Web
Analytics

10 Punca Kerja Semakin Tak Seronok Dan Cara Selesaikan


Entri ini khas ditujukan kepada golongan pekerja yang makan gaji. Bukan kerana bekerja makan gaji itu tak elok tetapi kerana faktor-faktor yang akan saya kongsikan selepas ini.

Bagi golongan profesional mungkin tak masuk senarai kerana kerjaya sebegitu memerlukan kelayakan iktisas yang tinggi. Ini cerita untuk kerja-kerja yang biasa sahaja.

kerja jadi bosan

1. Salah bidang

Tidak dinafikan menceburi bidang yang salah menyebabkan seseorang bekerja dalam keadaan terpaksa. Hari-hari yang dilalui menjemukan baik semasa bekerja maupun berada di rumah. Mungkin pada mulanya nak cuba menceburi bidang yang baru. Rupa-rupanya tersalah pilih dan kesannya merana badan.

2. Gaji kecil

Ada yang bekerja semata-mata faktor gaji. Apabila mendapati gaji kecil dan asyik tak mencukupi setiap bulan tentulah hilang rasa seronok bekerja. Gaji yang diperolehi tak lepas makan minum, bayar sewa itu ini dan sebagainya. Kesempitan hidup amat terasa dan mengganggu emosi bekerja.

3. Kerenah ketua

Dalam setiap pekerjaan kita memang memerlukan seorang ketua. Ada kedapatan ketua yang kurang bijak dan skill pengurusan yang lemah. Pekerja bawahan menjadi mangsa. Mereka mangsa keadaan menyebabkan perasaan bekerja kurang seronok. Tambahan pula berlaku politik pejabat. Siapa yang tak tahan memang rasa nak berhenti kerja.

4. Jiwa usahawan

Pekerja yang ada jiwa usahawan sukar untuk bekerja makan gaji seumur hidup. Jarang-jarang mereka sanggup bekerja sampai pencen. Mereka lebih rela mencari rezeki dengan berniaga. Mungkin menjadi usahawan adalah sesuatu yang cukup ketara kepada mereka yang ada jiwa usahawan.

5. Faktor agama

Jika melibatkan soal agama memang agak sensitif. Pekerja yang dilarang untuk menunaikan kewajipan solat boleh memprotes dengan berhenti dengan cara yang baik. Buat apa lama-lama bekerja sedangkan jiwa mereka memberontak. Buat itu salah dan buat ini pula tak betul terutama melibatkan soal hukum halal dan haram.

6. Kekurangan cabaran

Apabila seorang pekerja merasakan bahawa pekerjaan dia kurang mencabar, dia boleh menjadi bosan. Sekiranya anda seorang pekerja baru, anda mungkin mendapati pekerjaan anda agak mencabar pada mulanya apabila anda belajar tentang dasar, prosedur syarikat dan tanggungjawab kerja baru.

Walau bagaimanapun, bila anda sudah bekerja untuk beberapa bulan atau tahun, anda mula rasa bosan, terutamanya jika pekerjaan anda itu merupakan kerja yang berulang setiap hari. Atau jika minat kerjaya anda berubah kepada sesuatu yang tidak berkaitan dengan tanggungjawab dan cabaran untuk kedudukan kerja anda sekarang.

7. Cuma ada sedikit peluang untuk perkembangan dan pembelajaran

Bayangkan anda melakukan tugas yang sama selama dua minggu, dua bulan, atau dua tahun. Anda selalu berulang seperti satu robot tanpa perlu otak untuk fikir. Bagaimana perasaan anda? Saya pasti awak akan rasa amat bosan dan hilang kesemuaan semangat untuk pergi bekerja.

Jika syarikat anda tidak memberikan peluang yang cukup untuk anda meningkatkan ilmu dan belajar sesuatu yang baru, dan anda tidak dapat melihat apa-apa yang boleh lagi anda belajar di syarikat ini, anda akan mula kecewa dan mungkin merasa bosan dengan pekerjaan anda.

8. Anda tidak merasa terlibat dalam pekerjaan

Ini adalah masalah yang biasa, dengan tugas yang diberikan kepada anda tidak benar-benar merangsang atau memberikan semangat untuk anda lakukan. Sekiranya tidak ada cara untuk menukar tugas yang sedang anda lakukan, maka anda akan jadi semakin tidak berminat dengan pekerjaan anda lagi.

9. Anda tidak dihormati dalam syarikat

Kadang-kadang tidak kira sama ada pekerjaan anda adalah mencabar atau tidak, tetapi jika anda rasa anda tidak dihormati oleh rakan sekerja, manager atau boss anda, anda akan mula rasa bosan dengan pekerjaan anda.

Rasa tidak menghormati boleh menyebabkan kebencian dan lepas tu menjadi kebosanan. Jika anda percaya ia berlaku, anda perlu melihat sama ada pendapat anda yang tidak dihormati atau sama ada semua rakan sekerja anda mempunyai fikiran dan perasaan yang sama.

10. Sumbangan anda tidak dipentingkan

Kadang-kadang anda bekerja untuk sebuah syarikat yang besar dan sumbangan anda mungkin terasa begitu kecil dan macam tidak bermakna untuk sesiapa pun. Anda akan selalu bertanya-tanya mengapa anda melakukan semua ini dan Lama-kelamaan anda akan kehilangan semangat dan mula jadi bosan.

Cara-cara Untuk Mengatasi

1. Beritahu bos atau penyelia mengenai situasi kerja anda

Ia adalah baik untuk anda bercakap dengan bos atau penyelia anda jika mereka mengalu-alukan maklum balas. Mereka sepatutnya menjadi orang yang sesuai untuk berbincang dengan kerana mereka dapat memahami dan membantu anda.

2. Cuba lakukan lebih daripada yang anda harapkan

Untuk menggunakan keupayaan dan masa anda dengan sepenuhnya, boleh anda cuba lakukan lebih daripada yang diminta oleh bos anda. Selepas anda menyelesaikan tugas-tugas yang berulang-ulang atau kurang cabaran, luangkan masa untuk mengambil tugas-tugas bukan dalam tanggungjawab anda.

Apabila masa berlalu, bos anda akan melihat dan mengenali etika kerja anda. Anda akan dapat tugas yang lebih menarik di masa hadapan dan anda akan jadi motivasi lagi dalam pekerjaan anda.

3. Mengambil minat dalam kitaran pengeluaran dan proses pengurusan

Dengan cara ini, anda akan mendapat idea yang lebih baik tentang bagaimana kerja anda menyumbang kepada kejayaan syarikat. Dan apabila anda mempunyai idea yang lebih baik tentang apa yang sedang berlaku, anda mungkin dapat membuat perubahan kecil yang membuat kerja anda lebih bermakna.

4. Memeluk perasaan bosan dan tidak seronok

Kita semua tahu macam mana rasanya dengan kebosanan. Dan tindak balas semulajadi kita adalah untuk meminimumkan penderitaan dengan jadikan kita sibuk, atau mencari sesuatu untuk mengalihkan perhatian diri kita sendiri.

Tetapi kita tidak sepatutnya bertindak dengan terlalu cepat. Sebaliknya, kita boleh berhenti semua tugas buat sementara dan fikir. Pertimbangkan mengapa anda boleh rasa bosan. Apa yang tidak dapat dipenuhi dengan kerja anda?

Anda perlu peluk kebosanan anda dan bukan mengelakkannya. Jika perlu, boleh anda ambil cuti untuk benar-benar berfikir tentang apa yang anda mahu lakukan dan mencapai di tempat kerja.

Kesimpulan

Jalan penyelesaian kepada semua punca-punca kerja semakin tak seronok ialah berhenti kerja. Jika tak berani hadapi risiko cari kerja lain dahulu sebelum meletak jawatan dengan penuh bergaya kepada majikan.

Apabila anda bosan dan tidak seronok lagi dengan kerja anda, apa yang penting ialah anda perlu tahu bahawa fikiran anda masih mempunyai kuasa untuk mencipta, sama ada idea cemerlang mengenai inovasi produk baru untuk syarikat yang anda sedang kerjakan, atau skim proaktif tentang cara mengubah keadaan pekerjaan anda. Anda sentiasa mempunyai keupayaan untuk belajar, berkembang dan menjadi produktif.

Walaupun kebosanan tempat kerja wujud dan perlu diambil serius, jangan biarkan diri anda menjadi mangsa untuk teruskan keadaan macam ini tanpa melakukan apa-apa perubahan. Perlu anda ingat bahawa anda adalah satu-satunya yang boleh membuat keputusan untuk mencapai apa yang anda mahukan.

Baca juga: Tips dan Panduan Memilih Pekerjaan Yang Betul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts