10 Soalan untuk Bertanya Kepada Pakar SEO

Jika laman web anda tidak muncul pada halaman pertama di Google, Bing atau Yahoo tanpa servis daripada pakar SEO, bakal pelanggan anda mungkin tidak tahu syarikat anda wujud. Pendedahan dalam carian enjin boleh menjadi kritikal untuk meningkatkan kunjungan ke laman web anda, yang boleh membawa kepada peningkatan kesedaran jenama, jualan dan keuntungan yang lebih tinggi.

pakar seo
pakar seo

Tetapi bagaimana jika anda tidak mempunyai masa dan kepakaran teknikal untuk meningkatkan kedudukan carian enjin untuk laman web anda? Ia mungkin masuk akal untuk mengupah pakar SEO (Search Engine Optimization) yang berpengalaman untuk melaksanakan kerja ini.

Berikut adalah 10 soalan penting untuk bertanya apabila mempertimbangkan bakal tentang seseorang pakar SEO:

1. Bolehkah saya mempunyai senarai pelanggan anda pada masa kini dan masa lalu?

Seorang pakar SEO bereputasi harus terbuka untuk berkongsi senarai ringkas tentang bekas pelanggan, kata Vanessa Fox, pengarang Marketing di Zaman Google (Wiley, 2012) dan pengasas Nine By Blue, pembekal perisian SEO yang berdasar di Seattle.

Rujukan ini boleh membantu anda menilai keberkesanan calon itu, dan juga mengesahkan bahawa orang itu memang bekerja pada kempen SEO tertentu. Pelanggan mungkin tidak memberikan analisis tertentu, Fox berkata, tetapi mereka akan dapat sekurang-kurangnya memberitahu anda jika mereka menjana kesan positif ke atas kedudukan carian mereka, terutamanya dalam conversion dan dalam mendapatkan pengunjung, sebagai akibat langsung daripada usaha pakar itu.

2. Bagaimana anda akan meningkatkan kedudukan enjin carian saya?

Mengelakkan pakar SEO yang tidak bebas membincangkan kaedah mereka secara terperinci, pengasas Moz Rand Fishkin berkata demikian. Moz merupakan sebuah syarikat perisian pemasaran internet yang berpangkalan di Seattle dan penulis bersama The Art of SEO (O’Reilly, 2012). Mereka perlu menjelaskan strategi yang mereka akan gunakan untuk meningkatkan kedudukan enjin carian laman web anda, serta anggaran berapa lama dalam realistik yang mereka akan ambil untuk mencapai matlamat kempen SEO yang anda bersetuju dengannya.

Pastikan cadangan pakar itu termasuk kajian teknikal awal untuk laman web anda untuk mengelakkan sebarang masalah yang boleh menrendahkan kedudukan enjin carian anda, termasuk pautan yang rosak dan kesilapan halaman. Pakar itu juga perlu menyediakan “on page” pengoptimuman, proses untuk membuat laman web anda sebagai enjin carian mesra. Ia melibatkan meningkatkan URL dan menghubungkan struktur pautan dalaman laman web anda, bersama-sama dengan mengubahsuai laman web titles, headings dan tags.

Juga, tanya pakar SEO itu sama ada mereka memberikan “off page” strategi SEO untuk meningkatkan kesedaran mengenai kandungan anda di laman web yang lain, sering melalui blog, platform media sosial dan siaran surat khabar.

3. Adakah anda mematuhi garis panduan webmaster carian enjin?

Anda mahu pakar yang ketat mematuhi amaran webmaster yang disiarkan secara umum di laman Google, yang khusus melarang 12 helah SEO biasa, termasuk menjana kandungan spam secara automatik dan menambah teks tersembunyi dan pautan yang palsu. Jika pakar itu tidak mengikuti garis panduan tersebut, laman web anda boleh dikembalikan kepada kedudukan hasil carian yang rendah. Atau lebih teruk lagi, Google boleh mengharamkan laman anda dari hasil carian sama sekali.

Bing dan Yahoo juga mempunyai amaran webmaster di mana semua pakar hendaklah memastikan mereka ikuti panduan yang diberikan.

4. Bolehkah anda menjamin laman web saya akan mencapai kedudukan nombor satu di Google, Bing dan Yahoo?

Jika pakar itu menjawab ya, Fox memberi amaran, “Anda patut pusing badan dan berlari secepat mungkin.” Walaupun ia adalah mustahil untuk menjamin kedudukan nombor satu untuk mana-mana enjin carian, beliau berkata, tetapi terdapat beberapa pakar SEO yang tidak beretika memang berani untuk membuat jaminan palsu tersebut.

Menganggap ia sebagai satu amaran jika pakar yang mengatakan dia mempunyai hubungan orang dalam dengan Google atau mana-mana enjin carian lain yang akan meningkatkan kedudukan laman anda di carian engin dalam masa yang singkat. Hanya Google, Bing dan Yahoo boleh mengawal bagaimana kedudukan sesebuah laman web untuk kedudukan laman dalam hasil carian mereka.

5. Adakah anda berpengalaman untuk meningkatkan hasil carian tempatan?

Membolehkan laman wujud di top dalam keputusan enjin carian tempatan adalah amat penting untuk perniagaan kecil dan SME yang cuba untuk menarik pelanggan berdekatan, Rand berkata. Anda akan mahu dapatkan servis daripada syarikat yang mempunyai kepakaran dalam teknik SEO tempatan.

Jika laman web anda dioptimumkan untuk apa yang dikenali sebagai “SEO tempatan” atau Local SEO, ia akan muncul apabila seseorang berdekatan mencari kata kunci yang berkaitan dengan perniagaan anda. Untuk mencapai matlamat itu, seorang pakar SEO perlu taruh bandar dan negeri perniagaan anda atas tag tajuk laman web anda dan juga penerangan meta (meta description), dan mendapatkan laman web anda disenaraikan di Bing, Yahoo, dan Google.

6. Adakah anda akan berkongsi dengan saya semua perubahan yang anda buat atas laman web saya?

Pengoptimuman enjin carian mungkin akan perlukan beberapa perubahan dan pengekodan ke laman web yang anda sedia ada. Adalah penting untuk mengetahui dengan tepat apa pelarasan pakar itu merancang untuk membuat dan berapa banyak laman web yang akan diubah. Jika anda mahu calon untuk mendapatkan kebenaran anda sebelum mengakses dan mengubah kod laman web anda, pastikan anda memberitahu mereka sebelum tu.

Sebagai contoh, pakar akan menambahkan tag tajuk baru kepada kod HTML anda yang sedia ada atau mengubah suai kod yang sedia ada? Adakah mereka akan menyediakan tambahan kandungan penulisan untuk mengetengahkan produk dan perkhidmatan anda untuk meningkatkan pendedahan laman, kata kunci pada halaman yang relevan kepada bakal pelanggan anda? Dan adakah mereka merancang untuk ubai suai semula semua atau sebahagian daripada navigasi laman web anda atau menambah laman baru ke laman web anda?

Baca juga: Cara-cara tingkatkan jumlah trafik blog

7. Bagaimana anda mengukur kejayaan kempen SEO anda?

Untuk mengukur kejayaan usaha SEO, anda perlu mengesan dengan tepat berapa banyak trafik yang dihantar ke laman web anda dan trafik semua ni datang dari mana. Consultants perlu berpengalaman dalam menggunakan Google Analytics untuk mengesan peningkatan dalam kedudukan enjin carian laman web anda, bilangan pautan dari laman web lain memandu trafik ke anda, jenis kata kunci pencari gunakan untuk mencari laman web anda, dan banyak lagi.

google analytics
google analytics

Pastikan anda bertanya berapa kerap mereka merancang untuk berkongsi analisis penting dengan anda dan bagaimana mereka akan menggunakan data untuk terus meningkatkan kedudukan enjin carian dan trafik laman web anda.

8. Bagaimana berkomunikasi dan kekerapan?

Gaya komunikasi pakar SEO adalah berlainan berbanding dengan perkhidmatan pelanggan umum. Anda perlu mencari seseorang yang mempunyai cara komunikasi yang paling sesuai dengan keperluan anda. Tanya jika calon lebih suka bercakap secara peribadi atau melalui telefon, Skype, Whatsapp, SMS atau e-mel. Dan mengetahui berapa kerap dia akan memberitahu anda dengan status kemas kini.

9. Berapa banyak yuran caj dan terma pembayaran?

Anda perlu tahu berapa banyak yang anda akan dikenakan untuk bayaran servis SEO itu dan juga sama ada pakar SEO itu akan dibayar setiap bulan atau ikut projek. Pembayaran berasaskan projek adalah yang paling biasa dalam industri perundingan SEO, dan caj mereka boleh berbeza-beza secara meluas, bergantung kepada saiz dan kerumitan projek. Kebanyakan projek kontrak adalah antara $1,000 dan $7,500, menurut kajian harga SEO dari Moz pada tahun 2011 dengan lebih daripada 600 syarikat SEO.

Kajian ini juga mendapati bahawa caj yang paling biasa adalah antara $251 hingga $500 sebulan untuk projek yang lebih rendah dan $2,501 hingga $5,000 sebulan untuk projek yang lebih rumit. Manakala kadar setiap jam yang paling biasa adalah di antara $ 76 hingga $ 200. Fox berkata perunding yang khusus berkhidmat perniagaan kecil sering mengenakan bayaran yang lebih rendah berbanding dengan syarikat khusus dengan perkhidmatan SEO.

Soalan lain yang berkaitan dengan pembayaran yang penting termasuk juga: Berapa kerap bayaran invois yang dikenakan – setiap 30, 60 atau 90 hari? Adakah terdapat caj faedah bagi pembayaran lewat?

10. Apa yang berlaku apabila kita ingin tamatkan servis SEO?

Apabila tamat tempoh kontrak anda atau jika anda menamatkannya awal, anda masih perlu mengekalkan hak pemilikan untuk semua kandungan web yang dioptimumkan oleh pakar SEO yang telah anda bayar, Fox berkata.

Oleh itu, anda akan ingin memastikan kontrak menyatakan bahawa apabila penamatan kontrak, syarikat SEO tidak akan berubah atau mengeluarkan apa-apa kandungan yang ditambah, diubah suai atau dioptimumkan bagi pihak anda. Anda juga harus bertanya consultant itu sama ada mereka mengenakan sebarang yuran untuk awal penamatan kontrak, jika ya, anda perlu mereka menyatakan dalam kontrak.

Baca juga: Blogger yang serius tulis SEO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *