Lelaki Pun Jatuh Cinta Dengan Shaklee

Terima kasih kerana sudi datang ke blog saya ini, ruangan di mana saya menulis liku-liku perjalanan bisnes Shaklee saya yang lahir tulus dari hati saya. cewah.

Malam ni saya nak berkongsi secara esklusif dengan anda semua rahsia bagaimana saya ‘terjebak’ dengan bisnes Shaklee. Sila berasa diri anda esklusif sebab cerita ni saya tak pernah cakap kat orang lain tau. Macam mana tu rasa esklusif? hikhik.

AWAL PENGLIBATAN BISNES SHAKLEE

Secara jujur saya cakap, saya sangat segan dan malu nak berbisnes Shaklee selepas saya tahu dan lihat kebanyakkan yang menjalankan bisnes ini adalah kaum ibu. Segan sangat-sangat tak tahu macam mana nak ungkapkan dengan kata-kata. hikhik.

set bersalin shaklee
set bersalin shaklee

Sebenarnya niche blog ini pada mulanya saya wujudkan adalah sebagai personal blog saya semasa saya belajar di Czech Republic dulu, tapi disebabkan sebab yang saya cakapkan pada perenggan atas tadi tu, maka saya jadikan blog ini sebagai medium untuk saya berinteraksi dengan customers saya, berkongsi dengan orang ramai tentang kehebatan shaklee dan everythings tentang shaklee lah! hehe

Yer la. Shaklee kan femes dengan set menyusu, set bersalin dan etc kan, takkan saya nak buat sharing di Facebook. Segan lah saya. Ini adalah perasaan yang saya rasa bila memula start bisnes shaklee. Sekarang dah ok. Hehe. Jadi, saya pun start lah berkongsi di blog dulu. Nak tengok macam mana respon orang ramai.

Alhamdulillah. Sambutan yang saya terima sangat ok sebab rata-rata orang dah kenal Shaklee. Masa saya mula buat bisnes ni, nama Shaklee dah ‘naik’ dan femes. Online sistem pun baru ada. Lagi senang nak berbisnes semua hujung jari jemari je. Cuma nak atau tak nak je.

BILA FIRST TIME DENGAR NAMA ‘SHAKLEE’?

First time saya dengar perkataan Shaklee ni adalah 6 bulan yang lepas iaitu dari kakak kandung saya (upline saya) bila dia kata nak buat side income dengan Shaklee. Yer la. Sebab tak kenal maka tak cinta, saya simply kata tak payah la buat Shaklee, buat la bisnes jadi dealer emas fizikal. Waktu tu saya sangat fanatik dengan emas. Jadi saya cuba hasut dia tapi tak menjadi. wakaka.

Malah saya pulak yang ‘terjoin’ bisnes Shaklee ni dan ‘terpaksa’ rasa 4 angka tiap-tiap bulan. Alhamdulillah. Syukur berjumpa dengan Shaklee sebab saya nak sangat side income. Saya berasal dari keluarga yang tak senang bla bla bla (ok, part ni saya cerita lain kali boleh? Sebab ada unsur-unsur emosi sikit. ahakss)

Back to top. Bila saya dengar Shaklee, saya terus Google dan saya ‘study’ betul-betul company ni. Tambah-tambah saya tahu yang Shaklee ni MLM, lagi lah saya ‘study’ lebih sikit. Hehe. selama 7 hari 7 malam saya Google. konsisten baca blog-blog mereka yang berbisnes Shaklee dan baca everything tentangnya, sistemnya macam mana dan etc. Semuanya dari blog.

JATUH CINTA DENGAN SHAKLEE

Waktu kakak saya meluahkan hasratnya untuk berbisnes Shaklee tu, masa tu saya masih di oversea. Cinta saya dengan Shaklee mula berputik bila saya pulang ke Malaysia untuk cuti hari raya selama lebih kurang 15 hari sebelum kembali ke Czech Republic semula.

Masa tu kakak saya ‘cerdik’. Dia aim saya untuk join Shaklee bawah dia dengan free membership. Mentang-mentang saya berduit time tu. Pandai yer ko kak. Haha. Saya tak kisah sangat, sebab:

  1. dia kakak saya.
  2. dia jual produk bukan keahlian semata-mata.
  3. dia first time berbisnes, so saya support la sikit. hehe.
  4. produk itu baik untuk kesihatan.

Disebabkan mak saya ada kencing manis, saya jenis manusia yang kurang berat badan dan saya juga seorang pelajar. Maka saya pun belilah sebotol vivix dan hadiahkan kat mak dan beli vitamin untuk kegunaan sendiri. Lepas tu saya pun layaklah untuk dapat free membership dan sah bergelar ahli Shaklee pada tanggal 30/07/2013. Hihi.

Cinta mula kembang mekar bila mak saya start consume vivix. Kencing manis dah turun. Luka cepat sembuh dan kulit makin tegang. Mak saya suka, saya pun suka. Saya pula ambil set tambah berat badan dan rasa sangat best lepas consume.

Jadi, begitulah kisah saya. Simple sahaja tapi ianya sangat bermakna dan merupakan peristiwa yang mengubah hidup saya sehingga sekarang samada dari segi tahap kesihatan mahupun tahap kewangan yang semakin baik. Alhamdulillah.

Cegah Masalah Mata dengan Shaklee

Dalam banyak-banyak produk yang dibekalkan oleh Shaklee, nenek saya cuma makan 1 sahaja daripada produk itu iaitu Carotomax. Nenek makan produk ini sebab dia ada masalah mata di mana matanya selalu berair dan kemerah-merahan akibat daripada terkena dahan pokok semasa berkebun.

Sejak peristiwa itu, nenek saya selalu mengadu sakit mata dan matanya selalu berair sehinggakan terpaksa mengesat dengan tisu. Kadang-kadang bila bercakap dengan orang air mata nenek pun boleh mengalir macam tidak berhenti-henti.

Saya yang melihat nenek sakit mata macam ini pun terasa sangat tidak selesa apatah lagi yang menanggungnya.

shaklee carotomax
shaklee carotomax

Selepas saya cadangkan produk Carotomax itu kepada nenek untuk merawat masalah matanya, syukur sekali matanya sudah jadi semakin baik. Nenek saya itu sangat-sangat gembira dan dia sudah pergi beritahu semua orang lain sampaikan kawan yang rapat dengannya pun ingin nak cuba juga.

Feedback dari Rakan Bisnes

Selain daripada itu, saya juga mendapat feedback daripada rakan bisnes saya. Dia kata Carotomax sangat elok untuk mata silau.

Cerita Kisah Nenek

Sebentar tadi saya sempat bertanya tentang perkembangan kesihatan nenek saya selepas mengambil supplements Shaklee.

Saya : haritu saya dengar mok ada amalkan Carotomax, betul ke?

Mok : Aah. yang kak nie Norhazini Awang bagi hari itu. Ada lagi baki yang tinggal. Saya belum habis makan lagi.

Saya : Ok ke vitamin tu?

Mok : Ya, banyak ok rasanya. Selepas mok makan mata sudah boleh tahan sakit la. Memang ada kesan yang baik. Dulu mata merah-merah tapi sekarang sudah jadi tidak merah lagi.

Saya : Kenapa mata mok boleh jadi merah?

Mok : Sebab hari itu bila bekerja di kebun mata terkena dahan pokok. Lepas tu rasa macam ada sesuatu benda masuk ke dalam mata. Selepas tu mata terus jadi merah. Rasa mata berdenyut sakit.

Saya : Sekarang mata mok masih rasa sakit lagi kah?

Mok : Oh, sekarang sudah tak sakit lah. Mata yang selalu berair tu pun sudah hilang.

Saya : Oooh. Mata berair tu juga terus hilang?

Mok : Aah. Lepas kena dahan pokok tu. Saya ada juga pergi ke HUSM Kubang Kerian untuk jumpa doktor mata. Lepas tu doktok tak buat checkup banyak tapi suruh terus pergi operation.

Saya : Operation? (saya ketawa kecil) Yakah. Sampai macam tu skali. Lepas tu mok ada pergi tak?

Mok : Lepas doktor cakap macam tu, mok terus tak mahu pergi lagi. (sambil gelak)

Saya : Hahaha.

Mok : Sebab doktor suruh buang selaput mata sekali. Lepas tu nak mata mok digantikan dengan butir manik.

Saya : Peh. Yeke. huhu.

Mok : Mok boleh nampak lagi. Makan Carotomax rasa Ok sikit.

—————————————————–

Selagi boleh ikhtiar kita ikhtiar. Semuanya dari Allah jua.

Carotomax, setakat ni saya dengan mampu juga untuk kurangkan power spec bagi mereka si pemakai kaca mata. Alhamdulillah.

Besarkan Otot dengan ESP dan Mealshakes

Pagi ini saya nak berkongsi pengalaman saya sendiri selepas menggunakan beberapa produk vitamin Shaklee. Saya rasa ‘berdosa’ jika tak kongsikan kesan positif ini bersama pembaca blog ini supaya sama-sama dapat manfaat darinya.

Dukacita saya maklumkan yang saya adalah seorang lelaki yang underweight sebenarnya. Sobs sobs. Rasa banyak sedih. Sebelum saya jumpa Shaklee, saya dah cuba banyak cara untuk tambah berat badan termasuk lah makan dengan banyak seharian dan makan banyak sebelum tidur. Hihi tapi semuanya tak menjadi.

Jadi saya pun iktiar lah dan try ambil set weight gain Shaklee bulan 9 tahun lepas dan sehingga sekarang saya masih kosisten mengambilnya. Alhamdulillah banyak kesan positif yang saya dapat rasa selepas amalkan Shaklee jika dibandingkan sebelum pengambilan Shaklee.

ESP
ESP

ESP dan Mealshakes adalah antara benda yang saya wajib ambil sebagai breakfast tiap-tiap hari. Dan saya boleh katakan 2 benda ni adalah favourite saya sehingga sekarang.

Saya ni jenis yang sangat susah nak ambil breakfast jadi saya bancuh 1 sudu ESP + 1 sudu Mealshakes dalam setengah gelas air sejuk dan minum masa breakfast, alhamdulillah setel breakfast saya.

Bagi mereka yang nak tambah berat badan, anda memang wajib amek breakfast dan jangan sesekali skip sebab badan perlukan tenaga untuk buat aktiviti pada permulaan hari tersebut. ESP dan Mealshakes ni adalah protein. Bagi lelaki pula, bila dengar protein mesti teruja sebab masing-masing nak untuk besarkan otot mereka kerana protein adalah asas kepada pembentukan otot.

SEBELUM MENGGUNAKAN SHAKLEE

Sebelum saya jumpa Shaklee, badan saya selalu lesu, cepat letih, mudah ‘pancit’ bila buat aktiviti seharian dan rasa malas nak bergerak untuk buat kerja.

Dari segi berat, memang nampak sangat badan saya kurus keding dan selalu ditegur oleh orang sekeliling supaya makan dengan lebih banyak sebab mereka risau dengan badan saya yang sangat kurus padahal saya makan banyak dah kot. huhu.

SELEPAS MENGGUNAKAN SHAKLEE

Selepas makan Shaklee, seriously badan saya berasa lebih bertenaga dan kadang kala ‘hyper-active’ pun ada. Hihi. Lepas tu, saya dah tak rasa cepat letih seperti sebelum ini, mood makin baik dan rasa lebih focus.

Dari segi berat, obviously berat badan saya semakin naik. dulu nak maintain 50 kg sangatlah susah. Kalau dapat 50 kg tu pun adalah time bila saya timbang selepas saya makan sampai kenyang dan bila timbang selepas itu, berat turun mendadak. Tak tahu ke mana hilangnya nutrisi yang saya ambil tu. huhu.

Sekarang Alhamdulillah selalu 53 kg dan ke atas selepas konsisten makan 2 bulan tanpa skip. Apa yang paling best bila ramai yang tegur saya berisi dan otot/muscle semakin besar. Hihi. Apa yang saya lakukan adalah selepas minum ESP + Mealshakes, saya lakukan sedikit work-out. kalau ada dumb-bell, boleh angkat dumb-bell dan sebagainya.

Yang membuatkan saya lebih teruja adalah bila rakan saya juga merasai kesan yang sama. Sebab tu saya terpanggil untuk berkongsi tentang ini di blog supaya bukan saya sahaja yang dapat besarkan otot dan tambah berat badan tetapi anda juga boleh.

Nak Kulit Cantik, Cerah, Glowing, Flawless?

Bila bercakap tentang lapisan kulit ni, saya cuba nak ingat balik apa yang saya belajar masa saya belajar perubatan kat czech republic dulu. hihi. Dah lama tinggal subject ni.

Perubatan memang agak tough kan tapi dalam banyak-banyak bab, saya suka belajar bab kulit ni sebab ianya sangat senang berbanding bahagian tubuh badan manusia yang lain. hahaha.

Sebab kita hanya kena tahu yang kulit ini terdiri daripada 3 lapisan sahaja. Ini paling basic yang perlu kita tahu lah. Kalau masuk exam oral(exam depan depan dengan lecturer) tapi tak boleh jawab soalan ni, memang confirm failed tau. Balik awal. hehe.

kulit cantik shaklee
kulit cantik shaklee

Layer paling luar adalah epidermis, layer tengah adalah dermis dan layer paling bawah adalah lemak tisu atau di kenali juga dengan nama subcutaneous tissue atau juga hypodermis.

Biasanya, kulit kita akan rosak di sebabkan banyak faktor. Salah satunya adalah sinaran UV light.

kulit cantik
kulit cantik

Bahaya tau sinaran UV ni. ia boleh menyebabkan penuaan pada kulit, muka kita akan nampak lebih tua daripada usia sebenar, kulit muka pun akan nampak kusam dan sangat tidak berkeyakinan.

Harus kita ingat yang UV light ni juga boleh menyebabkan kanser kulit dan penyakit kulit seperti jerawat dan sebagainya.

muka cantik
muka cantik
kulit muka cantik
kulit muka cantik

Sebab itu lah kita kena jaga-jaga dengan amalkan pemakanan yang sihat dan elakkan daripada terkena UV light.

Salah satu cara nak atasi kulit kusam dan penuaan adalah dengan amalkan supplements. Supplements ni bukan ubat ye tapi ia adalah makanan tambahan. Tak wajib ambil pun tapi jika ambil, ia akan menjadikan kulit kita lagi sihat.

Rakan-rakan selalu tanya saya macam mana nak kulit cerah, cantik, flawless macam artis dan etc. maka saya cadangkan set kulit premium shaklee ini.

SET D shaklee kecantikan kulit dan ESP
SET D shaklee kecantikan kulit dan ESP

Hari itu saya ada belikan 1 botol vitamin C untuk kakak saya. Nak tahu apa perubahan pada wajah kakak saya tu. Saya memang tak percaya tapi bila dia hantar gambar kat dalam group whatsapp family kami, semua orang terkejut.

Apa yang dia amalkan? Dia hanya amalkan vitamin C sahaja tahu. Cuba bayangkan kalau dia amalkan 1 set lengkap set kulit premium Shaklee tu? Mesti nampak macam artis yang buat kos mekap beribu-ribu padahal kalau cuba set ni tak sampai beribu pun.

#1 Kesan parut di muka sudah hilang selepas makan vitamin c sahaja!!

Selain tu, ada lagi customers saya yang rasa benda yang sama. Saya share di sini juga ya. Mereka ni amalkan set ini bersama-sama tips ‘exclusive’ dan guide yang saya sertakan bersama-sama dengan pembelian set ni dari saya.

#2 Kulit muka glowing selepas makan vitamin C dan vitamin E!!

#3 Muka, kulit jadi pinkish dan semakin putih selepas amalkan vitamin c dan ESP!!

MEMANG TERBUKTI BERKESAN!!

Saya sangat yakin nak berkongsi manfaat vitamin B, vitamin C, vitamin E dan ESP dengan orang ramai yang mempunyai masalah kulit kerana ianya sudah terbukti dan saya pun rasa benda yang sama.

Artikel berkaitan:
Cara Kira Bonus Shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *