Computerization of Zaman Ini

my desktop
my desktop

Komputer bukanlah sesuatu yang asing lagi di zaman millennium ni, setiap individu pastinya mempunyai pengalaman, cerita, sejarah dan kenangan unik tersendiri bila berbincang mengenai komputer ni. Sebagai ahli generasi X, saya tidaklah lahir dalam dunia komputer yang canggih seperti generasi Y dan generasi Millennium sekarang ni.

Sebaliknya melalui tempoh pendedahan terhadap suasana baru dunia ICT moden ni secara perlahan-lahan dan berperingkat.

Artikel hari ni fokus kepada perkongsian pengalaman dan pendedahan etomyam kepada dunia komputer, sebab tu tajuknya “computerization of etomyam”. Maksudnya bila sebenarnya proses pembelajaran dan adaptasi terhadap komputer ni berlaku terhadap saya.

Bagi kes saya, sebab utama mengenali komputer adalah sebab suka main game, memang dari zaman tak ada komputer dulu, suka sangat layan Game & Watch kawan-kawan.

Secara ringkasnya seingatnya etomyam ni mula-mula kenal apa tu komputer secara basic sejak tahun 1988, tu pun kes kat sekolah ditubuhkan kelab komputer, jadi ahli pun bukan apa, kes nak main game. Game dalam komputer masa tu cuma warna hijau jer, skrin kaler hitam, tulisan dan objek lain warna hijau.

Masa tu bila sebut komputer tak ada lain dalam kepala kecuali untuk main game, bila dah meningkat usia baru tahu apa sebenarnya kegunaan komputer ni sehinggalah sekarang yang mana komputer sudah menguasai sebahagian daripada aktiviti kehidupan manusia.

Proses computerization yang sebenar hanya berlaku selepas habis SPM, bila sudah masuk institusi pendidikan baru lebih banyak terdedah dengan komputer ni, tu pun masih jugak fokus kepada game, assignment tu kira sampingan je. hehe.

Setiap orang ada game sendiri yang diminati, bagi saya sepanjang kenal komputer ni game yang memberikan impak dan punyai kenaangan tersendiri:

1942 game1942 -memang game yang mula-mula disukai, sekitar tahun 1988.
Masa tu duduk hostel, bila time outing jer terus ke kedai game untuk layan benda ni. tak ada duit dan tak main pun tak apa, janji dapat tengok game ni.
red alert gameTahun 1996 baru dapt beli komputer sendiri, tu pun lepas kerja part-time time cuti semester, kumpul sikit-sikit.
Bila dah ada komputer sendiri lagi kencang dan seronok mengenali isi dalam PC ni.
Game Red Alert memang jadi kegilaan setiap hari
colonization gameColonization – Start layan game ni masa masuk main campus tahun 1994.
Melalui game ni jugaklah banyak kenal fungsi editor dan macamana nak ubah data dalam game.
Sanggup berjaga malam semata-mata nal layan benda ni
championship manager gameHabis je demam Red Alert datang pulak game paling berhantu CM ni, memang paling huru hara, macam-macam strategi nak guna untuk muncul juara liga huhuhu.
raiden gameRaiden – memang top bila time outing, terus ke tingkat atas Kompleks Kotaraya dan main berjam-jam tanpa rasa jemu.
Memang antara game yang cukup berhantu sekitar tahun 90-an dulu ni.
sim city gameSim City juga sau game yang mengasyikkan dan membuat leka berjam-jam tengah-tengah malam buta.
Punyalah seronok dok ‘berangan’ jadi mayor dan merancang pembangunan bandar.
street fighter gameStreet Fighter -ni pun satu fenomena jugak dalam dunia game saya nih.
Bisa buah ketagih dan layan berjam-jam di kedai game ni
crusade gameCrusader merupakan game terakhir yang di layan, main tu satu hal, banyaknya nak hack dan cheat je. Geram pasal puak muslim direka supaya tak kuat dan lemah, aku tukarkan game tu jadi terbalik hehehe.

Selepas layan game terakhir lepas tu terus rasa bosan dan jemu layan game, dan mula beralih perhatian kepada dunia internet dan blog pulak, bermula di tapak blogspot sehinggalah dapat merasa guna domain sendiri.

Gitulah serba sedikit perkongsian ringkas etomyam dan komputer ni, maksudnya kalau tak kerana sukakan game memang lambat lah kenal komputer ni. Asalnya hanya untuk main game namun lama kelamaan ianya telah berubah menjadi satu keperluan dalam aktiviti harian.

Melalui hack dan crack dalam game juga beri peluang kepada saya untuk mengetahui macamana sebenarnya nak godek dan edit fail-fail dalam komputer.

Budak kecik kat atas tu pun tidak pernah terfikir 36 tahun dahulu yg dia akan mempunyai hobi dan minat yang mendalam terhadap dunia blog ni.

Macam mana pulak sejarah dan pengalaman kawan-kawan dengan komputer dan internet ni? Game apa yang paling best layan.

Komputer Menjadi Lebih Seperti Telefon

Apple mengeluarkan Mountain Lion kepada pemaju minggu lepas, sistem operasi baru yang akan membuat komputer desktop anda bekerja lebih seperti telefon anda berbanding sebelum ini.

Trend adalah jelas: sistem operasi desktop akan bergabung dengan OS mudah alih pada tahun-tahun akan datang. Persoalannya: Kenapa?

windows8 laptop
windows8 laptop

Mari kita mulakan dengan trend itu sendiri. Pertama sekali, Apple mengintegrasikan perkhidmatan awan jauh lebih mendalam dalam Lion Mountain daripada mana-mana sistem operasi sebelumnya. Ini bermakna muzik, foto, kalendar, kenalan, emel dan banyak lagi kini boleh tinggal di sync seluruh telefon, tablet dan Mac.

Epal juga telah menyatukan mesej anda merentasi peranti anda: Aplikasi Mesej (dahulunya iMessages) akan menggantikan iChat pada Mac.

Bahawa bukan semua: Mountain Lion juga mendapat pusat pemberitahuan yang bekerja seperti pemberitahuan yang anda terima pada telefon anda. Permainan Pusat akan datang Mac juga, membolehkan anda untuk bermain permainan terhadap rakan-rakan anda yang memiliki iPhone dan iPads.

Aplikasi seperti Peringatan, Nota dan Kenalan juga semua mendapat versi desktop dan kursus ini selari dengan peranti mudah alih anda supaya data anda sentiasa up to date.

Yang paling menonjol: Apple kini menolak kemas kini perisian melalui App Store Mac, membayangkan bahawa App Store mungkin menjadi satu-satunya cara untuk mendapatkan perisian pada Mac anda pada masa akan datang.

Jadi apakah kelebihan komputer desktop anda bergabung dengan fungsi telefon anda? Dan terdapat mana-mana kelemahan?

Kesederhanaan

Sebab utama Apple mahu membuat kerja Macs seperti iPhone dan iPad adalah mudah. Atau sebaliknya, kesederhanaan.

Walaupun dekad inovasi dan ciptaan antara muka pengguna grafik, komputer masih terlalu mengelirukan dan kompleks bagi kebanyakan orang.

Manakala lebih berkuasa perisian dengan fungsi kompleks akan terus wujud untuk pengguna yang sangat teknikal, kebanyakan pengguna mahukan peranti yang mudah digunakan dan intuitif.

Kebangkitan iPad dan iPhone membuktikan bahawa ada permintaan yang besar kerana ia mudah itu, dan bahawa desktop juga perlu menjadi lebih diperkemaskan.

Kelemahan kesederhanaan? Sistem yang mudah adalah sering kurang “terbuka” dan memberi kebebasan yang kurang untuk mencuba sesuatu yang baru: Tugas adalah sama ada mudah untuk menyempurnakan (kerana pemaju berfikir penggunaan kes itu) atau tidak mungkin sama sekali.

Keselamatan

Sistem operasi mudah alih berpotensi menjadi lebih selamat daripada desktop mereka. Khususnya, jika Apple membuat App Store satu-satunya cara untuk memuat turun aplikasi ke Mac anda, ia akan menjadi lebih sukar untuk pengguna untuk memasang malware (sejak Apple manual meluluskan setiap aplikasi di kedai).

Apatah lagi, ciri-ciri mudah alih seperti mengesan lokasi peranti anda atau mengelap mereka dari jauh akan membuat desktop pengguna lebih selamat.

Terdapat kelemahan kepada kedai aplikasi, bagaimanapun.

Bukan sahaja peranti akan menjadi kurang terbuka – pembuat sistem operasi menjadi penjaga – tetapi anda boleh berhujah bahawa Apple dan pesaing-pesaingnya hanya mahu memaksa penggunaan kedai aplikasi supaya mereka membuat lebih banyak wang untuk diri mereka sendiri.

Menyegerakkan

Mungkin manfaat yang paling ketara membuat desktop bekerja lebih seperti telefon adalah perpaduan antara semua peranti anda.

Dengan yang serupa (atau tunggal) sistem operasi ke atas semua alat anda, menyegerakkan aplikasi, kenalan dan kalendar di antara mereka semua menjadi yang bersahaja.

Ada satu kekurangan untuk pengguna, bagaimanapun: Bersaing sistem operasi tidak cenderung untuk bekerja bersama dengan baik, dan menggunakan satu sistem operasi merentasi semua peranti ertinya kegunaan “dikunci di” lebih banyak berbanding sebelum ini.

Jadi ada anda mempunyai: komputer desktop anda menjadi lebih banyak seperti telefon anda – dan sebenarnya selaras antara kedua-dua satu hari nanti akan hilang.

Jika anda berfikir ia hanya peranti Apple yang diketuai ke arah sebuah sistem operasi yang mudah, walau bagaimanapun, yang anda hendak disalah anggap – Apple adalah semata-mata dalam berita kerana Mountain Lion menjadi tersedia kepada pemaju minggu lepas.

Malah, Microsoft Windows 8 mengambil isyarat dari Telefon Windows, yang bererti bahawa kedua-dua sistem operasi desktop utama akan meniru peranti mudah alih anda tidak lama lagi.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *