Cara-Cara Dapat dan Tingkatkan Jumlah Trafik Blog

Antara masalah utama yang dihadapi oleh blogger mahupun affiliate marketer ialah untuk mendapatkan trafik ke blog atau website mereka. Tanpa trafik, sesebuah blog atau website adalah seperti “ghost town”.

Penjanaan trafik penting untuk memastikan seseorang blogger itu mengetengahkan idea atau pendapatnya, manakala penjanaan trafik pula bererti jumlah potensi pendapatan yang bakal terhasil. Justeru, penjanaan trafik adalah sangat penting dalam menentukan sesebuah blog atau website itu berjaya ataupun tidak.

tingkatkan trafik blog
tingkatkan trafik blog

Di sini saya ingin berkongsikan cara-cara tingkatkan jumlah trafik blog ataupun website dengan pendekatan yang mudah dan senang. Mudah-mudahan cara penjanaan trafik ini dapat membantu anda dalam meningkatkan trafik blog anda.

Berikut adalah cara-cara untuk meningkatkan jumlah trafik di blog anda:

1. SEO

SEO merupakan cara yang selalu digunakan oleh blogger dan affiliate marketeer berjaya untuk tingkatkan jumlah trafik blog. Cara ini adalah untuk menguasai enjin carian. Dari pembuatan artikel atau content yang unik dan berkualiti serta mempunyai keyword yang dikehendaki.

Cara ini merupakan cara yang paling berkesan dan efektif untuk tingkatkan jumlah trafik blog disebabkan post anda akan di”rank” lebih baik lalu mendapat pendedahan yang lama di enjin carian.

2. Tulis Tajuk-Tajuk Yang Menarik

Tajuk utama adalah salah satu bahagian yang paling penting dalam kandungan tulisan blog anda. Tanpa tajuk yang menarik, walaupun kandungan blog post itu banyak komprehensif tetapi ia juga mungkin diabaikan oleh pmebaca.

Menguasai seni untuk menulis tajuk yang menarik perhatian pembaca. Sebagai contoh, penulis di BuzzFeed kerap menulis dua puluh tajuk utama sebelum akhirnya menetapkan mana satu yang paling menarik dan boleh menjana trafik ke blognya. Jadi berfikir dengan teliti mengenai tajuk utama sebelum anda menerbitkan artikel anda.

Boleh rujuk ke link ini untuk baca cara untuk mengeluarkan tajuk yang menarik.

3. Sasaran Kata Kunci Ekor Panjang(Long-tail Keywords)

Jika anda ingin mendapat kata kunci yang lebih mudah untuk anda rank di Google SERP, maka adalah bijak untuk anda membuat sasaran untuk target dengan kata kunci ekor panjang.

Walaupun ia bukan mudah juga untuk anda menyelidiki dan mendapat kata kunci ekor panjang, tetapi jika anda menghabiskan masa untuk buat carian tentang kata kunci ekor panjang yang mempunyai persaingan yang rendah dengan kadar penukaran yang tinggi(high conversion rate), maka anda akan dapat peluang yang baik untuk duduk di mukasurat pertama di Google dan ini akan dapat menjana lebih banyak pengunjung berkunjung ke blog anda.

4. Membina Backlinks

Backlink adalah pautan ke laman web anda dari laman web lain. Backlink dari perniagaan pelengkap atau pemangkin industri bukan sahaja akan membolehkan blog anda mendedah di depan khalayak yang lebih besar, tetapi ia juga akan mendorong traik yang berkualiti ke blog atau laman web anda.

Di samping itu, Google memungut backlink dan akan meningkatkan kepercayaannya blog anda jika ia melihat laman web yang berkualiti dan dipercayai oleh orang lain yang menunjuk bloga anda.

Jadi lebih banyak kepercayaan dari Google akan mengarah kedudukan yang lebih tinggi bagi blog anda, yang akan membawa kepada lebih banyak trafik. Perhatikan di Google secara percuma dengan backlink berkualiti.

Boleh anda rujuk ke link ini untuk mencari laman web yang berkualiti dan berpontensi untuk anda dapatkan backlink daripada mereka.

5. Social Network

Anda boleh submit post anda ke social network yang pelbagai untuk tingkatkan jumlah trafik blog anda. Cara ini merupakan antara cara yang paling senang dan efektif. Sebabnya, kebanyakkan orang zaman ini menghabiskan banyak masa di laman social network ini.

Kalau nak tingkatkan jumlah trafik blog, gunakan pelbagai platform ini untuk menghantar setiap post baru anda ke Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest dan macam-macam lagi.

6. Tinggalkan Komen

Komen juga mampu tingkatkan jumlah trafik blog anda. Commentluv adalah plugin yang merealisasikan serta dapat meningkatkan jumlah komen. Di samping anda mampu untuk mendapatkan trafik, anda boleh berkomunikasi dengan blogger lain dan memungkinkan network antara blogger.

7. Bekerjasama Dengan Influencers

Mempunyai influencer industri menerbitkan postingan blog di laman web anda atau membuat wawancara dengan mereka dan tulisnya ke dalam blog post dapat membantu untuk menjana trafik yang banyak melalui carian organik. Di samping itu, ia juga boleh menyebarkan blog anda melalui influencer yang menggalakkan kandungan kepada khalayak mereka.

Ini juga boleh membantu menambah lebih banyak variasi pada kandungan anda dan menunjukkan pelawat anda yang anda aktif dalam bidang tulisan anda.

Sebagai alternatif, anda boleh meminta influencer menyebutkan blog anda dalam ulasan mereka atau artikel yang mereka tulis. Walaupun kaedah ini adalah percuma, tetapi anda masih memerlukan kerjasama dengan influencer untuk menjadi pertukaran dengan manfaat bersama.

8. Forum

Forum juga cara yang agak berkesan dalam usaha anda untuk tingkatkan jumlah trafik blog. Anda boleh membuat post/thread baru di forum dan anda boleh meninggalkan jejak di forum tersebut. Pelbagai forum yang ada di luar sana. Pilihlah yang menepati cita rasa anda. Selalunya forum forum ini mempunyai pelbagai kategori sesuai untuk niche blog anda.

Sebagai contoh, forum seperti Carigold.com mempunyai beribu-ribu ahli yang aktif di dalam. Jika anda dapat membina nama anda di forum, maka apa yang anda cakap akan mempunyai kuasa dan jika anda post sesuatu yang bermakna di blog anda dan berikan link untuk mereka baca di blog anda, mesti ramai yang akan klik link itu untuk baca.

9. Google Ads

Sebelum itu dikenali sebagai Google Adwords, tetapi sekarang dah rebrand menjadi Google Ads.

Bagi mereka yang ingin memasarkan produk ataupun servis untuk mencapai potensi jualan yang tinggi adalah menggunakan Google Ads untuk menjadikan advertiser. Kalau anda mempunyai modal untuk membuat promosi, bolehlah melakukannya.

10. Blog Tetamu(Guest Blogging)

Anda juga boleh menjadi blogger tetamu. Kenal pasti blog yang mempunyai pembaca yang relevan dengan blog anda. Lihat jika anda boleh menyumbangkan artikel ke blog mereka dengan backlink ke blog anda. Pastikan kandungan anda adalah relevan dan bermanfaat kepada khalayak mereka supaya blogger lain lebih mampu untuk menerima artikel dari anda.

Jadi, blog tetamu adalah taktik yang anda tulis untuk blog lain. Sebagai balasan, pemilik editor blog lain biasanya akan membolehkan anda memaut kembali ke blog atau laman web anda.

Faedahnya termasuk:

  • Lebih banyak trafik rujukan.
  • Lebih banyak pautan balik (yang berkaitan dengan kedudukan dalam carian enjin).
  • Meningkatkan kesedaran jenama.

Cabaran terbesar dengan blog tetamu ialah mencari blog yang bersedia menerima artikel yang ditulis dari anda. Jadi anda perlulah bersabar dan menunjukkan keikhlasan anda semasa berbincang dengan mereka untuk post artikel ke blog mereka.

Berikut merupakan antara cara-cara yang selalu digunakan oleh anda semua. Saya yakin anda boleh mendapat banyak lagi maklumat mengenai cara untuk tingkatkan jumlah trafik blog di luar sana. Diharapkan ini dapat membantu.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *