Keajaiban Kolagen : Protein Semulajadi untuk Kulit Kekal Muda

Sebagai work at home mum, cuti sekolah begini menjadikan sangat mencabar kerana kita perlu menyiapkan kerja-kerja kita, di samping itu kita juga kena melayan kesemua anak-anak yang tidak bersekolah. Walaubagaimanapun, kita kena selalu berada dalam keadaan yang positif dan gembira dengan hidup kita.

Di sini saya ingin berkongsi dengan puan-puan mengenai satu keperluan di dalam badan kita iaitu kolagen. Kerana keberadaan kolagen di dalam badan kita sangat mempengaruhi keadaan kulit dan anggota badan kita..

Bagi anda yang menginjak usia 25 tahun. amat digalakkan untuk mendapatkan kolagen tambahan melalui pemakanan dan suplemen tertentu kerana kolagen mula menyusut pada kadar 1.5 peratus setahun. Sehingga usia 45 tahun, badan dijangka kehilangan sebanyak 30% daripada kolagen semula jadi.

keajaiban kolagen
keajaiban kolagen

Jika anda mengabaikan aturan ini, usah terkejut jika garis-garis halus mulai kelihatan pada wajah anda dalam jangka masa lebih awal. Penyusutan kolagen juga menjadikan kulit mula kendur kerana hilang sifat kekenyalannya yang semulajadi.

Pemakanan harian tidak cukup untuk membekalkan kolagen yang diperlukan. Jadi situlah pentingnya pemakanan tambahan untuk menggantikan kolagen yang hilang.

Kebaikan kolagen untuk tubuh kita

1. Bagus untuk sendi dan tulang

Terdapat kajian bebas dari Jerman dan Czechoslovakia yang mencadangkan jika pengambilan kolagen diamalkan selama tujuh hingga 10gram kolagen sehari iaitu selama 30 hari hingga 90 hari, ia akan mengurangkan kesakitan yang berpunca daripada artritis.

Bukan itu sahaja, kolagen juga dipercayai membantu melancarkan pengerakan sendiri dan mengurangkan kesakitan terutamanya bagi anda yang menghadapi ostoarthiris.

2. Rambut

Kini banyak syampu yang berada di pasaran mempunyai kolagen. Ia membantu meningkatkan kekuatan rambut struktur protein malah membantu menstabilkannya. Jika anda mula mengalami keguguran rambut, kekurangan kolagen mungkin salah satu penyebabnya.

Penggunaan syampu mungkin memerlukan sedikit masa untuk merasai kebaikannya berbanding pengambilan suplemen atau minuman.

3. Kuku

Adakah anda mengalami masalah kuku rapuh? Ia mungkin disebabkan faktor umur, rutin harian ataupun kurang minum air. Selain itu, faktor cuaca dan kekurangan kolagen dalam badan boleh menjadi penyebab. Pengurangan kolagen terutamanya dalam penjanaan semula tisu-tisu lembut.

Apabila kolagen menjadi semakin kurang dalam tisu lembut, ini mengakibatkan kesukaran untuk mengangkut toksin dari sel ke sistem limfa di badan kita.

Di samping itu, keadaan ini juga boleh menjadi penghalangan bagi pergerakan hidrasi dan nutrisi. Ini boleh membawa kesan yang buruk atas kesihatan keseluruhan.

4. Kulit

Kandungan kolagen bukan sahaja membantu mengekalkan keanjalan dan kelembapan kulit. Bahkan ia turut mempercepatkan kadar pemulihan sel-sel kulit jika berlaku sebarang kecederaan atau luka yang boleh menyebabkan parut.

Baca juga: Cara elak kulit jadi kusam

5. Membantu membina otot dan membakar lemak

Kolagen adalah komponen utama untuk tisu otot. Jadi tidaklah hairan bahawa ia boleh memberi kesan yang besar jika kita pakainya untuk membina tisu otot pada badan kita.

Di samping itu, kolagen juga mengandungi dengan jumlah gliserin yang banyak. Gliserin merupakan asid amino yang terlibat dalam sintesis creatine. Dengan adanya gliserin, ia boleh memberikan otot dengan bahan bakar yang diperlukan untuk bersenam dengan penuh bertenaga.

6. Membantu untuk menyembuhkan usus yang bocor

Sekiranya anda mengalami sindrom usus yang bocor di mana toxin yang tidak baik dapat melalui saluran penghadaman anda, maka kolagen boleh menjadi sesuatu yang sangat berguna.

Ia membantu memecah protein dan melegakan lapisan usus anda, menyembuhkan dinding sel yang rosak dan menyemburkannya dengan penyembuhan asid amino.

Selain daripada gliserin, kolagen juga menggalakkan penyerapan proline dan hydrovyproline yang dapat mengurangkan lemak dalam badan. Terdapat juga cara yang menggalakan kolagen semulajadi melalui sistem badan iaitu:

  • Kurangkan diri daripada terdedah kepada pancaran sinaran UV.
  • Amalkan senaman wajah setiap hari.
  • Jangan merokok.
  • Kenakan krim pelindung yang mengandungi SPF 30 dan keatas.

Penggunaan pencuci muka dan skrub juga membantu kerana melalui penggunaannya, sel-sel kulit mati dapat ditanggalkan seterusnya memberi peluang untuk pertumbuhan sel-sel baru dan kolagen. Seiring dengan perkembangan teknologi moden, pengamal kecantikan mula menawarkan rawatan laser.

kolagen

Apabila ia dikenakan pada kulit, kolagen yang terdapat pada kulit wajah akan pecah lalu menghantar isyarat ke fibroblase untuk menggalakkan penghasilan kolagen.

Anda akan minat untuk baca tentang Bio Essence Rose Gold Water.

Adakah selamat untuk mengambil suplemen kolagen?

Peptida kolagen adalah sangat selamat dan anda harus rasa selesa untuk mengambil 1 atau 2 kali sehari untuk menyokong rambut, kulit, kuku dan sendi yang kuat dan sihat. Ambil bersama dengan makanan tambahan protein seperti whey, serbuk protein tumbuhan, dan protein berasaskan makanan untuk pelbagai asid amino dan nutrien lain.

Apa yang perlu anda tahu adalah dengan apa-apa suplemen pun, Pentadbiran Makanan dan Ubat A.S. tidak memantau serbuk kolagen untuk keselamatan atau keberkesanan kecuali pengilang tuntutan suplemennya boleh menyembuhkan penyakit, atau sesuatu yang tidak kena dan orang yang ambilnya dapat penyakit. Atas sebab ini, ia adalah penting untuk anda melakukan sedikit kajian untuk mendapatkan kolagen yang sah yang betul-betul boleh menjaga kesihatan anda.

Kesimpulan, pengambilan kolagen adalah sangat penting untuk semua manusia.

Baca juga: Petua Untuk Hilangkan Kedut Bawah Mata (Eyebag) Yang Berkesan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *