Web Analytics

Cendol Bakar Bukan Dibakar

Kuala Selangor cendol bakar

Hari ini semasa dalam perjalanan balik dari Bukit Malawati, kami singgah di Kampung Assam Jawa untuk menikmati cendol yang sangat terkenal di daerah Kuala Selangor. Pada mulanya agak terkejut apabila pertama kali dengar nama tu, macam mana rupa Cendol Bakar ni. Apa Sebenar Cendol Bakar Betulkah cendol boleh dibakar dan makan? Lepas tu baru tahu … Read more

Mee Kari Kacak Yang Sedap Rasanya

mee kari kacak

Selain daripada Laksa Penang, Mee Soup Utara (sop meletop), atau Mee Kari adalah makanan yang paling aku suka. Adakah pernah anda dengar sup utara atau tidak? Lokasi untuk makan makanan yang sediap ini adalah kat medan mara dan sup yang disediakan memang sedap. Nasi dengan sup daging campur sambal belacan dan telur asing memang merupakan … Read more

Nasi Dagang Idaman Kak Som

kedai Kak Som

Dari semalam lagi saya mengidam Nasi Dagang, rasa mengidam terbawa-bawa hingga ke pagi. Kata orang tua-tua kalau lelaki mengidam ia merupa satu tanda ingin nak dapat anak lagi. Kalau ada rezeki apa salah nya tambah 1 lagi. Bila ada anak yang banyak, boleh beli kereta idaman MPV yang baru untuk muat semua anak-anak ke dalamnya. … Read more

Kebaikan Dan Keburukan Coklat

pelbagai snek coklat

Anak saya sangat suka makan coklat. Kalau saya tak belikan, dia akan dapat juga daripada tok, wan atau dari mak bapak sedara dia. Walaupun pada mulanya agak risau, tetapi selepas daripada beberapa siri pembacaan, saya dapati kerosakan gigi bukannya berlaku secara terus daripada tabiat memakan coklat tersebut tetapi kebanyakannya berlaku daripada gula berlebihan yang berada … Read more

Nasi Ayam Penyet Serambi Rasa Terbaik!

Nasi Ayam Penyet Serambi

Siapa tak suka makan? Bagi aku memang aku serius suka sangat bab-bab makan ni. Hahaha. Aku memang seorang yang kuat makan. Kalau makan kat kedai makanan, aku selalu order Nasi Goreng Kampung (bang, nasik bagi lebih ye, tapi harga sama). Biasalah, sebab bagi seorang student, perlulah jimat untuk semua pembelanjaan. Apa guna student card kan? … Read more

Tempat Makan Yang Sedap Di Pulau Pinang

nasi kandar beratur 3

Laksa Janggus Kampung Perlis Balik Pulau Saya baru tiba di Kuantan pada malam tadi. Masih terasa kepenatannya sebab dah banyak jam memandu dengan tidak berhenti-henti. Tetapi azam yang kuat untuk update blog mengenai lokasi percutian musim sekolah menyebabkan saya menggagahkan juga diri untuk menulis entri ini. Saya sempat ke Balik Pulau, Pulau Pinang pada hari … Read more

Piramid Makanan Malaysia – Makanan Berkhasiat dan Seimbang

piramid makanan

Apa Maksud Piramid Makanan? Piramid Makanan direka untuk menjadikan satu rujukan makanan yang sihat lebih mudah bagi semua orang. Objektif untuk ini adalah bagi semua orang mengamalkan pemakanan dengan nutrisi yang seimbang bagi badan kita setiap hari supaya kita boleh berada dalam gaya hidup sihat selalu. Makanan yang sihat adalah tentang mendapatkan jumlah nutrien yang … Read more

Belalang Goreng Dari Kampung

belalang goreng

Salam Syaaban untuk semua, malam tadi kami sekeluarga menikmati hidangan klasik lagi tradisional yang mungkin susah untuk dijumpai pada zaman sekarang ni. Hidangan klasik itu adalah belalang goreng! Belalang goreng berempah ni datang dan dikirim khas dari ibu saya di kampung sana memandangkan masa balik kampung bulan mei hari tu tidak sempat nak merasa. Hidangan … Read more