Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Mencegah dan Menyembuhkan Kanser dengan Daun Sirsak

Penyakit kanser adalah penyakit yang berkaitan dengan kelainan pada kitaran sel di dalam tubuh dimana sel tumbuh tanpa terkawal dan berpindah ke rangkaian pada bahagian badan lain melalui aliran dalam darah.

Hampir lebih dari 90% penyebab kanser adalah dari gaya hidup yang salah dan cenderung tidak sihat seperti: seringnya mengambil tembakau melalu merokok, terjadinya jangkitan di dalam badan, kegemukan, jarangnya melakukan olah raga, tercemar bahan-bahan kimia, dan stres. Di luar faktor persekitaran dan gaya hidup yang tidak sihat, faktor keturunan atau faktor genetik juga membantu menentukan apa yang menyebabkan seseorang menderita kanser.

Gejala kanser

 1. Pada wanita, payudara adalah sebahagian daripada serangan kanser. Anda perlu berhati-hati bila payudara terasa adanya benjolan, kulit payudara seperti tertarik sedikit kedalam dan berkerut, penebalan di kawasan payudara dan timbulnya kemerahan yang tidak kunjung hilang.
 2. Permulaan kesakitan di dalam badan, di mana tidak ada luka dan kesan sama sekali.
 3. Di peringkat awal kanser darah, demam adalah gejala untuk perkembangan kanser.
 4. Pada lelaki, pembesaran benih testis harus berhati-hati sebagai gejala awal kanser dalam testis.
 5. Kehadiran benjolan limfa yang diperbesar seperti ketiak dan leher.
 6. Keturunan berat badan secara tiba-tiba dan secara drastik, ini adalah tanda kanser pada organ pencernaan.
 7. Apabila kanser berkembang, pesakit akan sering mengalami keletihan yang berlebihan dan luar biasa.
 8. Batuk yang tidak pernah sembuh selama berbulan-bulan untuk menjadi salah satu suspek sebagai kewujudan kanser di dalam badan.
 9. Gejala kanser juga dicirikan oleh proses mengelupas yang tinggi yang berlaku cukup lama dan tidak segera hilang.
 10. Sebahagian kecil, kanser juga dicirikan oleh kesulitan seseorang yang memegang urin dan kekerapan urin tidak terkawal dan meningkat.
 11. Keluarnya darah dari mulut melalui muntah ataupun batuk serta dari air kencing dan semasa buang air besar patut di curigai adanya kanser di tubuh.

Banyak kaedah dan cara untuk merawat kanser, dari rawatan perubatan dan merawat kanser secara semulajadi. Satu kaedah rawatan dan pencegahan kanser adalah secara semulajadi dengan menggunakan daun sirsak. Daun sirup terkenal kerana keberkesanannya dalam merawat kanser tidak hairanlah banyak ubat kimia untuk kanser didasarkan pada daun soursop.

Penggunaan daun sirsak untuk rawatan kanser semula jadi adalah dengan meminum daun sirih air rebus. Hanya saja rasanya yang tidak enak dan terasa aneh membuat sebahagian orang enggan menggunakan air rebusan daun sirsak untuk rawatan dan pencegahan kanser.

daun sirsak

Penggunaan Daun Soursop Untuk Merawat Penyakit Kanser

 • Sediakan beberapa helai daun soursop tidak terlalu tua.
 • Rebus sirip soursop untuk mengeluarkan bau yang pedas dan menukar warna.
 • Tunggu sehingga ia menjadi sejuk dan kemudian minum air rebusan soursop tu.
 • Untuk rasa lebih lazat dan mudah ditelan, boleh campurkan sedikit gula ke dalam air soursop tu.

Satu lagi cara yang lebih praktikal adalah dengan mengambil teh daun teh soursop. Teh daun sirih boleh didapati di pasar raya atau di farmasi. Dengan memakan teh daun sirsak dalam kehidupan seharian pasti dapat menghasilkan banyak faedah positif.

Artikel berkaitan:
Hati Unta Penawar Penyakit Asthma

Leave a Reply

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh