Manfaat Kolesterol Untuk Anak

Ketika mendengar perkataan kolesterol, mungkin apa yang terbayang adalah suatu kumpulan lemak jahat yang berpotensi menyebabkan seseorang menderita penyakit penyempitan atau bahkan penyumbatan pada pembuluh darah, sehingga boleh digunakannya cenderung untuk dielakkan. Andaian ini sebenarnya tidak sepenuhnya salah, namun juga tidak sepenuhnya benar. Menurut salah seorang kakitangan perubatan yang berkhidmat di sebuah rumah sakit di rantau Malaysia, dia berkatakan bahawa kolesterol sebenarnya berpotensi membahayakan tubuh apabila asupannya berlebihan ketika menginjak usia 23 tahun ke atas, sedangkan pengambilan kolesterol saat masih anak-anak sebenarnya sangat dianjurkan, kerana pada usia ini, anak-anak masih dalam tahap pertumbuhan dan perkembangan. Apa saja kegunaan dan manfaat kolesterol untuk anak?

buah-buahan

Kegunaan dan manfaat

Berikut adalah beberapa kegunaan dan manfaat kolesterol untuk anak sebagaimana diolah daripada pelbagai sumber, iaitu:

Hormon

Proses tumbuh kembang anak secara fizikal, pastinya tidak dapat dipisahkan dari jenis kelamin yang dimiliki. menurut jurnal perubatan yang pernah diterbitkan untuk beberapa waktu yang lalu, dikatakan bahawa kolesterol memainkan peranan yang penting dalam pembentukan hormon yang berkaitan dengan jantina, misalnya hormon testosteron untuk anak lelaki dan hormon estrogen serta progesteron untuk anak perempuan. Kedua-dua jenis hormon ini akan memberi kesan kepada proses tumbuh kembang anak.

Penyusun sel

Sel merupakan bahagian utama dan yang paling kecil yang membentuk suatu sistem rangkaian dan organ, seperti organ vital ataupun organ pendukung sistem tubuh. Menurut kajian yang pernah dilakukan, dikatakan bahawa kolesterol merupakan bahan utama dalam pembentukan membran sel yang melindungi inti sel, sehingga inti sel tidak mudah rapuh, patah, kering dan mati.

Pertumbuhan

Kolesterol juga memainkan peranan yang penting dalam proses pertumbuhan anak, terutama yang berkaitan dengan pertumbuhan gigi dan tulang. Kejadian ini disebabkan pembentukan vitamin D yang masih memerlukan kolesterol sebagai bahan utamanya, iaitu 7-dehidrokolesterol. Gabungan kalsium, vitamin D dan fosforus berguna untuk pertumbuhan tulang dan gigi.

Demikianlah beberapa kegunaan dan manfaat kolesterol untuk anak yang ternyata sangat banyak. Oleh sebab itu, ibu bapa hendaknya tidak ragu memberikan pengambilan nutrisi makanan yang mengandungi kolesterol tinggi seperti susu, keju ataupun telur agar kesihatan dan tumbuh kembang anak makin optimum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *