Mengapa Harga Beras Semakin Naik?

Baru-baru ini, BERNAS telah mengumumkan berita yang mengejutkan, iaitu kenaikan mendadak dalam harga beras import sebanyak 36%. Jadi, di masa depan, jika anda mengambil beras import, anda mungkin akan melihat peningkatan harga.

Ada yang mungkin berpendapat, “Tidak mengapa, saya akan membeli beras import dari penjual lain.” Namun, pendapat ini adalah salah. Di Malaysia, hanya BERNAS yang memiliki kuasa untuk mengimport beras putih. Penjual beras lain juga perlu melalui BERNAS untuk mengimport beras putih. Jadi, apabila BERNAS mengumumkan kenaikan harga, semua penjual beras import akan mengikutinya, dan anda akan melihat peningkatan harga di mana-mana.

Ada juga yang berkata, “Saya tidak akan makan beras import. Saya akan makan beras tempatan.” Namun, ini adalah perkara yang perlu difikirkan dengan serius. Kerana terdapat perjanjian antara BERNAS dan kerajaan bahawa harga beras tempatan harus lebih rendah daripada harga beras import. Ini bermakna jika harga beras import dari luar negara naik dari RM30 kepada RM40, harga beras tempatan juga mungkin naik. Walaupun sebelum ini, harga beras tempatan tidak dibenarkan naik, sekarang dengan kenaikan harga beras import, harga beras tempatan mungkin juga akan meningkat.

Siapa BERNAS?

Mungkin anda bertanya, “Apakah BERNAS ini sebenarnya? Mengapa mereka berkuasa untuk menentukan harga beras ini? Biasanya, bukannya kerajaan yang menetapkan harga barang yang dikawal?” Ini adalah sesuatu yang sangat istimewa kerana BERNAS adalah sebuah syarikat swasta yang mempunyai kuasa kerajaan. Mereka memegang lesen tunggal untuk mengimport beras putih Malaysia dan juga berkuasa menentukan harga beras. Namun, mereka bukan kerajaan, tetapi syarikat swasta. Oleh itu, ini adalah satu perkara yang sangat unik.

BERNAS

Mengapa sebuah syarikat seperti BERNAS menjadi begitu istimewa? Untuk memahami ini, kita perlu mula dengan sejarah BERNAS. Pada tahun 1990-an, peniaga beras yang bertanggungjawab di Malaysia, pada umumnya terdiri daripada komuniti Cina. Pada ketika itu, Tun Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri Malaysia dan beliau telah melakukan pelbagai tindakan untuk memprivatisasi perniagaan, termasuk penubuhan BERNAS.

Tujuannya adalah untuk mengawal harga beras dan bekalan beras, serta mengelakkan peniaga beras komuniti Cina dari memegang kuasa penuh. Oleh itu, BERNAS bermula sebagai sebuah entiti yang ditubuhkan oleh kerajaan Malaysia, yang memberikan kuasa besar padanya.

Namun, dua tahun kemudian, iaitu pada tahun 1996, BERNAS telah diswastakan. Ia asalnya adalah sebuah badan kerajaan, tetapi kini ia menjadi sebuah entiti swasta dan pada tahun 1997, ia disenaraikan di Bursa Saham Malaysia. Ketika itu, individu yang memiliki saham BERNAS adalah Tan Sri Quek Leng Chan dan pemilik Kumpulan IGB, Tan Sri Lim Kim Hong, masing-masing memiliki kira-kira 30% saham.

Wujudnya Empayar Beras

Kemudian, seorang tokoh Melayu yang kaya, Dato’ Syed Mokhtar Al-Bukhary, mendekati kerajaan Barisan Nasional dengan tekanan untuk mengambil alih saham BERNAS. Pada masa itu, Tan Sri Lim Kim Hong memegang saham BERNAS melalui syarikat Hong Kong. Dato’ Syed Mokhtar berhujah bahawa kerana BERNAS mengawal bekalan beras di Malaysia, ia tidak boleh dikawal oleh sebuah syarikat asing. Dengan tekanan kerajaan, Tan Sri Lim Kim Hong dipaksa untuk menjual sahamnya kepada Dato’ Syed Mokhtar. Begitu juga dengan Tan Sri Quek Leng Chan, Dato’ Syed Mokhtar mengambil alih sahamnya dengan tekanan kerajaan. Akhirnya, Dato’ Syed Mokhtar mendapatkan 72% saham BERNAS.

Ini menjadikan BERNAS unik kerana ia bermula sebagai sebuah badan kerajaan dan kemudiannya berubah menjadi syarikat swasta dengan pengaruh politik yang kuat dalam perubahan pemilikan sahamnya.

Dia sendiri pada tahun 2014 telah menjadikan BERNAS ini sebagai syarikat swasta atau ‘private’ dan menarik sahamnya daripada pasaran saham. Oleh itu, BERNAS bukan lagi sebuah entiti kerajaan sekarang. Ia adalah kepunyaan seorang pengusaha Melayu yang dikenali sebagai Dato’ Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Setelah mengawal hak untuk beras ini, BERNAS mula merampas perniagaan peniaga-peniaga beras Cina secara beransur-ansur. Ini kerana BERNAS mengawal bekalan beras putih, dan bukan sahaja beras import, malah beras tempatan juga hanya boleh dijual kepada BERNAS.

Jadi, peniaga beras lain perlu melalui BERNAS jika ingin mendapatkan bekalan beras. Jika peniaga beras enggan bekerjasama dengan BERNAS, mereka menghadapi pelbagai alasan dan tekanan. BERNAS mungkin akan mendakwa kekurangan bekalan atau mengurangkan kuantiti beras yang mereka jual kepada peniaga tersebut.

Selain itu, BERNAS juga suka menggunakan kaedah kredit, di mana mereka memberi peniaga beras masa untuk membayar. Tetapi tiba-tiba, mereka boleh menuntut bayaran awal dengan alasan tertentu. Pada ketika itu, jika peniaga tersebut tiada cukup wang, mereka terpaksa menjual saham kepada BERNAS.

Inilah yang menyebabkan ramai peniaga beras Cina akhirnya menjual saham mereka kepada BERNAS, dan ada yang terpaksa menjual lebih daripada 51% saham mereka kepada BERNAS. Tidak hanya itu, BERNAS juga dapat menjual beras dengan harga lebih rendah selepas menaikkan harga beras, atau memperoleh keuntungan yang lebih besar daripada perniagaan tersebut.

Jadi, jika anda tidak bekerjasama dengan BERNAS, anda akan menghadapi pelbagai kesulitan dalam industri beras ini. Ini telah menyebabkan banyak syarikat peniaga beras Cina akhirnya diambil alih sahamnya oleh BERNAS, dan ada yang kehilangan kawalan lebih dari 51% saham mereka. Selain itu, BERNAS juga sering menggunakan kaedah kredit, di mana mereka memberi peniaga beras masa untuk membayar. Tetapi tiba-tiba, mereka boleh menuntut bayaran awal dengan alasan tertentu. Pada ketika itu, jika peniaga tersebut tiada cukup wang, mereka terpaksa menjual saham kepada BERNAS.

Inilah yang menyebabkan ramai peniaga beras Cina akhirnya menjual saham mereka kepada BERNAS, dan ada yang terpaksa menjual lebih daripada 51% saham mereka kepada BERNAS. Tidak hanya itu, BERNAS juga dapat menjual beras dengan harga lebih rendah selepas menaikkan harga beras, atau memperoleh keuntungan yang lebih besar daripada perniagaan tersebut.

Jadi, jika anda tidak bekerjasama dengan BERNAS, anda akan menghadapi pelbagai kesulitan dalam industri beras ini. Ini telah menyebabkan banyak syarikat peniaga beras Cina akhirnya diambil alih sahamnya oleh BERNAS, dan ada yang kehilangan kawalan lebih dari 51% saham mereka.

harga beras

Jadi, BERNAS telah menggunakan pelbagai cara untuk mengambil alih saham-saham syarikat peniaga beras, dan kini hampir semua peniaga beras yang anda lihat di pasaran mempunyai saham yang dimiliki oleh BERNAS. Mengapa kerajaan masih membenarkan BERNAS melakukan ini?

Hubungan Rapat Syed Mokhtar Dengan Barisan Nasional

Ini kerana pada masa yang lalu, semasa kerajaan Barisan Nasional berkuasa, mereka tidak mempunyai pilihan. Ini kerana Dato’ Syed Mokhtar Al-Bukhary dan kerajaan Barisan Nasional mempunyai hubungan yang rapat. Tetapi sekarang, dengan pemerintahan Pakatan Harapan atau Perikatan Nasional yang baharu, sudah ada banyak pertubuhan peniaga beras yang meminta kerajaan untuk mengakhiri monopoli BERNAS dalam mengimport beras putih. Ini bertujuan untuk membolehkan rakyat mendapatkan beras yang lebih murah. Anda tahu, sekiranya beras berada di pasaran bebas, peniaga beras akan bersaing, yang akan membawa kepada penurunan harga beras.

Namun, mengapa kerajaan masih belum melakukannya? Ini disebabkan BERNAS mempunyai cara-cara untuk mempertahankan monopoli mereka dalam industri beras ini. Mereka telah menubuhkan gudang beras kebangsaan untuk menstabilkan bekalan dalam negara. Dengan cara ini, mereka boleh menyimpan beras terlebih dahulu, dan apabila bekalan beras mungkin tidak mencukupi, mereka boleh menjual beras mereka, dan ini menjadikan harga beras tempatan lebih stabil.

Tetapi mereka juga membeli beras dari petani tanpa syarat, iaitu tidak kira kualiti beras yang dihasilkan oleh petani. Ini dilakukan untuk memastikan petani sentiasa mendapat pembeli untuk beras mereka dan tidak perlu risau tentang pendapatan mereka.

Walaupun pada sesetengah musim beroleh hasil, bekalan beras boleh melebihi permintaan, petani masih boleh menjual beras kepada BERNAS. BERNAS akan membeli semua beras yang dihantar kepada mereka. Ini memastikan bahawa hasil tanaman petani tidak terpaksa tinggal tidak terjual.

Selain itu, BERNAS juga menyediakan pelbagai subsidi kepada petani seperti subsidi baja dan subsidi benih padi. Oleh itu, BERNAS memainkan peranan penting dalam menyokong industri pertanian.

Sekiranya kerajaan tiba-tiba menghapuskan kedudukan monopoli BERNAS dan BERNAS melawan tindakan itu, ini boleh mengakibatkan ketidakstabilan dalam bekalan dan permintaan beras tempatan. Harga beras juga mungkin menjadi tidak menentu. Ramai petani juga mungkin akan merasa terjejas kerana hasil padi mereka mungkin tidak mendapat pembeli. Oleh itu, situasi ini adalah sangat kompleks.

Itulah sebabnya mengapa kerajaan tidak akan mudah membatalkan monopoli BERNAS sehingga mereka dapat memastikan mereka boleh mengawal situasi tersebut. Pada masa ini, yang terbaik yang kerajaan boleh lakukan adalah memerintahkan BERNAS untuk berkongsi lebih banyak keuntungan dengan petani dalam jangka pendek.

Contohnya, baru-baru ini, Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa BERNAS bersetuju untuk berkongsi 30% daripada keuntungan yang diperoleh daripada importasi beras putih dengan semua petani padi. Justeru, pada masa ini, kerajaan hanya boleh memerintahkan BERNAS untuk berkongsi lebih banyak keuntungan dengan petani. Namun, kerajaan masih belum boleh sepenuhnya menghapuskan kedudukan monopoli BERNAS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *