Web Analytics

Kali Pertama Buat Kek dan Beberapa Resepi Lagi

Fuhh! sekarang baru dapat update. petang tadi hujan lebat gilaaaaaaaa…. siap ngan petir dan guruh. pakej lengkap. aiee, takut. nak pegang fon pun rasa umph… even dalam rumah. haha.

Ehem. hari ni i belajar buat cake. janganlah gelak. cukuplah dengar bonda dan ayahanda gelak sakan, tak kan uolls pun nak gelak gak? pedih ulu hati, k. mohon lah. baca sampai ke hujung entrinya dulu baru gelak atau muntah pun. limited beb. ekekeke..

Actually, bukan lah i buat sepenuhnya. beli bahan yang dah sedia ada dalam kotak tu. cuma balik putar dan campak telur. mudah je tapi rasa macam complicated gilaaa… almaklumlah first time. hahaha.

ini lah rupanyaaaaa… bondaku berkata guna yang sedia ada dulu sebagai permulaan. kalau dah lepas yang ni, boleh sukat sendiri dah nanti.

So, dengan hati yang senang lenang sambil bernyanyi kecil, i terus keluarkan segala mak nenek barang baking. complete jugaklah. nasiblah ada bonda yang suka baking. oven dan segalanya dah ada. fuhh fuhh.. haha. ehem.

Bukan cake yang sempurna lagi. actually memang kena sapu krim baru sempurna ye tak? lain kali sajalah. cukup lerr sebagai hidangan seisi keluarga πŸ™‚

cake
cake

Takat ini sajalah nak membebel pada kali ini.
Esok nak langsaikan segala segmen yang ditag tu yer. maaf beribu kali yek.
Esok kena buat presentation pulokkks.. stress nauuuu -.-

Homemade Blueberry Cheese Tart

Berkemungkinan aktiviti online bermula bulan ogos ni tak serancak bulan-bulan yang lepas atas beberapa faktor, keperluan untuk menyiapkan pelbagai tugasan kuliah yang sudah mula mendatang dan juga pada masa yang sama membantu mrs tomyam untuk memasarkan homemade blueberry cheese tart.

Sebenarnya mrs tomyam sudah lama dok jual benda ni cuma suami dia aje yang tak nak masukkan dalam blog dia hehe. Sekarang ni blog ini membantu memasarkan produk ini yang secara asasnya mendapat respons yang positif daripada para pelanggan.

Cheese tart berperisa blueberry ni dijual dengan harga RM27.00 satu bekas yang mengandungi 50 biji cheese tart semuanya. Pasaran sebelum ni adalah kepada rakan-rakan pejabat, saudara mara, kenalan terdekat dan rakan-rakan sekuliah.

Salah satu sebab kenapa blog ni tak bersungguh-sungguh untuk full blown marketing adalah kerana kekangan masa untuk menghantar pesanan, terutamanya kalau yang melibatkan pesanan dari jauh. Namun kali ni dan seterusnya, blog ini boleh menghantar secara percuma bagi setiap tempahan 2 bekas ke atas di kawasan-kawasan sekitar estet ni iaitu Putrajaya, Bangi, Serdang dan Kota Warisan.

Insya Allah rasa dan kualitinya tidak menghampakan, Cheese tart ni boleh disimpan lama di dalam peti dan rasanya makin sedap bila di makan selepas keluar dari peti. Sekiranya ada di kalangan pembaca di kawasan Putrajaya, Bangi, Serdang dan Kota Warisan yang berminat, bolehlah berhubung melalui EMAIL.

Nota: tempahan sepanjang bulan puasa terpaksa ditutup, selepas raya baru boleh β€˜on’ semula. minta maaf atas sebarang kesulitan.

Resepi Tiramisu (Percubaan Pertama)

Semalam Abe dan Awang dari Olomouc datang ke Hradec Kralove. Mereka tidur 2 malam kat rumah PIP. Tak tahu kenapa, aku terjoin sekaki bermalaman di rumah PIP dan study sama-sama memandangkan sekarang ni musim final exam.

Sebenarnya sudah lama aku mengidam nak cuba buat sendiri resepi tiramisu. Orang kata ianya sangat mudah dan senang. Tapi maklum lah kehidupan kami sebagai pelajar, sangat kedekut masa sampaikan aku tak terbuat tiramisu ni. Jadi, alhamdulillah.

Semalam aku curi masa sedikit untuk buat dan kasi mereka, warga Baitul Muslim rasa sikit sedap atau tidak percubaan pertama aku buat tiramisu tu. Alhamdulillah ada rasa. Cewah. Jom aku kongsikan sedikit cara-cara buat tiramisu khas bagi orang bujang.

Bahan-bahan:

  • Cream Cheese
  • Whipped Cream (tapi aku terbeli susu cair. LOL)
  • Gula
  • Biskut Oreo
  • Serbuk Kopi ( macam Mocha ke, bukan serbuk kopi yang kasar tu, tapi yang halus)

Cara-cara:

cream cheese
Sebenarnya, ni barang aku tersalah beli jugak.haha
susu cair
part paling lucu. aku tertukar susu cair dengan whipped cream. sepatutnya whipped cream

1. Masukkan Cream Cheese, Gula dan Whipped Cream ke dalam bekas dan kacau sehingga creamy.

oreo
rendam oreo sementara kacau adunan no.1 tadi

2. Sementara tengah kacau adunan tu, boleh la buka plastik biskut Oreo dan rendam dalam air tapi jangan sampai biskut tu menjadi terlalu lembik pulak.

3. Ambil bekas kosong. lepas tu ambil oreo yang direndam tadi dan susun dalam bekas untuk buat 1 layer base.

4. Jika adunan sudah siap, sila masukkan adunan no.1 ke atas biskut oreo yang disusun tadi.

5. Ambil oreo dan buat layer ke 2 pulak.

6. Ulang instruction no. 4.

latte
aku bantai serbuk kopi ni. jadi jee.

7. Atas sekali korang taburkan seruk mocha yang halus dengan rata untuk kasi kacak. Hati-hati part ini memerlukan tahap concentration yang amat tinggi bagi aku.

resepi tiramisu
maka jadi lah macam ni.

Part last tu aku cuai. aku tabur serbuk kopi sesuka hati jee. jadi tebal dan agak pahit bila makan.

8. Masukkan ke dalam peti sejuk (bukan bahagian beku) untuk semalaman. Kalau buat malam, pagi esoknya waktu yang mustajab untuk makan Tiramisu ala bujang ni.

Tapi disebabkan aku tak sabar-sabar nak rasa, jadi aku hanya letak dalam peti sejuk selama 5 jam. Agak lembik sikit tapi ok je. tapi kalau letak semalaman baru dapat rasa nikmat tahap mosha.

Haha. PERHATIAN!

Sedikit pembetulan resepi.sebenarnya, biskut Oreo tu sepatutnya tak perlu rendam seperti dalam gambar tu. Agak-agak celuk dengan air macam tu je.

Lepastu, sebenarnya tak perlu pun serbuk kopi tu. Just ambil sekeping Oreo, pastu rendam lama2 dalam air agak2 3 minit.lepastu, hancurkan dan lumurkan pada layer paling atas. Hehe.

Aku baru tahu kesilapan ni setelah mencuba untuk kali kedua. Jadi betulah orang kata. Memasak ini sebenarnya proses try and error.

Resepi Kek Coklat Kukus

Hari ini saya nak berkongsi dengan anda semua tentang resepi kek coklat kukus yang paling mudah di mana semua anda akan dapat cuba buat dalam rumah. Saya dapat resepi kek ini dari kawan karib saya. Persediaan dan pembuatan kek ini bukan susah sangat dan boleh siap dalam masa yang singkat jika semua langkah diikuti dengan betul.

Jadi memang sangat mudah saja. Kalau kamu tidak percaya. Mari saya kongsikan resepi ini dengan anda sekarang.

Bahan-bahan yang perlu disediakan terlebih dahulu

Bahan-bahan A(diayak)

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 sudu teh bikarbonat

Bahan-bahan B(blender sampai anda rasa puas hati)

  • 2 cawan gula halus
  • 1 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 4 biji telur

Cara-cara Untuk Membuat Kek Coklat Kukus

Selepas anda sudah campur dan blender semua bahan-bahan B tu, anda boleh terus tuangkan dalam bahan-bahan A yang telah diayak tadi sambil kacau sampai sebati.

Kalau anda notis ia dah agak-agak sebati, maka anda boleh terus tuangkan semuanya dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.

Selepas itu, bolehlah anda masukannya ke dalam pengukus selama 40-50 minit.

kek coklat kukus
kek coklat kukus

Kita boleh layan gambar kek kukus yang saya buat dulu. Nampak sedap tak? Hehe…

Terdapat lebih sikit adunan, jadi nak kukus dalam loyang cam sikit sangat. Jadi saya letaklah dalam papercup kecil yang comel ni. Ia mengambil masa dalam 12-15 minit saja untuk masak sebab papercup ni memang kecil saja.

Petua:

  • Pastikan air dalam pengukus itu sudah mengelegak sebelum masukan loyang.
  • Balutkan tudung pengukus dengan kain bersih.
  • Jangan buka penutup kukusan dalam masa 10-20 minit yang pertama.

Jadi bagi semua orang yang berminat untuk membuat resepi ini, saya mengucapkan selamat mencuba. Kalau ada yang sudah buat mengikut resepi ini, bolehlah kongsikan buatan makanan anda.

Resepi Cheekut Sedap Tanpa Bakar

Sudah pasti terdapat ramai orang yang suka makan cheesekut dan dah ramai juga yang sudah cuba resepi daripada mereka yang pernah menyediakannya. Persedian untuk makanan ini agak mudah, ringkas, cepat, dan apa yang paling penting adalah ia sungguh sedap apabila siap untuk makan!

Di laman sekarang terdapa banyak versi cheesekut sebenarnya yang boleh anda cari. Resepi asalnya cuma layer cheese tambah dengan biskut saja. Tetapi terdapat ramai orang yang banyak kreatif di rantau ini. Dengan ubah sikit sebanyak resepi dan sekarang sudah menghasilkan versi cheesekut yang pelbagai perisa dan deconya πŸ˜‰

Resepi ini dah lama saya dapat tetapi saya sangat malas untuk cuba. Yang penting saya amat malas untuk sediakan semua barangan ini. Cuma kelmarin ada pergi buat sikit shopping dan teringat dengan resepi ini. Jadi belilah semua barangan keperluan dan sediakan sendiri untuk buat cheekut ini.

Cheekut Sedap
Cheekut Sedap

Ada orang yang tambah filling, milo tabur, nestum tabur, neslo tabur, layer nestum, layer milo, layer blueberry, layer strawberry, layer macam-macam lagilah.

Bagi cheekut saya, saya pilih layer nestum + tabur milo. Kesedapan tak terperi. favourite darwish taw ^__^ kemain dia tak sabar nak ngap dan bertambah-tambah dia makan. Alhamdulillah…

persediaan resepi
persediaan resepi

Resepinya:

  • 250gm Cream Cheese
  • Satu paket biskut deluxe crackers
  • 6-7 sudu susu pekat manis (kalau nak manis boleh tambah dengan lebih lagi)
  • Susu segar/UHT untuk celup biskut

Barangan optional:

  • Nestum/jem/milo untuk lapis
  • Milo untuk tabur
serbuk milo
serbuk milo

Cara membuatnya:

  1. blend/mixer cream cheese dengan 3-5sudu susu segar dan susu pekat manis.
  2. Celup biskut dengan susu segar sekejap dan angkat susu dalam bekas (letak susu segar dalam mangkuk).
  3. Sapu cream cheese atas biskut yang sudah disusun dengan baik.
  4. Tabur nestum/milo/jem atas cream cheese ikut kegemaran anda.
  5. Ulang langkah nombor 2-4 sampai habis.
  6. Sejukkan dalam peti untuk 2-4 jam.
  7. Selepas tu makanan ini sudah boleh dihidangkan.

Siap! Dan sekarang sampai masa untuk menikmati cheekut yang sedap tu. Resepi ini memang best sebab senang takyah bakar kukus bagai kan.

Resepi Apam Nasi

Ada sesiapa yang masih belum tidur ke? Saya belum lagi. Jika anda pun belum tidur lagi, boleh ikut saya untuk membuat apam nasi dengan rujuk kepada resepi yang saya terjumpa di laman semasa google untuk makanan sebab tak dapat tidur. Apapun, resepi tetap kena saya ikut untuk menyediakan makanan ini. Harap lepas siap dah cukup penat dan boleh terus pergi tidur.

apam nasi
apam nasi

Resepi apam nasi ini saya ambil dari group resepi ringkas. Sama je kalau google pun resepi ni juga yang akan digunakan.

Resepi Apam Nasi:

  • 2 cawan nasi *
  • 1 cawan gula *
  • 2 cawan setengah air *
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 sudu setengah yis

Cara membuatnya:

  • Blend semua bahan bertanda *
  • Gaulkan bahan yang dikisar dengan semua bahan lain dalam satu bekas.
  • Perap sehingga 3 jam.
  • Bahagikan beberapa bekas dan gaulkan dengan pewarna.
  • Tuang dalam bekas adunan.
  • Kukus sehingga 15-20 minit.

Adunan ni, saya terperap dia sampai 6 jam. gara-gara tertidur punya hal. hehehe… sampai melimpah ruah ke atas meja adunannya. Kan adunan ber-yis akan mengembang naik. Tak apalah kalau kamu semua terperap adunan tu lama sikit pun tak ada masalah. Cuma kena standby guna bekas tinggi lah. Sekarang, melimpah atas meja satu hal lak nak kena bersihkan. jenuh tau…

apam nasi 2
apam nasi 2

Hasil dia, Alhamdulillah. nampak sedap sangat. Rasa pun betul-betul sedap. Anak saya amat suka. Jadi jika anda ada masa bolehlah cuba dengan resepi ini juga.

Bukan satu perkara yang susah jika anda ingin membuat apam nasi itu. Apa yang penting adalah anda cuba dan ikut arahan dari resepi yang diberikan. Jika gagal buat pertama kali pun tak apa. Belajar dari pengalaman dan kali kedua kemahiran penyediaan mesti sudah dapat dipertingkatkan.

Jika cuma lihat dan dengar tanpa cuba, memang buat sepuluh tahun pun tak tahu macam mana nak buat.

Resepi ini bukan saja senang, ia juga dapat menggalakkan anda jimat dengan barangan yang perlu disediakan tanpa sebarangan pembaziran untuk makanan selepas ia disiapkan untuk makan.

Baca juga: 7 Resepi Aiskrim Yang Sihat dan Berkhasiat Untuk Anak-anak

Leave a Comment