Web
Analytics

Bagaimanakah Untuk Mandikan Bayi Baru Lahir?


Setiap bayi perlu selalu dimandikan. Ini untuk mengelakkan ruam merah ataupun alahan pada kulit serta mengekalkan kebersihan bayi. Ia juga merupakan satu langkah yang dapat mengeratkan hubungan si ibu dengan bayinya.

Namun, bukan semua bayi akan menikmati air suam yang membasahi tubuh badannya. Mereka memerlukan masa untuk adaptasi kepada sensasi baru pada kulit mereka.

mandian bayi

Mandikan Bayi – Cabaran Untuk Ibu Bapa

Selain menyusu, mandikan bayi merupakan cabaran yang agak tinggi untuk ibu bapa khususnya untuk pasangan baru yang pertama kali mendapat cahaya mata.

Dengan saiz bayi baru lahir yang kecil serta tubuh badannya yang masih lembut, agak susah untuk menegak dan memegang bayi ketika mandi.

Sila rujuk video klip ini untuk belajar cara yang sesuai untuk mandikan bayi anda serta barang-barang kegunaan yang perlu disediakan sebelum bermula.

Antara barang yang perlu disediakan terlebih dahulu sebelum memulakan mandian bagi ialah seperti tuala mandi, shampoo, sabun, lampin, tuala kecil dan sebagainya.

Tempat Yang Sesuai Untuk Proses Mandian Bayi

Untuk beberapa minggu pertama, sinki dapur merupakan tempat yang sesuai untuk proses mandian bayi baru lahir anda.

Anda boleh gunakan tab mandi yang besar tetapi si ibu perlu berlutut atau bersandar. Anda perlu berhati-hati supaya tidak mencederakan tulang belakang si ibu yang baru melalui proses kelahiran anak.

Perkara Yang Perlu Diingati

Ada beberapa perkara yang perlu diingat apabila mandikan bayi baru lahir, antaranya termasuk:

  • Sediakan semua barangan mandi yang diperlukan, seperti pencuci badan bayi, syampu bayi, kain cuci bayi, dan tuala. Juga pastikan mandian bayi sudah dipenuhi dengan air.
  • Pastikan lampin bayi, krim, dan pakaian sudah disediakan di tapak semaian supaya anda tidak perlu tergesa-gesa setelah selesai mandi bayi anda.
  • Apabila semua sudah bersedia, bayarkan bayi, bungkus tuala dan bawa bayi ke mana sahaja anda ingin mandikan bayi.
  • Pastikan suhu air adalah betul, dengan memasukkan siku ke dalam air dan uji supaya suhu air tidak terlalu panas. Terdapat mainan mandi bayi di pasaran, yang boleh diletakkan di dalam bilik mandi, yang menunjukkan warna yang berbeza apabila terlalu panas. Anda boleh beli satu jika anda merasakan anda mungkin memerlukannya.
  • Ia adalah masa untuk anda relaks dan membuat bayi anda menyeronokkan diri dengan mandian. Bayi boleh rasa jika anda tidak relaks, ini akan menjadikan bayi anda merasa tidak selamat, dan bayi tidak akan menikmati mandi.
  • Pastikan kepala dan bahu bayi anda berada di atas air. Letakkan kepala bayi anda di telapak tangan anda, jadi anda mempunyai kawalan keseluruhan badan bayi anda sepanjang masa. Cuci semua kawasan dengan baik, dan pada masa yang sama, anda boleh bersembang dengan bayi anda atau menyanyi lagu untuk dia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts