Ikuti Koleksi Jubah Gamis Masa Kini

Jubah muslim, busana muslim panjang atau long dress, disebut juga abaya atau baju kurung. Model baju muslim ini memberi kesan lebih feminin dan anggun bagi yang mengenakan. Model baju ni boleh disesuaikan dengan bentuk tubuh pemakainya.

Kita boleh lihat pada masa ini lebih ramai wanita yang memakai jubah(gamis) bergaya semasa acara-acara pesta. Bahan yang digunakan pun berbeza-beza, dari tile lembut, sutera, sifon, mahupun bahan rasmi lain. Trend jubah buat masa ini adalah kaftan, dengan asesoris border mahupun payet yang boleh memberikan kesan mewah.

Nasihat saya jika kain yang dipilih sudah bermotif jangan dibordir secara penuh, kerana akan nampak berlebihan. Jika kain yang dipilih polos, anda boleh mengaplikasikan bordir dan payet secara penuh atau besar di bahagian dada sampai pinggang, hujung lengan, atau di bahagian bahu.

Pilih bordir yang bergliter untuk memberi kesan semakin mewah dan bersinar. Sebaiknya pilih kain sifon yang lembut yang memberi kesan jatuh dan tidak kaku.

Jika anda bertubuh gemuk dan sangat ingin memakai kaftan untuk mengikuti trend saat ini, sebaiknya pilih model kaftan yang simple dan tidak terlalu lebar, supaya tidak memberi kesan terlalu lebar. Bagi yang tubuhnya pendek, saran saya jangan pilih model kaftan, kerana akan semakin “tenggelam”.

Batik

Pada masa ini semakin banyak wanita yang mengenakan batik semasa acara-acara rasmi. Saya sangat setuju, sebab akan semakin meningkatkan kecintaan dan menjaga kelestarian batik di negara kita sendiri. Batik boleh kelihatan sangat moden, yang penting kreativiti kita dalam menentukan model.

Abaya batik boleh dipadukan dengan kain kapas atau satin polos sebagai aplikasi pemanis. Anda boleh memberikan payet di bahagian kain polos untuk memberikan kesan bling-bling, ini sesuai untuk busana muslim yang dikenakan semasa pesta. Atau boleh diberikan aksen batu untuk baju pesta muslim. Jika untuk baju muslim sehari-hari cukup paduan kain batik dan kain polos.

Bahan kaos pun jadi semakin trendy buat masa ini, baiknya pilih baju yang selesa, adem dikenakan, disesuaikan dengan iklim di negara yang panas. Kaos katun, kaos rayon spandex termasuk kaos yang adem.

Kaos jersi termasuk panas semasa dipakai kerana mengandungi plastic, tetapi kelebihannya adalah warnanya lebih berkilat jika dibandingkan dengan kaos rayon spandex maupun kaos katun.

Bagaimana Memilih Jubah Muslimah Untuk Wanita Gemuk?

Pada hari ini model baju muslim yang banyak disukai oleh wanita muslimah adalah jubah(gamis), iaitu long dress dengan long sleeves, atau biasa disebut abaya. Sekarang terdapat banyak model jubah cantik yang dibekalkan di pasaran dengan reka bentuk yang berlainan yang boleh anda pilih. Dan tentunya sesuai dengan acara saat dipakai.

Adakah anda sudah berasa selesa dan sesuai dengan abaya yang anda pakai?

Banyak sekali orang yang mengenakan busana muslimah sekadar mengikuti trend model tanpa mempedulikan bentuk tubuhnya, sesuai atau tidak, selesa dipakai atau tidak. Bagaimana dengan anda sendiri? Jom kita semak bersama mengenai cara memilih baju muslim yang sesuai untuk anda.

Antara Cara-Caranya Untuk Memilih Jubah Muslimah Saiz Besar

Bagi orang yang mempunyai badan yang besar atau bertubuh gemuk dan pendek elakkan baju yang sangat lebar atau disebut plus sized maxi dress. Kenapa? Kerana akan semakin menambah kesan semakin lebar dan anda akan kelihatan semakin tenggelam.

Anda boleh memilih jubah atau gamis dengan paduan warna yang dijahit menyambung secara simetri dan secara menegak dengan gabungan antara warna gelap dan terang. Ini boleh memberi kesan ramping kepada badan anda. Anda perlu mengelakkan jubah muslimah dengan motif yang besar.

Jika anda menyukai motif polkadot yang sedang trend pada masa ini, bolehlah anda pilih jubah polkadot yang kecil dan jarang atau tidak padat motifnya. Begitu juga dengan motif bunga, pilih motif bunga yang kecil-kecil. Motif bergaris menegak atau condong akan membolehkan anda nampak terkesan langsing.

Jubah muslimah dengan model drapery, ruffle, dan bertumpuk sangat popular buat masa ini. Anda tetap boleh memakai baju muslimah bergaya ini dengan catatan, jangan terlalu banyak ya, kerana boleh memberi kesan semakin tebal tubuh anda. Beri sekadar sebagai aksen saja, kerana drapery, ruffle, bertindan adalah jenis aplikasi yang menarik perhatian orang ramai.

Seterusnya kita akan membincangkan mengenai jenis bahan. Pilih jenis bahan yang jatuh. Jika anda ingin bahan jenis kaos rayon spandex seperti pada produk Sweet Muslimah, pilih jubah muslimah plus size dengan tambahan ukuran satu hingga dua tingkat lebih besar, supaya lipatan pada perut, paha, lengan tidak kelihatan. Elakkan bahan yang kaku, kerana akan member kesan lebih lebar.

jubah muslimah wafiyya

 

Itu beberapa cara memilih jubah muslimah untuk badan plus size dari saya, semoga bermanfaat. Jika anda soalan, cadangan, dan kritikan sila untuk disampaikan kepada kami dan kami akan jawab pertanyaan anda.

Busana Muslimah Yang Popular Di Rantau Ini

Model baju muslim buatan Sweet Muslimah selalu hadir untuk memenuhi keperluan berbusana muslim dan keinginan wanita muslimah yang sentiasa ingin tampil modir. Beberapa bulan terakhir ini Sweet Muslimah lebih banyak mencipta model berbahan full kaos dengan perpaduan warna yang menawan. Setiap bulan mereka berusaha memaparkan model terbaru baju muslim di laman mereka.

Bimbangan Oleh Kebanyakan Pelanggan

Beberapa kali pelanggan mereka mengadu tidak percaya diri jika menggunakan busana muslimah berbahan kaos kerana bimbang akan semakin memperlihatkan lipatan lemak di tubuhnya. Dan pelanggan yang mengatakan ingin memakai gamis berbahan kaos tapi tidak percaya diri.

Bagaimana penyelesaiannya? Nasihat saya adalah pilih saiz 1 di atasnya, misalnya lingkar badan 104, sebaiknya menempah baju muslim dengan lilitan badan 108 cm, atau jika tetap masih kurang pede saya boleh cadangkan untuk menggunakan bahan lain dengan model yang tetap sama.

Model baju Sweet Muslimah sangat sesuai untuk wanita muslim. Tahun ini mereka sebagai pengeluar busana muslim membuat baju yang mengikuti trend model tahun ini, ia itu ruffle, bertindan, drapery, dengan motif yang sedang in, misalnya garis-garis, polkadot, warna pastel yang lembut seperti salem, abu muda, dan lain -lain.

Warna Dan Rekabentuk Trend Tahun Ini

Warna pastel yang lembut menjadi tulang belakang model tahun ini, warna yang menarik dan main langgar sudah tidak lagi trend di tahun ini. Gamis lekton motif bergaris yang dipadukan dengan cardigan warna polos dengan warna-warna lembut atau hitam menjadi andalan tahun ini, motif zig zag dengan gabungan warnanya yang lembut meski perlanggaran sangat in saat ini, begitu juga dengan pasmina motif zig zag.

Akhir-akhir ini wanita muslim berjilbab di rantau ini sangat berani mix and match baju dan warna yang ada. So untuk anda mulakan bereksperimen dengan koleksi baju muslim yang ada di rumah, atau tambah koleksi baru sebagai pelengkap.

Sweet Muslimah akan pastikan bahawa mereka selalu menyediakan baju muslim dengan model-model terbaru yang up to date dan tetap santun, serta selalu menjaga kualiti bahan dan jahitan. Jadi usah anda risau untuk membeli busana muslimah di laman ini.

Sebagai pelengkap koleksi, mereka membuat baju muslim dengan model Qirani berbahan cotton yang bermutu tinggi. Sebelum ini jangan dilihat dari mana-mana butik yang memasarkan busana muslimah seperti yang ini.

Kami mempunyai keyakinan yang kuat kerana bahan ini tetap berkualiti baik, terbukti pelanggan yang terletak di luar negara seperti Dubai, Qatar dan Abu Dhabi yang juga memberitahu bahawa mereka amat menyukai busana muslim ini dengan bahan cotton dan kaos rayon.

Anda boleh mendapati banyak busana muslimah dengan model yang simple tapi tetap anggun, berkancing depan, jadi bagi yang sedang menyusukan akan memudahkan. Kerana mereka membuatnya dari cotton dan kaos rayon spandex dan harga untuk membeli busana muslim ini juga amat berpatutan

Baca juga: Malaysia Berhasrat Untuk Menjadi Pusat Fesyen Islam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *