Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Google Plus Membocorkan 500,000 Privasi Akaun

Berita yang dikeluarkan dari Washington mengemukakan dengan Google mengaku bahawa versi pengguna rangkaian sosial Google+ mempunyai satu ralat perisian yang mengakibat maklumat peribadi dari 500,000 pengguna akaun Google+ dibocorkan kepada awam. Google berkata ralat telah ditetapkan dan mengumumkan bahawa ia akan tutup versi Google+ ini dalam masa 10 bulan.

google plus

google plus

Maklumat peribadi melibatkan kira-kira 500,000 pengguna yang menggunakan Google+ mungkin terdedah kepada “pembangun luaran” tertentu di antara 2015 dan 2018. Jadi platform sosial ini akan ditutup dan tidak lagi membekalkan perkhidmatan kepada pengguna individu.

Google mengumumkan berita ini di laman web rasmi mereka. Pihak berkenaan mengatakan bahawa Google+ menghadapi cabaran yang serius dan kadar penggunaan Google+ adalah sangat rendah. Jadi mereka membuat keputusan untuk menutup versi pengguna Google+.

Google juga mengakui bahawa pada bulan Mac mereka telah mendapati ralat dalam perisian software. Ralat ini membenarkan pihak ketiga mengakses data pengguna peribadi dengan mudah, yang menjejaskan sehingga 500,000 akaun. Maklumat yang bocor termasuk nama, alamat e-mel, tarikh lahir, jantina dan foto. Walau bagaimanapun, maklumat seperti komunikasi peribadi atau nombor telefon tidak didedahkan.

Google menegaskan bahawa penyelidik dalaman mendapati dan menyelesaikan masalah pada bulan Mac tahun ini. Tiada bukti bahawa mana-mana pemaju telah melihat kelemahan ini, atau menyalahgunakan antara muka aplikasi, dan tiada maklumat yang digunakan secara tidak wajar.

Artikel berkaitan:
Kuasai 1st page google search

Leave a Reply

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh