Butik Online – Perniagaan Pakaian Berfesyen Zaman Kini

Butik mempunyai banyak jenis, seperti butik kedai, butik online dan sebagainya. Butik (Boutique) merupakan satu kedai kecil yang menjual pelbagai jenis pakaian dan barang kemas.

butik baju online

Pakaian dan barang kemas yang dijual adalah jenis tradisional atau fesyen terkini, tapi barang-barang yang dipamerkan adalah terhad untuk pelanggan.

Pelanggan boleh memilih pakaian dan barang kemas sesuka hati untuk perbandingan. Cara butik yang dijual dalam pasaran mempunyai banyak jenis dan butik online merupakan salah satu arah pasaran baru.

Apa itu butik online?

Butik Online merupakan sejenis kedai yang mempamer dan menjual pakaian dan barang kemas yang berfesyen dalam laman web. Ini adalah satu trend yang terkini, sebab kegunaan internet yang semakin luas menggalakkan pembangunan e-dagang dan butik online adalah salah satu jenis dagangan.

Barangan berfesyen boleh dijual dalam harga yang murah dengan kejimatan kos sewaan kedai. Ruang untuk mempamerkan pakaian dan barang kemas fesyen adalah luas dalam perniagaan online.

Pemilik online hanya perlu upload gambar-gambar pakaian dan barang kemas dalam laman web sendiri yang terdaftar.

Contoh Butik Jenis Kedai.
kedai butil

Contoh Butik Online
Zalora

 

Manfaat Perniagaan Butik Online

Butik online merupakan arah pemasaran baru perniagaan. Manfaatnya banyak dan sesuai untuk sebahagian pelanggan yang tiada masa untuk membeli-belah. Manfaat pertama, pelanggan tidak perlu beratur atau memerah dengan pelanggan yang beramai di dalam kedai yang sempit, terutamanya musim promosi (promotion).

Biasanya Ruang butik adalah terhad untuk memenuhi jenis jenis baju berfesyen, tetapi butik online boleh mengatasi kelemahan ini. Ruang Ruang untuk memuatkan saiz gambar atau data boleh dikembangkan dengan mudah saja.

Pelanggan yang tiada masa untuk shopping, boleh menjimat masa dengan memilih pakaian yang suka dalam laman web. Pilihan yang banyak dan harga berpatutan biasanya ditawarkan oleh butik kedai online, sebab mereka sudah jimat Kos kedai dan kakitangan jualan. Ini menjadikan satu tarikan kepada para pelanggan.

Selain itu, aksesori untuk mengimbangkan pakaian boleh dapat dengan senang dalam laman web butik online. Ini merupakan satu kesempatan butik online yang mengatasi butik kedai dalam zaman ini. Kos perniagaan yang tinggi, terutamanya kos sewa kedai yang menewaskan kebanyakan penjual.

Butik pasaran baru ini adalah pembebas untuk penjual butik dalam pasaran baru dan juga membantu pengguna menjimat wang dengan membeli butik yang berkualiti sama.

6 Manfaat Menggunakan Busana dan Baju Muslim

Malaysia adalah negara yang mempunyai populasi yang besar yang memeluk agama islam. Akan tetapi, banyak kaum wanita di negara ini tidak memahami tentang kepentingan untuk menutup aurat. Padahal Islam selalu memberi amaran kepada umatnya untuk selalu menutup auratnya.

Bagi wanita dewasa, kita banyak melihat banyak remaja putri yang tidak malu-malu mengumbar aurat hanya untuk menarik lawan jenisnya. Punca lain yang mungkin mempengaruhi mereka tidak memakai baju muslim adalah kerana faktor persekitaran dan pendidikan dari orang tua mereka.

Jika sudah begini, maka tidak hairan akan tahap kejahatan seksual dan pergaulan bebas di kalangan remaja semakin meningkat.

Hal ini bukanlah sekadar omong kosong belaka, sudah banyak fakta dari pelbagai survey yang dilakukan di beberapa bandar besar di negara ini yang memperlihatkan betapa teruk dan bahaya daripada pendedahan aurat tersebut.

Ikuti Hukum Islam

Menurut hukum islam, mengenakan busana dan baju muslim adalah wajib hukumnya. Tentu umat Islam seharusnya sudah mengetahui arti kata wajib dalam islam.

Wajib dalam agama Islam bermaksud jika dikerjakan mendapat pahala dan jika tidak dikerjakan akan mendapat azab. Jika kita faham maksudnya tentu perempuan islam akan berfikir seribu kali untuk mengumbar auratnya.

Beberapa manfaat yang diperolehi oleh seorang jika mengumbar aurat adalah:

  1. Mereka akan terhindar dari siksa kubur dan neraka dari Allah SWT. Hal ini telah dijelaskan di dalam Al-Quran dengan sangat jelas pada surat An-Nur ayat 31 yang mewajibkan bagi para wanita muslim untuk menutup “perhiasannya” dengan busana dan baju muslim sesuai dengan ketentuan yang berlaku.
  2. Potensi untuk berlakunya MBA (Married by accident) akan diperkecil. Seseorang yang mengerjakan perintah islam sudah pasti akan terhindar dari perbuatan maksiat. Hal ini telah dijanjikan oleh Allah dalam Al-Quran dan al-Hadis.
  3. Menyejukkan dan menenangkan hati. Beberapa perempuan yang pernah saya wawancara mendedahkan bahawa mereka lebih percaya diri dan mempunyai ketenangan batin yang tidak pernah mereka miliki sebelum mereka menggunakan busana muslim.
  4. Mendekatkan diri pada Allah. Jika kita telah yakin untuk menutup aurat kita maka itu merupakan bukti bahawa kita meyakini Allah dan menuruti segala perintahnya sehingga secara tidak sedar kita akan semakin dekat dengan Allah. Mungkin inilah sebab mengapa ramai wanita muslim yang mendapat ketenangan batin setelah mereka menutup auratnya.
  5. Mendapat pahala yang tak terhingga. Jika kita tidak menutup aurat maka dosa akan mengalir kepada kita setiap detik dan setiap saat. Akan tetapi, bagaimana jika kita telah menutup aurat kita? Tentu saja pahala akan terus mengalir kepada kita setiap detik dan setiap saat pula.
  6. Terhindar dari tindak pelecehan seksual. Menutup aurat akan menyembunyikan sesuatu yang “berharga” yang ada di dalam diri kita. Oleh kerana itu, pencetus seseorang untuk melakukan penderaan seksual terhadap diri kita dapat ditekan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *