin D yang masih memerlukan kolesterol sebagai bahan utamanya, iaitu 7-dehidrokolesterol. Gabungan kalsium, vitamin D dan fosforus berguna untuk pertumbuhan tulang dan gigi.

Demikianlah beberapa kegunaan dan manfaat kolesterol untuk anak yang ternyata sangat banyak. Oleh sebab itu, ibu bapa hendaknya tidak ragu memberikan pengambilan nutrisi makanan yang mengandungi kolesterol tinggi seperti susu, keju ataupun telur agar kesihatan dan tumbuh kembang anak makin optimum.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *