Web Analytics

Kisah Bersalin Sebelum Menjadi Seorang Ibu

Kisah Bersalin Part 1: Warded Seminggu di bulan Ramadhan

Lama dok peram kisah nak bersalin hari tu. dah masuk 6 bulan. baru berkesempatan nak karang story kat sini. kisahnya pada bulan Ramadhan al-mubarak hari tu… 9 hari sebelum hari raya, saya rasa tak sedap hati sebab air yang saya sangkakan air kencing kerap sangat keluar. setiap hari wajib keluar air tu. saya yang dah sarat mengandung, cuma fikir mungkin saya terkecing sebab kandungan dah besar dan tekan pundi kencing. sejak kandungan saya 6 bulan lagi dah terasa air tu kua sikit-sikit. tapi masa bulan puasa air tu keluar macam makin banyak.

Barulah saya perasan rupanya bukan air kencing. sebab air ada sedikit likat, tak macam air kencing pun sebenarnya. dah tak berbau hancing. kalau air kencing, konfem hancing! kan? terus saya arahkan suami cium basahan yang melekat tu sebab nak kepastian sama ada betul-betul tak hancing atau saya punya deria bau yang dah wenggg. hehehe… terpaksalah juga encik suami menuruti kemahuan si isteri. ternyata, beliau juga tidak terhidu bau hancing pada basahan tu. kami berdua apa lagi… terus macam terpinga-pinga. macam, eh! eh! dah nak bersalin ke ni? asben siap tanya. saya tak boleh tunggu sampai raya ke? sebab dah nak raya ni. haha… boleh pula nak main tunggu-tunggu. karang terbersalin kang nak jadi bidan ke cik abang? ;p

Dengan sepantas kilat saya google tanda-tanda leaking liquor, pecah ketuban secara perlahan-lahan dan kekeringan air ketuban dalam kandungan. TERNYATA! saya mengalami simptom yang dinyatakan dalam info yang saya baca. berdesuppp kami ke klinik berdekatan, dan doktor sahkan yang ketuban dalam kandungan saya dah kurang dan dia suruh saya buka puasa terus sebab risau kalau ada kemungkinan saya akan bersalin pada hari tu juga. dengan gabranya keluar klinik dan bagitahu asben dan jiran yang saya akan ke hospital besar terus ke tempat bersalin sebab emergency case.

bayi dalam lampin
bayi dalam lampin

Kelam kabut kami kemaskan apa yang patut, asben kelihatan begitu risau dan berdebar. kesian sangat kat dia masa tu. ye lah kami berduakan berada di perantauan. kami saling bergantung di antara satu sama lain. tak ada sedara mara kat sini. bila berlakunya kecemasan begini teruslah rasa macam oooh kesiannya dia kena hadapi semua ni sorang diri kalau saya warded nanti.

Sebelum ke hospital besar, sempat kami berdua singgah di mall beli roti, coklat dan air untuk saya berbuka puasa dan bekal saya kat hospital. masuk kereta, terus makan dengan perasaan berkobar-kobar. sekejap excited sebab rasa macam ehhh ehhh tak sabarnya nak jumpa dengan anak mama! kejap-kejap rasa sayu sebab sian kat asben tengok dia bersusah-payah. huhu perasaan bercampur-baur. apapun, kena bertawakkal kepada Allah. hanya Dia yang dapat mempermudahkan segala urusan kita. sobsss…

Sesampainya di dewan bersalin, lepas register segala, kena buat ujian air kencing, darah saya diambil dan doktor mula buat CTG serta scan. SAH! air ketuban dah kurang dan bagi mengelakkan infeksi doktor cakap saya kena tahan di hospital. pastu kena seluk. serius rasa cuak. doktor laki lak tu masa tu. hahah! mana-mana ibu yang bersalin dengan doktor lelaki akan faham perasaan tu. kau kena tunjuk pada selain hasben kau! rasa macam… peh… pasrah gtu. huhu…

Masuk kat situ dalam jam 11 pagi… jam 3petang lebih camtu baru confirm kena warded. betapa setianya asben tunggu kat luar dewan bersalin dengan gundah gulana dan gelisah kat luar sana. maklumlah hospital miri, kaum suami dilarang masuk bersama isteri. tak sama dengan tempat lain yang bagi suami temankan isteri. kau buat-buat nazak nak jumpa asben masa nak bersalin tu pun dia tak kasi gak suami masuk tau… isk3… ketat undang2 dia…

Lepas kena tolak masuk wad, dah dapat katil, asben temankan sekejap pastu kena balik sebab masih bukan waktu melawat. see! bukan takat temankan masuk dewan bersalin. dalam wad pun tak dibenarkan ada yang teman. tak boleh langsung. sedih tawww… huhuuu dah la sebatang kara kat sana, tak dapat pula asben temankan dalam waktu-waktu memerlukan macam tu. maka berlakukah drama air mata. lepas asben balik je, menangis ajelah keje saya. tak dapat nak tahan sebak di dada… mencurah-curah juga air mata yang keluar.

Kisah Bersalin Part 2: Dalam Wad Bersalin

Tetambah lak takut si kecil bangun lalu saya putuskan story malam tadi disambung ke pagi ni. sekarang ni dia masih tidur nyenyak dibuai mimpi indah. pasni bangun nak nenen tak dapatla mama nak blogging. hehe…

Lepas je asben balik, kerja saya menanges je lah kat dalam wad. dok BBM dia tak berhenti-henti sampai bateri henpon habis. charger pula tak bawa sebab nak bagi can asben guna di rumah. charger dia punya jiran yang pinjam. sebelum bateri henpon habis saya sempat pesan ke asben bawak henpon yang saya guna untuk berbisnes. kut-kut ada yang nak order barang, boleh saya handle kat situ walaupun tak dapat online…

Dalam jam 6 macam tu asben datang dengan bawak mi goreng mamak untuk saya makan. nurse cakap kena beli makanan sendiri sebab masa tu tak disediakan lagi makanan untuk saya. mujur juga dah beli roti dan biskut. tapi saya tak kisah pun sebab pada masa tu kan bulan puasa. dah 21 hari saya berpuasa jadi saya tak ada rasa macam nak makan sangat. mood puasa is on walaupun dah berbuka awal pada hari tu. saya tengok asben yang duduk kat tepi katil. rasa sayuuu je. rasa nak makan pun tak selera. malam tu dia akan mula tidur sorang diri di rumah sewa kami. 1st time! oh tak tahulah macam mana keadaan dia. siapa yang nak masakkan juadah berbuka/sahur untuk dia. siapa yang nak kejutkan dia bangun sahur. siapa yang nak temankan dia berbuka dan bersahur. siapa yang nak sidaikan baju, kemas rumah dan semuanyalah! ohhh sungguh sayuuu :'( berdrama air mata lagi. asben cekal je tengok bini dia nanges. biasalah lelaki… takkan tumpah air mata dia macam puan bini walaupun dalam hati dia hanya Tuhan je yang tahu.

Dekat waktu berbuka, asben balik rumah untuk berbuka puasa. mencurah air mata lagi… tengok dia melangkah kaki keluar wad. untuk berbuka puasa seorang diri di rumah! xtahu macam mana perasaan dia kan? bini dalam wad, berbuka sorang diri. isk3 syahdunya… waahhhh sambil taip entry ni bergenang air mata lah pulak. hohooo penangan memori hari tu. tskkkk kalau Darwish nampak ni buat malu je ;p

Sepanjang hari pertama saya masuk wad, saya tak call pun family saya. nak call macam mana. asik nak nanges. karang kau bercakap teresak-esak macam budak kecik dalam wad tak ke haru! malu kat bakal ibu lain. hahah! masa tu saya duk dalam wad kelas 3 sebab wad kelas 1&2 dan full. memang full sakan lah wad bersalin seminggu b4 raya. sampai ada yang kena duduk kat koridor. bersyukurlah saya sempat dapat katil. asben lah yang maklumkan keadaan saya pada keluarga kami di kelantan dan terengganu.

masuk wad
masuk wad

Lepas asben balik, terus dok sms dia… kekonon macam temankan dia berbuka puasalah. nak BBM dah tak boleh sebab saya suruh asben bawa balik blackberry saya. pastu nurse datang check… dok check degupan jantung baby, tanya apa yang patut lepas tu dia pesan malam nanti saya kena buat CTG dan akan ada 2nd injection untuk kuatkan paru-paru baby. pagi tu dah kena sekali. sangat sakit okay! kat bontot lak tu. huihhh… ni nak kena sekali lagi. sabor je lah.. untuk kesihatan baby, ku rela di-inject.

Kisah Bersalin Part 3: CTG (Cardiotocography) punya story

Malam tu saya kena panggil dengan nurse untuk buat CTG (Cardiotocography). kena baring terlentang, lepas tu nurse sapukan gel pada dan lekatkan wayar-wayar pada perut. dengan perut yang membesar tu, memang rasa lemaslah berbaring terlentang. pastu rasa lenguh badan kalau terlentang lama-lama. nak bangun pun susah -__-” saya pernah tengok kat tempat swasta, momma akan duduk atas kerusi yang selesa untuk buat CTG jadi tak adalah rasa lenguh sangat. CTG tu macam ni:

CTG
CTG

Masa tengah buat CTG tu, nurse akan monitor dengan kerap untuk memastikan degupan jantung baby dan kontraksi yang berlaku tu ok. kalau ada yang tak kena memang dia akan buat emergency czer lah katanya. Alhamdulillah CTG kali pertama tu okay… cuma, sebab nurse tak puas hati dengan graf yang keluar tu jadi saya kena baring sampai dapat graf yang ok. sebab kejap2 baby menendang… kerap sangat dia mengeras dan menendang masa buat CTG. sejam lebih saya kena CTG masa tu. lenguhnya Ya Rabbi… Allah je yang tahu. sampai kaki rasa nak krem sebab kena baring tak boleh gerak banyak sangat huhuuu…

Lepas siap je CTG jam 3.00 pagi, saya baring-baring kejap… tak rasa mengantuk sebab dok ralit perhatikan bakal-bakal ibu dalam wad tu. macam-macam kisah. kalau distory kat sini makin panjang pula kisah saya nih. haha! jenuh nak habiskan. maklumlah 10hari warded kan…

Jam 4.00 pagi nurse datang lagi nak bagi 2nd injection untuk kuatkan paru-paru baby. sakitnya kena inject tu Allah je yang tahu. rasa nak menggelupur pun ada. naseb baik bakal ibu lain suda nyenyak dibuat mimpi. kalau tak, diorang konfem tengok daku dok menahan kesakitan macam sakit orang nak bersalin. hehehe… sakit tau kesan injection tu… berdenyut sakan bahagian pinggul dibuatnya…

Sekejap pastu nurse datang lagi. kali ni dengan ubat-ubatan segala. telankan ajelah sebab semua tu untuk kebaikan baby kat dalam perut. kata doktor, ubat-ubat tu kena makan sebab risau nanti baby ada jangkitan coz air ketuban dah nak kering. banyak kemungkinan yang bakal berlaku. so scarry tau dengan kenyataan doktor. risau tahap maksima… sepanjang duk dalam wad tu hanya mampu berdoa, berzikir dan baca Quran je. tak dapat nak bayangkan perasaan masa tu. ye lah, anak yang kita kandungkan dah berbulan-bulan, kita tentu nak dia selamat dilahirkan… nak jumpa dengan dia, nak lihat dia membesar, nak cium peluk dia… tawakkal dan berserah sahajalah pada Allah.

Sepanjang saya dalam wad, rasanya 2-3x sehari saya kena buat CTG. memang penat sangat bila masa kena buat CTG tu tiba. dah la selalu kena CTG antara jam 1-5pagi. siang hari pun kena CTG. masa tidur 100% terganggu ketika duduk dalam wad. kalau siang hari, time melawat bising dengan pelawat. time melawat habis, nurse dan doktor pula datang, pastu kena makan… kalau ada orang nak bersalin, riuh juga… kita pun teruja nak tengok. pendek kata, tak lena sangat duk dalam wad. memang non-stop punya rutin. hati pun resah fikirkan baby dan suami…

Kisah Bersalin Part 4 : Jururawat di Hospital Kerajaan

Ramai yang takut nak bersalin di hospital kerajaan sebab fikirkan mengenai layanan jururawat di sana. bagi yang berkemampuan terus memilih hospital swasta sebagai tempat untuk mereka bersalin. layanan jururawat dan doktor yang bagus, bilik yang cantik dan lebih privacy, makanan lebih sedap dan beberapa faktor lain lagi yang diambil kira. satu ajelah… kena sediakan ongkosnya melebihi jumlah kos sebenar. kalau bersalin normal tak apalah… kalau terpaksa czer, forcep, atau ada komplikasi lain, cas lain pulak yang u ols kena… kalau tak ada bajet lebih tak ke haru di akhirnya nanti. hehe…kalau nak selamat ongkos, lebih baik ke hospital kerajaan saja.

Pengalaman saya di hospital kerajaan selama 5hari sebelum hari raya puasa kena tahan di wad, Alhamdulillah jururawat baik-baik belaka. layanan yang bagus dan mereka siap boleh bergurau-senda dengan bakal-bakal ibu. ada yang baik hati nak tolong itu dan ini. ada yang teruja bila dapat tahu kita orang semenanjung sebab mereka pun dari semenanjung… sama-sama takleh balik berayalah katakan… ada yang manis cantik sentiasa melebarkan senyuman bila bertentang mata… sejuk hati bakal ibu yang gundah gulana resah gelisah di dalam wad bila tengok nurse camtu.

Tapi… memang betul. ada juga jururawat kat dalam wad saya hari tu yang membakar jiwa raga. mood asyik spoil je kalau dia datang. dan saya sampai MENANGIS tahan geram dan marahkan dia! tiap kali dia datang mesti dia tengking2 saya dan marah2 sambil membebel suruh saya serahkan pad pada dia. kalau saya jawab tadi doktor dah datang dan tanya saja tak cakap suruh bagi pad pada nurse dia terus marah. dia cakap wajib bagi pada dia. kebetulan masa tu saya tak ada pad. dia paksa saya pakai. saya rasa macam bodoh je buat saya macam budak tadika. dah saya tak ada pad macam mana nak pakai. penat saya jawab tak ada tak ada tak ada. dia suruh pakai masa tu juga. suruh husband beli blabablabla dia membebel tak berenti langsung. saya jawab henfon tak ada bateri. nak cas tak boleh sebab nurse tak bagi cas henpon dalam wad.dah tu cemana nak mesej husband. dia paksa juga saya pakai. hinggakan jiran sebelah katil yang tengok dengan rasa tumpang geram dan nak marah dan kasihan pada saya terus meleraikan bebelan nurse tu dan cakap nanti saya tolong bagi dia call husband dia guna henpon saya dan pinjamkan dia pad saya. korang tahu apa nurse tu jawab? GANTI balik tau pad dia. jangan nak manja sangat kat sini. saya ni puasa. awak tu tak puasa. awak kena hormat saya sebab saya berpuasa.

Nurse
Nurse

WHAT THE??? motif dia cakap dia puasa sebab tak nak bagi saya fighting dengan dia. konon kena hormat orang yang berpuasa. kau puasa pastu kau maki hamun pesakit dan buat dia sakit hati apa yang kau dapat? memang sakit hati gila. gara-gara tu saya menangis sakan sampai tersedu-sedu dalam bilik mandi lepas dia selesai membebel. sakit hati ni Ya Rabbi, Allah je yang tahu. tak pernah jumpa lagi manusia macam tu. lepas tu setiap kali dia datang mesti saya bengang. kengkawan pun bengang. ceh, tetiba dah jadi geng dengan orang dalam wad tu. haha! mana tak bengang, tak ada budi bahasa, tak hormat pesakit dan juga garang.

Kata orang dalam wad tu, kalau buku merah kita tulis SURIRUMAHTANGGA, setengah nurse akan layan kita gitu-gitu je. kalau penjawat awam atau yang bekerjaya, terus dia layan elok-elok. yes! saya akui nurse yang marah saya tu jenis insan yang berdiskriminasi macam tu. sebab buku merah saya tertulis saya suri rumah. masa buat buku merah tu bulan satu, saya start kerja bulan 3. tu pasal takde tulis GURU kat situ. duk di wad kelas 3 dengan berstatuskan suri rumah terus dipandang rendah oleh dia. sangatla tak adil di situ. bila husband kita datang pakai baju kerja pastu dia tanya husband kerja ape lalu husband jawab cikgu boleh pula dia cakap dengan husband saya elok-elok. siap husband macam confuse betul ke tu nurse yang saya ceritakan.

Korang tahu tak.. lepas raya saya warded skali lagi dan saya duk di wad kelas pertama sebab guna GL. ternganga dia tengok saya yang duk dalam wad tu. siap panggil saya cikgu. pastu cakap elok-elok tak de tengking-tengking macam hari tu dah. cuma adala sedikit bermuka-muka sebab hari tu kan dah ‘aniaya’ saya kaw-kaw. dah tu konfemlah dingin sikit layanannya.

Nurse lain, Alhamdulillah. semuanya baik. siap sambil check kita boleh share pengalaman mengandung dan bersalin diorang, cerita pasal baby dan anak diorang. baik-baik belaka… memang tak menyesal duk hospital kerajaan. cuma yang sorang tu je lah. kerana nila setitik rosak susu sebelanga. nama dia pun saya boleh ingat sampai sekarang. sebab terlalu bengang dengan dia. haha… pengalaman ngeri dok spital la tu kena marah dengan nurse tu tiap kali dia datang. menangis beb. nak lawan, malas… padahal ikut hati nak je fire balik. kalo saya fire balik silap ribulan dia yang menangis nanti. wakakakaka….

Artikel berkaitan:

Leave a Comment