6 Sebab Mengapa Blog Dibina

Sebab atau tujuan pembinaan blog ini aku kategorikan sebagai tutorial asas kerana untuk permulaan amat penting bagi kita mengetahui tujuan sebenar membina blog.

Jika tiada tujuan, maka kita akan kehilangan identiti dan menyebabkan blog itu mati begitu saja. Aku pernah mengalaminya ketika rasa macam nak padam je blog ni. Tapi, tak jadi. Hahaha..

why by kekszfolt

Pernahkah bertanya kepada diri anda sebab anda buat blog tersebut ?. Mari lihat 6 sebab utama berdasarkan pemerhatian aku sendiri.

1. Blog sebagai hobi.

Menjadikan dunia blog sebagai hobi merupakan pilihan bagi sesetengah individu. Blog seumpama ini lazimnya berkonsepkan peribadi atau diari. Bagi mereka, blog digunakan untuk meluahkan segala-galanya dari persfektif mereka sendiri.

Sesetengah pendapat mengatakan blog yang berkonsepkan diari ini tidak kekal lama. Aku kurang bersetuju sebab kisah hidup seseorang berbeza-beza. Mana mungkin setiap hari orang itu melalui situasi yang sama kan ?.

Ya, ia mungkin akan mati jika kisah hidup itu dipandang dari satu sudut saja. Jadi, pelbagaikan kisah tersebut yang mungkin memberi pengajaran kepada pembaca. =)

2. Menjana pendapatan atau membuat perniagaan.

duit wang

Bahasa mudahnya ialah buat blog sebab nak buat duit. Ini merupakan salah satu punca yang boleh dikatakan ramai orang bertujuan sedemikian. Yelah, mana ada orang tak suka duit kan? Pendapatan dapat dijana dengan mendaftarkan blog di syarikat-syarikat pengiklanan seperti Nuffnang, Google Adsense, Youthsays dan lain-lain.

Sebab tu entri pasal cara tingkatkan trafik biasanya mendapat hits tertinggi. Namun, ada juga yang meletakkan gambar-gambar atau tajuk berunsur lucah bagi menarik perhatian pembaca supaya klik ke link-link tertentu, yang akan menghasilkan pulangan wang ringgit. Perlu ke begitu ?. Membangkitkan syahwat pembaca semata-mata kerana DUIT. hmm..

Para peniaga juga sekarang ini gemar menggunakan blog sebagai medium pemasaran. Pepatah moden mengatakan,”dunia di hujung jari anda”. Jadi,transaksi dan penyebaran maklumat melalui blog dilihat cara yang paling pantas dan berkesan. Dengan satu klik, pengguna boleh mendapatkan info barangan tanpa perlu bersusah-payah pergi ke kedai.

3. Memperkenalkan nama persatuan atau Badan Bukan Kerajaan ( NGO )

Organisasi persatuan juga sekarang ini lebih selesa memilih blog sebagai flatform memperluaskan objektif mereka. Baik persatuan belia, wanita mahupun badan yang bercorakkan tarbiyyah pasti akan membina blog untuk menyampaikan maklumat kepada masyarakat dan ahli mereka.

Aku meletakkan ini sebagai sebab utama kerana aku ada membantu dalam pembinaa blog KPIJ . Mudah untuk orang ramai mengetahui latar belakang, objektif, organisasi seta cara untuk menghubungi persatuan tersebut.

4. Sumber informasi bagi laman web agensi kerajaan.

Ini perkara biasa bukan?. Agensi-agensi kerajaan akan membuat laman web sendiri untuk membolehkan masyarakat menghubungi mereka seperti majlis perbandaran, pejabat kementerian dan lain-lain. Biasanya laman web sebegini hanya untuk menyampaikan informasi saja, bercorakkan satu hala komunikasi.

5. Medium untuk berdakwah.

Dakwah juga boleh dijalankan melalui blog. Aku perhatikan blog-blog yang berunsurkan tarbiyyah ini tidak kurang hebatnya. Jika disemak Alexa Rank blog sebegini, agak tinggi juga. Ini membuktikan masyarakat sekarang sudah mula meminati blog bercorak sebegini.

Bagus juga kan, internet tidak disalahguna dengan mengajak orang ke arah kebaikan. Tetapi, pastikan penulis itu seorang yang tinggi ilmunya sebab hal akidah merupakan satu perkara yang serius. Contoh-contoh blog dakwah yang aku biasa baca ialah Saifulislam.com dan Ust. Zaharuddin.

6. Pusat tuisyen online.

Sekarang ini pembelajaran juga boleh dilakukan melalui blog. Tidak perlu menghantar anak-anak ke pusat tuisyen, hanya perlu sediakan jaringan internet sahaja. Anak-anak boleh memuatturun soalan-soalan peperiksaan,tutorial dan cara pembelajaran.

Kemudian, emailkan kepada guru tersebut dan keputusan akan diketahui. Golongan di bandar biasanya memilih cara sebegini disebabkan jadual harian yang sibuk.

Aku tahu benda ni pun dari pensyarah fizik aku masa kat pusat asasi dulu. Baru-baru ni ada berhubung dengan beliau dan dia menyatakan dia buat tuisyen melalui blog. Menyampaikan ilmu dapat, income pun masuk. =)

Setakat apa yang aku perhatikan jenis-jenis blogger, 6 ini yang kerap aku jumpa. Kalau ada yang aku terlepas pandang, bolehlah tambah. Tujuan membina blog ini amat penting dan menjadi perkara asas bagi mengelakkan blog anda gelap dan bersawang di hari-hari mendatang.

Konklusinya, blog anda termasuk dalam kategori mana ye ?. Jom kongsi !

*nota kecik : ini permulaan bahagian tutorial dalam blog aku ni, dalam usaha membina blog banyak perkara yang aku belajar dan mungkin boleh dijadikan kisah untuk dikongsi. Itulah yang dinamakan,”bila pengalaman menjadi kisah.. ”

5 Sebab Kenapa Orang Ramai Suka Guna Blogger.com

Hari ini saya ingin berkongsi kepada semua anda dengan sebab kenapa ramai orang yang tulis blog suka menggunakan blogger.com untuk jadikan portal mereka. Banyak sebabnya, tetapi saya boleh berikan 5 sebab kenapa.

Selain berbelog, ada juga orang yang terlibat dengan membuat bisnes online. Ada yang tukar untuk pakai domain dan hosting yang perlu bayar.

Tetapi terdapat ramia orang setelah guna dan beberapa perkara berlaku, mereka beralih semula menggunakan blogger.com sebagai salah satu medium untuk mereka menjalankan bisnes.

Medan penulisan blog, blogger.com masih menjadi pilihan pertama bagi mereka. Terdapat banyak kemudahan yang telah disediakan oleh portal yang percuma ini dan diharap kemudahan ini akan berterusan dan percuma.

blogger
blogger

Di sini saya kumpulkan 5 Sebab kenapa orang ramai suka guna blogger.com

1. Keselamatan
Kini faktor keselamatan menjadi semakin penting dan ia merupakan faktor keutamaan bagi orang ramai. Berita baik adalah Blogger.com itu yang dimiliki oleh Google agak sukar untuk diceroboh.

Terdapat kawan saya yang cuba menggunakan hosting yang perlu bayar yuran bulanan untuk beberapa kali, tetapi nampaknya nasib baik tidak berpihak kepada mereka dan terdapat terlalu banyak masalah security yang dihadapi, Akhirnya, mereka beralih menggunakan blogger.com semula.

2. Kestabilan
Ramai yang menggunakan blogger.com sejak ia diperkenalkan dan ada yang sudah pakainya buat lebih daripada 10 tahun. Maklumat di blog sejak tahun itu masih ada lagi sehingga kini.

Walaupun teknologi memecut laju, maklumat itu masih dapat mereka lihat samada melalui desktop, laptop atau mobile. Jadi, ia mempunyai kestabilan yang banyak kekal walaupun teknologi banyak berubah. Berbanding dengan banyak pembekal blog percuma yang sudah lama tak wujud lagi.

3. Mobile
Ciri mobile atau lebih dikenali sebagai responsive template yang terdapat di platform ini memang membuatkan orang ramai susah berpisah dengannya. Bagi pengguna mobile buat masa ini, hampir kebanyakan masa menggunakan mobile untuk melihat apa-apa maklumat di internet.

Bagi blogger yang menggunakan template asas di blogger.com iaitu template asal yang terdapat untuk portal ini, blog-blog ini amat mudah untuk diakses dengan menggunakan mobile. Apa-apa jenama mobile phone pun boleh akses saja.

4. Jimat Masa
Masa amat berharga untuk semua orang. Setiap masa yang diperuntukkan kita akan harap ada sesuatu yang dihasilkan. Blogger.com telah merealisasikan impian semua orang. Melaluinya semua perkara asas boleh dibuat dengan pantas.

Perkara seperti membuat blog baru, post baru, muat naik gambar yang baru diambil dan seterusnya akan terus dipaparkan di internet. Dan apa yang lagi mengagumkan adalah ia cuma ambil beberapa ketika untuk Google index dan masuk dalam enjin carian.

Blog terkini yang dibuat oleh kebanyakan pengguna ambil masa kurang satu jam, mungkin kurang setengah jam walaupun menggunakan mobile phone untuk tulis. Semua maklumat mungkin telah berada di telefon bimbit bagi mereka seperti gambar, video dan sedikit maklumat yang kebetulan mereka hafal.

5. Mudah Kemas Kini
Apabila sudah daftar dan memiliki sebuah blog, tentunya ada info-info baru yang ingin dimasukkan. Blogger.com menyediakan kemudahan agar blog mudah dikemas kini. Ia memudahkan pengguna untuk kemas kini melalui desktop, laptop atau telefon bimbit.

Bagi telefon bimbit, asalkan ia mempunyai data atau sambung ke WiFi, dan juga boleh menghantar email, ianya cukup untuk mengemas kini blog.

Sekarang hampir semua orang biasanya menggunakan telefon bimbit untuk mengemas kini blog. Post-post yang hanya mempunyai teks dan gambar boleh dikemas kini melalui telefon bimbit dengan mudah sekarang.

Jika anda minat untuk tulis blog, boleh anda daftar satu akaun di blogger.com sekarang juga.

Artikel berkaitan:
Simptom Blogger Burnout Dan Cara Atasinya

One Comment on “6 Sebab Mengapa Blog Dibina”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *